Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ημερίδα διαβούλευσης για παρεμβάσεις στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα, διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, στο Καναλλάκι!

 


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Καναλλάκι του Δήμου Πάργας, η ημερίδα διαβούλευσης για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Προγράμματος «Ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα».
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Πάργας μετέχει μέσω προγραμματικής σύμβασης με άλλους Φορείς και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Σουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα -Καλαμά, την Αναπτυξιακή Ηπείρου και την ΕΤΑΝΑΜ, στην υλοποίηση του Προγράμματος για την εξειδίκευση της στρατηγικής και την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου δράσης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του ποταμού Αχέροντα, στηριγμένη σε ειδικές μορφές τουρισμού υψηλής ποιότητας και την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος.
Όργανα της προγραμματικής σύμβασης είναι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις και η Ομάδα Σχεδιασμού που με την υποστήριξη της ΜΟΔ Α.Ε. εξειδικεύει τις κατευθύνσεις αυτές, λειτουργώντας στη λογική των κατευθύνσεων της Ε.Ε και του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη- Μπότση, ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε. Παναγιώτης Πάντος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πάργας Νικόλαος Σμπόνιας, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ευάγγελος Γιαννουλάτος, η Αντιδήμαρχος Σουλίου Βασιλική Ντούκα, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των φορέων της Προγραμματικής Σύμβασης.
Το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε από τα στελέχη της ΜΟΔ Α.Ε. Κώστα Αρβανίτη και Αναστασία Δαλάκα, περιγράφει την περιοχή παρέμβασης, τον χρονικό προγραμματισμό και τους τύπους των δράσεων που θα αναπτυχθούν καθώς προβλέπει παρεμβάσεις που καλύπτουν τους ακόλουθους 6 στρατηγικούς στόχους (ΣΣ):
-Ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας του μυθικού Αχέροντα.
-Ανάδειξη της ιστορικής αξίας της περιοχής.
-Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
-Οργάνωση υποδομών και επιχειρηματικότητας.
-Ενίσχυση της καινοτομίας ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης.
-Ανάσχεση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών.
Τα επόμενα βήματα, μετά την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ημερίδα διαβούλευσης, είναι η οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, η κατάρτιση αναλυτικού Σχεδίου Δράσης που θα περιγράφει όλες τις απαιτούμενες δράσεις και η κατάρτιση προτάσεων για πιθανή συγχρηματοδότηση των δράσεων.


Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η περιοχή των στενών και των εκβολών του Αχέροντα αποτελεί μια μοναδική περιοχή για τη χώρα. Μια περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βασικό εργαλείο ανάπτυξης για τους Δήμους μας. Να χρησιμοποιηθεί, όμως, με όρους και προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό δηλαδή στο περιβάλλον, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.
Επίσης, πρέπει να σταματήσει η πολύ κακή πρακτική της υλοποίησης ασύνδετων μεταξύ τους έργων. Η υλοποίηση των έργων και των δράσεων –μικρών, μεσαίων ή μεγάλων – θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ένταξή τους σε μια ευρύτερη περιοχή και τη σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον της απαξίωσης των έργων και της σπατάλησης ή της «χαλαρής» διαχείρισης των λιγοστών διαθέσιμων πόρων. Είτε αυτά είναι από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Θα πρέπει να προκρίνονται και να υλοποιούνται έργα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Έργα που να παράγουν αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες και να συνδέονται με άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν ή θα υλοποιηθούν στο μέλλον, σε μία συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που υιοθετήσαμε αμέσως την ιδέα της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης
Τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που δημιουργούν οι αυτοδιοικητικές αρχές, οφείλουν να εκπονούνται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Θέλουμε να ακούμε και να διαμορφώνουμε μαζί με την τοπική κοινωνία τις προτάσεις. Αυτό κάνουμε εδώ σήμερα.
Αν χρειαστεί, μπορούμε να ανεβάσουμε το Στρατηγικό Σχέδιο στο διαδίκτυο, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να καταλήξουμε στο τελικό Σχέδιο. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία θα έχουμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο τεκμηριωμένο, που θα μπορεί να αντλήσει πόρους και θα είναι άμεσα υλοποιήσιμο.

Δεν θα είναι απλά εξαγγελίες, θα είναι συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν στην Περιφέρεια, στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ακόμη και απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: