Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Παντοκράτορας Πρέβεζας.
Ο Παντοκράτορας βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, δυτικά της πόλης της Πρέβεζας, λίγο πιο βόρεια από την  παραλία της Κυανής Ακτής. Πρόκειται για έναν συνοικισμό της πόλης της Πρέβεζας και το κάστρο του είναι το πρώτο που θα συναντήσετε στην πορεία σας προς βορρά. Ένα κάστρο το οποίο είχε χτιστεί στα χρόνια του Αλή Πασά για την οχύρωση της Πρέβεζας ως "Ουτζ Καλέ" (εξωτερική ακρόπολη), αλλά μετονομάστηκε αργότερα παίρνοντας το όνομα της μικρής εκκλησίας του Παντοκράτορα που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Νομίζω ότι πάντα είναι ανοιχτή η πύλη του. Τουλάχιστον όσες φορές πέρασα από εκεί, έτσι ήταν. Οπότε, αν σας ελκύουν τα κάστρα, μπορείτε να το επισκεφθείτε. Δεν είναι μικρό πάντως! Αν θελήσετε να εξερευνήσετε όλες τις γωνιές του, θα το χρειαστείτε το μισάωρο.
Στον εσωτερικό του χώρο έχουν διοργανωθεί αρκετές φορές live βραδιές με συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Μέσα πάντως δεν έδινε καθόλου ωραία εικόνα. Φαίνεται τελείως παραμελημένο με αρκετά σκουπίδια στις γωνιές του. 
Έξω από το κάστρο υπάρχει μια πινακίδα που γράφει σχετικά με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων για διαμόρφωση του κάστρου και της Κυανής Ακτής. Λογικά το πρόγραμμα πρέπει να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια (ήταν 2007-2013, όπως λέει και η πινακίδα), αλλά οι διαφορές που είδα, σε σχέση με το πριν να αρχίσει, δεν μου "δείχνουν" τόσα χρήματα! Τέλος πάντων, μια εντύπωση είναι αυτή, δεν είμαι και ο ειδήμονας για τέτοια θέματα. Έχω όμως μια περιέργεια για το αν υπάρχουν κι άλλοι που την συμμερίζονται.
Ανεβαίνοντας στα τείχη του πάντως, έχετε μια ωραία θέα προς τη θάλασσα και τη γύρω περιοχή. Στο παρακάτω video οι λήψεις έγιναν από διάφορα σημεία του κάστρου, μέσα, έξω και πάνω από τα τείχη.
Στα δεξιά του κάστρου υπάρχει μια υποτυπώδης παραλία. Και λέω υποτυπώδης γιατί ενώ βλέποντας τον γιαλό φαίνεται αρκετά καλή με την αμμουδιά της, μέσα στο νερό είναι γεμάτη πέτρες και βράχια.  
Η ίδια "παραλία" συνεχίζεται και πιο δεξιά ακόμα. Εδώ κατεβαίνουν μόνο ελάχιστοι από τους κατοίκους της γειτονιάς που έχουν πρόσβαση με τα πόδια από το σπίτι τους, πιο πολύ για να πλατσουρίσουν, παρά για να κολυμπήσουν.
Η περιοχή του κάστρου του Παντοκράτορα είναι ένα ωραίο μέρος για να αγναντέψετε το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο. Γι' αυτό το λόγο θα δείτε και μερικά παγκάκια δίπλα από τον δρόμο, στραμμένα προς τη θάλασσα.
Λίγο πιο πάνω μπαίνετε στον κεντρικό δρόμο του οικισμού και η θάλασσα στα αριστερά κρύβεται από τα σπίτια που παρεμβάλλονται.
Σ' εκείνο το σημείο θα δείτε μερικούς κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλία του Παντοκράτορα. 
Η παραλία βρίσκεται ένα επίπεδο παρακάτω και κατεβαίνετε με σκαλιά. Κι εδώ όμως είναι λίγο απίθανο να έρθει κάποιος ειδικά για την παραλία.  Πιθανώς να κατέβει για κολύμπι αν μένει στα σπίτια που βρίσκονται από πάνω της. Ο πεζόδρομος που περνάει μπροστά από τα παγκάκια που συναντήσαμε παραπάνω, στο κάστρο, οδηγεί στην αριστερή άκρη αυτής της παραλίας, καταλήγοντας σε ένα κιόσκι για θέα.
Η άμμος έξω δίνει όμορφη εντύπωση αλλά το νερό μέσα είναι κι εδώ γεμάτο βράχια και πέτρες. Στα δεξιά ίσως να υπάρχει ένα πιο καθαρό κομμάτι. Δεν μπήκα στο νερό για να το διαπιστώσω.
Αν συνεχίσετε λίγο ακόμα και βγείτε για λίγο από τον δρόμο σας στρίβοντας αριστερά, θα καταλήξετε στο λιμανάκι του Παντοκράτορα.
Στο λιμανάκι αυτό αγκυροβολούν μόνο μικρά σκάφη. Εδώ ο δρόμος τερματίζει και θα πρέπει να γυρίσετε πάλι πίσω στον κεντρικό που συνεχίζει προς την παραλία Αλωνάκι, λίγο πιο βόρεια.
Και μια video-άποψη της παραλίας και του λιμανιού του Παντοκράτορα:Δεν έχουν όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές τους ίδιους λόγους για να αξίζουν μια επίσκεψη. Άλλοι είναι για την ομορφιά της παραλίας, άλλοι είναι για τον υπέροχο γιαλό τους, άλλοι για το κολύμπι, άλλοι για τη θέα και άλλοι, όπως ο Παντοκράτορας, για το ηλιοβασίλεμα!
Και ένα video από τον Youtuber "High Tech TV" με λήψεις από ψηλά:
Δεν υπάρχουν σχόλια: