Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Βράχος Πρέβεζας. Απολαύστε τα video







Απολαύστε τα video






























Βράχος

Ο Βράχος (Τοπική Κοινότητα Βράχου - Δημοτική Ενότητα ΖΑΛΟΓΓΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΡΕΒΕΖΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "ο Βράχος". Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, ο Βράχος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βράχου, του πρώην Δήμου ΖΑΛΟΓΓΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Ο Βράχος έχει υψόμετρο 256 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1612275418 και γεωγραφικό μήκος 20,5703245098. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Βράχο θα βρείτε εδώ.
Το χωριό Βράχος, βρίσκεται σε ύψωμα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, από την παραλία του Βράχου και 2,5 χιλιόμετρα από την Λυγιά και την παραλία Λυγιάς. Η παραλία Βράχου, είναι η εντυπωσιακότερη πλαζ του νομού Πρέβεζας,  και δεύτερη σε μέγεθος στην Ήπειρο, μετά την παραλία Μονολιθίου, με ψιλή χρυσή άμμο και φανταστικό γαλαζοπράσινο χρώμα. Πολυσύχναστη και απέραντη με κατάλληλες υποδομές για άνετες και ευχάριστες διακοπές. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα του Ιονίου. Απέχει 25 Km από την Πρέβεζα, 30 km από την Πάργα και 65 km από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στην περιοχή λειτουργούν πολλά cafe, bar, εστιατόρια και ψαροταβέρνες ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η πρόσβαση από την εθνική οδό, που συνδέει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα, είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να ακολουθήσεις την πινακίδα προς Βράχο, που θα συναντήσεις πρώτη ή προς Λούτσα λίγα χλμ πιο πάνω και να πάρεις τους κατηφορικούς δρόμους που θα σε φέρουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Η παραλία Βράχου και η παραλία Λούτσας διατρέχονται από έναν κεντρικό δρόμο ο οποίος από τη μια μεριά κατακλύζεται από ενοικιαζόμενα δωμάτια και beach bar και από την άλλη μεριά ξεκινά η πλατιά αμμουδιά. Τα beach bar έχουν φροντίσει για την άνεση σου στην παραλία, με τις δωρεάν ψάθινες, κομψές ομπρέλες και τις άνετες ξαπλώστρες όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, το ποτό σου ή το snack σου ενώ από τα ηχεία πλημμυρίζει η παραλία με τα τελευταία καλοκαιρινά hitάκια.
Κατά μήκος της αμμουδιάς υπάρχουν στημένοι φιλέδες αν σου αρέσει το beach volley, τραπέζια του πινγκ πονγκ, κούνιες για τα πιτσιρίκια, καμπίνες για να αλλάξεις ρούχα και ντουζιέρες για να ξεβγάλεις αλάτια και λάδια, καθώς και εξέδρες όπου μπορείς να καταπιαστείς με πολλά θαλάσσια σπορ.Οι υποδομές είναι εξαιρετικές για τους παραθεριστές, καθώς λειτουργεί ένα super market, αρκετά mini market, εστιατόρια, ταβερνάκια και καφετέριες.
Η θάλασσα είναι κρυστάλλινη και καταγάλανη αλλά όχι ιδιαίτερα ρηχή, κι αν και τον περισσότερο καιρό είναι ζεστή και ήρεμη υπάρχουν κάποιες περίοδοι, συνήθως μέσα Ιουνίου και αρχές ή μέσα Ιουλίου, που τα κύματα απευθύνονται μόνο στους πολύ τολμηρούς ενώ το νερό έχει μετατραπεί σε παγάκια και γι' ευθύνονται τα ρεύματα από την Αδριατική. Αλλά το φαινόμενο αυτό κρατά πολύ λίγες μέρες και μετά τόσο η θερμοκρασία του νερού όσο και η κατάστασης της θάλασσας επανέρχονται στο φυσιολογικό τους.
Ο Βράχος και η Λούτσα είναι τα ιδανικά μέρη για να απολαύσεις την ανατολή του ήλιου, της σελήνης και κυρίως τη δύση. Είτε μέσα στη θάλασσα, που τα νερά της έχουν γίνει μπρούτζινα είτε από την αμμουδιά θα μαγευτείς από το θέαμα, καθώς θα βλέπεις τον ήλιο να βυθίζεται σιγά σιγά και να χάνεται στο Ιόνιο.























Εδώ που τα λέμε, πρόκειται για την ίδια παραλία, απλά η νότια άκρη της λέγεται Βράχος ενώ η βόρεια λέγεται Λούτσα. (τοποδείκτης) 
Η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερους ρυθμούς και από ό,τι βλέπετε όσο πάει οργανώνεται και ομορφαίνει.
Αν και πρόκειται για την ίδια παραλία, ο διαχωρισμός έχει τη σημασία του. Πρώτα πρώτα τα νερά στη Λούτσα, ιδίως τέρμα δεξιά, είναι πολύ ρηχά. Λογικό είναι εδώ να βρίσκει κανείς περισσότερες οικογένειες με τα παιδάκια τους. 

Από την άλλη στο Βράχο τα νερά είναι κάπως πιο βαθιά αλλά βαθαίνουν ομαλά και τα μαγαζιά με τις μουσικές τους και το στιλ τους απευθύνονται περισσότερο στη νεολαία.

Η θάλασσα τις πρωινές ώρες είναι καταπληκτική για κολύμπι. Το απόγευμα μπορεί να έχει λίγο κύμα αλλά και πάλι ο ομαλός της βυθός βοηθάει στο να μην προβληματίζει ιδιαίτερα τον κολυμβητή.




Μην σας ξεγελάει η φωτογραφία που λόγω της προοπτικής δείχνει ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας με σκούρα νερά κτλ. Στην πραγματικότητα το κομμάτι αυτό δεν πιάνει ούτε το 5% όλης της ακτής, στα υπόλοιπα 95% ο βυθός είναι πεντακάθαρος, αμμώδης με ψιλή άμμο όπως και η παραλία.
Ο δρόμος περνάει δίπλα ακριβώς από την παραλία και λόγω του ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέση αν πάτε Σαββατοκύριακο γιατί θα έχουν μετακομίσει στην περιοχή τα μισά Γιάννενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα συναντήσετε και επισκέπτες από τα πιο απίθανα μέρη.




Δίπλα από το δρόμο ακριβώς υπάρχουν πολλά μαγαζιά αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι απίθανο να βρείτε κάτι κάτω από τα 50 ? εκτός αν πρόκειται για συμφωνία περισσότερων ημερών. Πάντως δεν χάνετε να ρωτήσετε ακόμα και στα ενοικιαζόμενα με τις  καμάρες, το γκαζόν και τις πισινούλες που δείχνουν ακριβά (και είναι συνήθως). Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να πετύχετε και σ' αυτά καλές τιμές.
Αν μείνετε εκεί, δεν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε το βράδυ για Πάργα ή Πρέβεζα. Η περιοχή προσφέρεται και για βραδινή διασκέδαση με τα παρτάκια της, τη μουσική της και τα χάπενινγκς.

Το ωραίο στο Βράχο είναι το καθεστώς της ξαπλώστρας που ελπίζω αν μην αλλάξει: Σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά δεν πληρώνετε τίποτα για τις ξαπλώστρες και την ομπρέλα, απλά θα πληρώσετε τα αναψυκτικά - ποτά που θα πάρετε. 




Ενδεικτικά στο "Βανίλια" που βλέπετε παραπάνω και είναι το αγαπημένο μου, 1 φραπές 1 Fredo και 1 Ice Tea έκαναν 10 ? μαζί με 2 εμφιαλωμένα νεράκια. Ξέρω παραλίες που θα τα πλήρωνα το ίδιο και θα έδινα και 7 ? ακόμα για την ομπρέλα. Προσέξτε τη λεπτομέρεια στη δεύτερη εικόνα. Το γλαστράκι που είναι στη μέση, είναι γεμάτο άμμο για να μην πετάτε τα αποτσίγαρα στην παραλία ούτε σε πλαστικά κυπελάκια με νερό πού τα αντικρίζεις και σου 'ρχεται κάπως.... Καλή ιδέα, έτσι;


Το μόνο που συνεχίζει να προβληματίζει μερικές φορές είναι το πάρκινγκ και τα μποτιλιαρίσματα στο δρόμο όταν πλακώνει ο πολύς κόσμος. Κατά τα άλλα τα νερά και η παραλία είναι υπέροχα και το επίπεδο των καταστημάτων υψηλό. Σχεδόν σε όλα ο εξοπλισμός (ομπρέλες, ξαπλώστρες, εγκαταστάσεις φαίνονται να συντηρούνται συχνά και δίνουν μια εικόνα τάξης και περιποίησης. Δεν έχω να συστήσω κάτι σαν ξεχωριστό. Θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε το πιο περιποιημένο γιατί σχεδόν όλα έτσι 
είναι οπότε το επόμενο κριτήριο είναι το πού θα βρείτε πάρκινγκ.








Το μόνο - ας πούμε - μείον της παραλίας είναι η ψιλή άμμος που κολλάει στο δέρμα και φεύγει μόνο με νερό. Αλλά ας μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. 



Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρω είναι ότι στον Βράχο μπορείτε να διασκεδάσετε και με παιχνίδια της θάλασσας, ρυμούλκηση σε "σαμπρέλες", πτήση με αλεξίπτωτο πάνω από τη θάλασσα κ.ά.


Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.΄Εκταση: 1.036 τ. χλμ. Πληθυσμός: 65.356 κάτοικοι


Ο νομός Πρεβέζης καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και είναι προικισμένος με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, εύφορες πεδινές εκτάσεις και γραφικά ορεινά τοπία, μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές. Ο Λούρος, ο Αχέροντας με τις πηγές του, η λίμνη Ζηρού, η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού κόλπου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συγκροτούν ένα σημαντικό οικοσύστημα. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου, τα κάστρα, οι εκκλησίες, το ιστορικό Zάλογγο, τα αναπτυγμένα θέρετρα στις δυτικές ακτές του νομού αποτελούν πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Η Πρέβεζα συνορεύει προς B με τη Θεσπρωτία και τα Iωάννινα, προς A με την Άρτα, ενώ Ν βρέχεται από τον Aμβρακικό κόλπο και Δ από το Iόνιο πέλαγος.
Ιστορική ταυτότητα. Κατοικημένη από την Παλαιολιθική Εποχή (σπήλαιο Ασπροχάλικου), η περιοχή προσέλκυσε τόσο ηπειρώτικα φύλα (Θεσπρωτούς, Κασσωπαίους, Μολοσσούς) όσο και πληθυσμούς από τη νότια Eλλάδα, που ίδρυσαν εδώ σημαντικές αποικίες. Ευρήματα Μυκηναϊκής Εποχής έχουν εντοπιστεί στο χώρο του Νεκρομαντείου και στην αρχαία πόλη Έφυρα. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους σημαντικό κέντρο αποτέλεσε η Κασσώπη, που χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και άκμασε τον 3ο αι. π.Χ. Το Νεκρομαντείο, στο οποίο κατέφευγαν οι αρχαίοι για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών, γνώρισε την ύψιστη ακμή του τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. Οι αρχαίες πόλεις της περιοχής καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο η Νικόπολη, η οποία εξελίχθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους σε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο. Στους κατοπινούς αιώνες η περιοχή δέχθηκε αλλεπάλληλες επιδρομές και περιήλθε στην κυριαρχία διαφόρων κατακτητών. Επί Τουρκοκρατίας το ιστορικό Ζάλογγο υπήρξε τόπος θυσίας για τις ηρωικές Σουλιώτισσες. Η Πρέβεζα - αναφέρεται πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα στο "Xρονικό του Mορέως", τέλη 13ου αι. - απελευθερώθηκε με τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913) και δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Ο τόπος δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρέβεζα, μια εναλλακτική τουριστική πρόταση.
Τόπος προικισμένος με υπέροχο φυσικό ανάγλυφο, εύφορες πεδινές εκτάσεις και γραφικά ορεινά τοπία, μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όσους αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για τις διακοπές τους, πέραν των ευρέως γνωστών τουριστικών προορισμών.

Το σημαντικό οικοσύστημα (οι ποταμοί Λούρος και Αχέροντας, η λίμνη Ζηρού, ο υγρότοπος του Αμβρακικού), οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου, τα κάστρα, τα θρησκευτικά μνημεία, το όρος Ζάλογγο, με τον ιστορικό τόπο θυσίας των Σουλιωτισσών και την Καμαρίνα με τη μοναδική θέα στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Για τους παραθεριστές, ειδικότερα, ιδανική επιλογή αποτελούν τα αναπτυγμένα θέρετρα στη δυτική ακτογραμμή: Καλαμίτσι, Μύτικας, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Αμμουδιά και, προπάντων, η Πάργα με τους παραθεριστικούς οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή (Λύχνος, Αγία Κυριακή, Βάλτος, Σαρακήνικο).
Η πόλη της Πρέβεζας, πρωτεύουσα και λιμάνι στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, γοητεύει τους επισκέπτες με τα κάστρα, τα παραδοσιακά σπίτια και τα κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τους πεζοδρόμους της.
Η γραφική Πάργα, κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα, ικανοποιητική τουριστική υποδομή, ξεχωριστές φυσικές ομορφιές και πολυκύμαντη ιστορική πορεία, συγκεντρώνει δικαιολογημένα τις προτιμήσεις ενός μεγάλου αριθμού ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Στα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα συγκαταλέγονται, επίσης, το Θεσπρωτικό, γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη στην ελαιόφυτη κοιλάδα της Κάτω Λάκκας Σουλίου, το Καναλλάκι, χτισμένο σε εκτεταμένη πεδιάδα, ο Λούρος, επίσης γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη, και η Φιλιππιάδα, γνωστή ως η πόλη των πελαργών.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, που καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου.


























Παραλιακή ζώνη Πρέβεζας: Το άλλο Ιόνιο 



Με θέα το Ιόνιο, το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Sesa Hotel» στην παραλία Κανάλι Πρεβέζης επαναπροσδιορίζει την έννοια των διακοπών στην περιοχή και γίνεται η ιδανική αφετηρία για φυσιολατρικές εξορμήσεις στα δυτικά της Ηπείρου.

Η δυτική ακτογραμμή της Ηπείρου, με πανέμορφες παραλίες που μετρούν χιλιόμετρα και εξαιρετικές τοποθεσίες ορεινής ομορφιάς αποτελούσε μέχρι πρότινος έναν χαμηλών τόνων προορισμό με το προφίλ της περιοχής να ορίζεται κυρίως από τα εξοχικά σπίτια που έχουν χτίσει οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και της Άρτας, ήδη από τη δεκαετία του '60, και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ευτυχώς η περιοχή δεν έχει αλλοιωθεί από την κακώς εννοούμενη τουριστική αξιοποίηση, έλειπε όμως ένα ξενοδοχείο με στάνταρ που να ικανοποιεί την ανάγκη μας για αισθητική, ξεκούραση και ριλάξ και να αποτελεί ταυτόχρονα ιδανική βάση για εξορμήσεις. Ταξιδέψαμε μέχρι την Πρέβεζα, με αφορμή το ολοκαίνουργιο «Sesa Hotel» και απολαύσαμε τις διαφορετικές όψεις της περιοχής: βολτάραμε στα σοκάκια της πόλης, επισκεφθήκαμε το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης ( 5ο χλμ. της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων, 2682089892, www.nicopolismuseum.gr ) με εκθέματα που προβάλλουν τη γέννηση και την εξέλιξη της μεγαλοπρεπούς ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής Νικόπολης, απαθανατίσαμε τους water sports lovers απολαμβάνοντας τον καφέ μας στo beach bar «Mango» στο Κανάλι και στο «W Cafe» στην παραλία Λούτσας, κολυμπήσαμε στο Ιόνιο και βρήκαμε χρόνο να περπατήσουμε στον Αχέροντα, ακολουθώντας το μονοπάτι παράλληλα με την κοίτη του ποταμού αλλά και να το κατέβουμε κάνοντας κανό.


Το ξενοδοχείο.



Το boutique ξενοδοχείο «Sesa» ανεβάζει τον πήχη στη διαμονή στην ευρύτερη διαμονή της Πρέβεζας αφήνοντας να πλανάται μια αίσθηση total cool. Οι μίνιμαλ φόρμες στη διακόσμηση τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα δέκα δωμάτια, οι χρωματικές επιλογές που εμπνέονται από στοιχεία της φύσης ( θάλασσα, γη, άμμος, αέρας ) και η διακριτική παρουσία ντιζαϊνάτων επιλογών της CocoMat δημιουργούν ένα σύνολο που διακρίνεται από απροσποίητη φινέτσα. Η αμμουδερή παραλία είναι μεγάλη και διαθέτει τμήμα με ξαπλώστρες και ομπρέλες του ξενοδοχείου. H φιλόξενη contemporary chic εικόνα του ξενοδοχείου ενισχύεται και από την κουζίνα του, στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Εδώ παίζει δυνατά ο σεφ Κώστας Τερζούδης, ο οποίος χρησιμοποιεί την ελληνικότητα ως εργαλείο δημιουργικής αναζήτησης. Μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε ζουμερές γαρίδες με πέστο και δροσερή σαλάτα, μυρωδάτους κυλοκυθανθούς γεμιστούς με γκασπάτσο ντομάτας και μους φέτας, λαβράκι με ψητό πουρέ σελινόριζας, σπαράγγια και σάλτσα αρωματισμένη με δεντρολίβανο και στο τέλος ένα δροσερό παρφέ λεμονιού με τραγανό μπισκότο σερβιρισμένο με σάλτσα φράουλας. Το εστιατόριο του «Sesa» είναι από μόνο του προορισμός και το δείπνο γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό τα βράδια που το φεγγάρι βάφει ασημί τη θάλασσα ( 2682052707, www.sesahotel.com, από ευρώ 100 ).


Ατέλειωτο σερί παραλιών


Εδώ απολαμβάνεις την ομορφιά της θάλασσας και του πρασίνου του Ιονίου χωρίς καν να μπεις σε πλοίο. Σ' αυτό το κομμάτι της Ηπείρου οι κορυφογραμμές της Βόρειας Πίνδου χαμηλώνουν και αγγίζουν τα νερά, οι αμμουδιές με τη λεπτή άμμο ή το βότσαλο μετρούν χιλιόμετρα και οι κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά σκεπάζονται από δάση πεύκων. Έξω από την πόλη της Πρέβεζας ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές της χώρας, που απλώνεται από τον πολυσύχναστο Μύτικα μέχρι τα Ρίζα περνώντας από το οργανωμένο Μονολίθι, το ανερχόμενο Κανάλι, την Καστροσυκιά με τα πολυάριθμα beach bars, τη Λυγιά με τους πανέμορφους κόλπους και τη Λούτσα με τη λεπτή άμμο. Αμέσως μετά το χωριό Αμμουδιά συναντάμε τις εκβολές του Αχέροντα με την κατάλευκη αμμουδιά με τα ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Ακολουθώντας την ακτογραμμή, ο δρόμος ανεβαίνει μέχρι τη διασταύρωση για την Πάργα και τις γαλαζοπράσινες παραλίες της με κορυφαίο τον οργανωμένο Βάλτο, όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Όρεξη να 'χεις για χιλιόμετρα και η δαντελωτή ακτογραμμή συνεχίζεται μέχρι τον Αρίλλα ( Σκάλωμα ), την απάνεμη παραλία με το μικρό λιμανάκι που συνδέει την Πρέβεζα με την Κέρκυρα και τους Παξούς, την Αγία Παρασκευή, τη γραφική παραλία της Πέρδικας με το καταπράσινο νησάκι μπροστά και το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι ακριβώς δίπλα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου και τα κοσμοπολίτικα πλέον Σύβοτα με τις παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Άμμου και την Μπέλλα Βράκα.

Ο παράδεισος δίπλα μας
Η εικόνα του Αχέροντα, του ποταμού της λύπης ( η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη ) ο οποίος αποτελούσε σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία την πύλη προς τον κάτω κόσμο, μόνο αίσθημα θλίψης δεν προκαλεί στον ταξιδιώτη. Μιλάμε για ένα καταπράσινο τοπίο απίστευτης ομορφιάς με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο - ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura και υπολογίζεται πως έχει γύρω στα 415 διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων. Η διαδρομή που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι τουρίστες είναι προς το χωριό Γλυκή στην έξοδο των στενών του Αχέροντα αλλά και στο Νεκρομαντείο, που βρίσκεται πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος - όπως μάθαμε από την αρχαιολογική υπηρεσία φέτος θα παραμείνει κλειστό. Για μια πιο ορεινή εμπειρία, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο ιστορικό Σούλι. Εδώ φτάνετε ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο από το χωριό Γλυκή. Η πρώτη εικόνα συγκινεί. Ένα άγονο ορεινό τοπίο με υπεραιωνόβια πουρνάρια και χαλάσματα. Ορισμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί ενώ σώζεται το μεγάλο πλάτωμα με τα πηγάδια όπου μαζεύονταν οι Σουλιώτες. Στην κορυφή δεσπόζει το κάστρο της Κιάφας με μοναδική θέα προς το Ιόνιο. Αν αποφασίσετε να ανεβείτε, από κάποιο σημείο και μετά θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Αξίζει επίσης να περπατήσετε το μονοπάτι της Τζαβέλλαινας που βγάζει στον Αχέροντα. Διαφορετικά θα επιστρέψετε στην άσφαλτο και θα κάνετε την παραδοσιακή στάση έξω από τη Γλυκή στα αναψυκτήρια στις όχθες του ποταμού που σερβίρουν και φαγητό. Οι τολμηροί δεν διστάζουν να πάρουν ένα βάπτισμα ευεξίας στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Δραστηριότητες στο ποτάμι.

 Βόλτα στον Αχέροντα!
Βόλτα στον Αχέροντα!


Ο Αχέροντας είναι πλωτός ως 2 χλμ. περίπου από την αποβάθρα της Αμμουδιάς μέχρι και μετά το Νεκρομαντείο. Μπορείτε να απολαύσετε τη φύση με διάφορους τρόπους: περπατώντας μέσα στη βατή διαδρομή από το φαράγγι κόντρα στο ρεύμα, κάνοντας πεζοπορία παράλληλά με το ποτάμι, δοκιμάζοντας την ιππασία με τους οδηγούς του Pony Club ( 6947643805, www.ponyclub.gr ) που βρίσκεται στο χωριό Ποταμιά και απέχει 1 χλμ. από το χωριό Γλυκή. Οι λάτρεις της περιπέτειας δοκιμάζουν τη μοναδική εμπειρία της πτήσης με αλεξίπτωτο πλαγιάς ( παραπέντε ) πάνω από την πεδιάδα του Φαναρίου. Εμείς, ύστερα από μια εύκολη πεζοπορία παράλληλα με το ποτάμι, πιάσαμε τα κουπιά και κάναμε μια απίθανη πλωτή βόλτα μέχρι τις εκβολές του ποταμού με κανό, έχοντας μαζί μας τους οδηγούς του Αχέρων Canoe Kayak ( 6977700122, www.acheronkayak.gr ), που οργανώνει εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Στάση στην Πρέβεζα.



Το καλοκαίρι η πόλη σφύζει από ζωή. Όλοι κατεβαίνουν στο λιμάνι στα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία της παλιάς πόλης και βολτάρουν στα σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ ( Παζάρι του Διαβόλου ). Εκεί, στα στενά καντούνια, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Στα ταβερνάκια της Πρέβεζας θα δοκιμάστε οπωσδήποτε γριβάδι ψητό και σαρδέλα. Ξεχωρίζουν ο «Αμβρόσιος» ( 2682027192 ) στο δροσερό σκεπαστό δρομάκι της Γρηγορίου Ε΄, με ιστορία πέντε δεκαετιών και δυνατό τηγάνι ( δοκιμάστε οπωσδήποτε πετάλι και ζουμερές καραβίδες Αμβρακικού ) και η «Τρελή Γαρίδα» ( 2682025691 ) για ποικιλία θαλασσινών μεζέδων και φρέσκο ψάρι με την αλμύρα του Aμβρακικού. Παραδοσιακά μαγειρευτά αλλά και ψαρομεζέδες θα δοκιμάσετε στην Ψάθα ( Δαρδανελίων 4, 2682023051, 6972889504 ), άλλη μια ταβέρνα με ιστορία στο κέντρο της πόλης και τραπεζάκια στην περαντζάδα του πεζόδρομου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: