Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η ΔΩΔΩΝΗ ΕΙΝΑΙ…ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ! Με ακτινοβολία που ξεπερνά τα «στενά» σύνορα της χώρας μας


Η Δωδώνη, με το σύνολο των μνημείων της, που έφτασαν στο σήμερα ως κατάλοιπο και κληρονομιά ενός σπουδαίου αρχαίου πολιτισμού, διαθέτει, αναμφισβήτητα, μία ακτινοβολία οικουμενική, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τα «στενά» όρια της Ηπείρου, όσο και τα σύνορα της χώρας μας.

Δικαιούται λοιπόν μεταχείριση αντίστοιχη της αξίας της και κυρίως μια συντονισμένη προσπάθεια και εκστρατεία ώστε να καταστεί τελικά «σταυροδρόμι» και τόπος πολιτιστικών συναντήσεων με διεθνή εμβέλεια, προσελκύοντας καλλιτέχνες, παραγωγές και θεατές απ’ όλο τον κόσμο. Έχει όλα τα… φόντα να το πετύχει αυτό!
Την τελευταία διετία, καθώς προχωρά η αποκατάσταση στις κερκίδες του αρχαίου Θεάτρου, εξελίσσεται μία προσπάθεια για την ανάδειξη της Δωδώνης και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, αν κρίνει κανείς από τα πρώτα αποτελέσματα. Αρκεί μόνο να πάψουν οι… μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τοπικούς Δήμους και φορείς της τέχνης, οι οποίοι δε συνάδουν ούτε με το μέγεθος, ούτε με την ακτινοβολία του χώρου.
Υπάρχει το περιθώριο
Υπάρχει ευρύ πεδίο… δόξας για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάδειξης της Δωδώνης σε διεθνές επίπεδο και ο ομώνυμος Δήμος είναι σαφές πως και το θέλει και το επιδιώκει αυτό μέσω του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης που υλοποιεί, προσελκύοντας τη συμμετοχή και ξένων καλλιτεχνών. Τέτοια είναι η μουσικός Ros Bandt που την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει μία ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση στην Ιερή Οικία. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η σύνδεση του χώρου με την Ολυμπία και τους Δελφούς που θα επιτρέψει την υλοποίηση κοινών δράσεων.
Από την άλλη, οι μεγάλες παραγωγές που φέρνει στο Θέατρο Δωδώνης το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που επίσης εγκαινίασε φέτος, όπως η αποψινή παράσταση των «Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, βοηθούν σημαντικά στην καλλιτεχνική επανατοποθέτηση του τόπου, στην προβολή των μνημείων και της ιστορίας του.
Προέχει η Δωδώνη…
Σε φάση… ύφεσης φαίνεται πως εισέρχεται πλέον η κόντρα του Δήμου Δωδώνης με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αναφορικά με τη χρήση και ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, η οποία φέτος έχει πάρει τη μορφή δύο ξεχωριστών Φεστιβάλ. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Δωδώνης επισημαίνει πως δε θα εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις που ούτε τον πολιτισμό προάγουν ούτε την κοινή υπόθεση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης υπηρετούν.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «για τον Δήμο Δωδώνης, αυτό που προέχει είναι η προστασία και η ανάδειξη του χώρου, γεγονός που  επιτυγχάνεται με το συνεχές και αδιάκοπο ενδιαφέρον, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, με συγκεκριμένα έργα και προγράμματα. Για την προστασία αυτού του χώρου, εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών της Δωδώνης έδωσαν τις περιουσίες τους. Και είναι εκεί, καθημερινά, για να προστατεύουν το μνημείο. Πρώτα σ' αυτούς λοιπόν, οφείλεται σεβασμός».
Βαριά κληρονομιά
Ο Δήμος Δωδώνης σημειώνει ότι θεωρεί τον αρχαιολογικό χώρο βαριά κληρονομιά και μάλιστα οικουμενική και προσθέτει πως έχει τη βούληση και θέτει τις βάσεις για διεθνείς συνεργασίες, τέτοιες που θα έχουν μόνιμα στο προσκήνιο την αρχαία Δωδώνη και θα την καταστήσουν προορισμό για τους πολίτες του κόσμου. Γι’ αυτό το σκοπό τονίζει πως θέσπισε «το Φεστιβάλ Δωδώνης ανοιχτό σε όλα τα είδη της τέχνης, με πρωτοπόρες δράσεις, όπου καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου θα παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τον ιερό αυτό χώρο και την παράδοσή του είτε κλασικά κείμενα και συνθέσεις ειδικά μελετημένα για τη Δωδώνη».
Δίκτυο αρχαίων χώρων
Ενδιαφέρον στοιχείο στη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης είναι η συμμετοχή του σε ένα υπό σύσταση δίκτυο τριών εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων, μαζί με τους Δελφούς και την Ολυμπία, το οποίο προβλέπει κοινές δράσεις, ανταλλαγές και κοινά προγράμματα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα. Το δίκτυο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος URBACT το οποίο έχει  διεθνείς συμμετοχές κι έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών. «Πολύ θα χαρούμε να έχουμε κοντά μας όλους τους όμορους Δήμους και φυσικά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με όλο του το δυναμικό», καταλήγει ο Δήμος.
Μουσικά ηχοτοπία
Δύο σημαντικές καλλιτεχνικές δράσεις θα φιλοξενήσει ο χώρος της Δωδώνης μέσα στο επόμενο τετραήμερο. Σήμερα είναι το ΚΘΒΕ με τους «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου (λεπτομέρειες σελίδα 2). Την ερχόμενη Δευτέρα πάλι η πολυβραβευμένη μουσικός, συνθέτης και ερευνήτρια Ros Bandt από την Αυστραλία θα δημιουργήσει μουσικά ηχοτοπία στον χώρο της ιεράς οικίας και δίπλα στην βελανιδιά. 
Η εκδήλωση αποτελεί προϊόν μιας ακόμη διεθνούς συνεργασίας, που μέσα από την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης αποσκοπεί στην ανάδειξη του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στην ανάδειξη της οικουμενικότητας του μνημείου, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ο Αντιδήμαρχος Δωδώνης Θωμάς Καραπάνος, ο οποίος μίλησε επίσης για το δίκτυο αρχαιολογικών χώρων που πρόκειται να δημιουργηθεί με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Ο κ. Καραπάνος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη της διοργάνωσης καθώς και τους χορηγούς που με τη βοήθειά τους καλύφθηκε μεγάλο μέρος του κόστους των εκδηλώσεων, οι οποίες γίνονται με ελεύθερη είσοδο για όλους. 
Βραδιά μυσταγωγίας
Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης Φώτης Ζυγούρης, έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση στο χώρο της Ιεράς Οικίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Όπως είπε, «με την επιλογή αυτή, θέλουμε αφενός να επιμείνουμε στην οικουμενικότητα της Δωδώνης, πράγμα που ξεκινήσαμε από πέρυσι με την παράσταση όπου συμμετείχαν ηθοποιοί από επτά χώρες του κόσμου και αφετέρου να αναδείξουμε σημεία του αρχαιολογικού χώρου πέραν του θεάτρου».
Ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα παρόν οικουμενικότητας, όπως αξίζει στη Δωδώνη, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς, όπως συνέβαινε και κατά τους αρχαίους χρόνους, ενώ ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Φεστιβάλ Δωδώνης Βασίλης Κονταξής έκανε λόγο για μια βραδιά μυσταγωγίας στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: