Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια… Ανάβει φωτιές η «Μεγάλη Αλβανία»…


Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζουν για μία ακόμη φορά τα Βαλκάνια.. Κι αυτή την φορά την σπίθα άναψαν οι Αλβανοί, με πρώτο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος στα πρότυπα του Ερντογάν απείλησε την Ευρώπη ότι αν δεν του ανοίξει το δρόμο της ένταξης θα προσαρτήσει το Κόσσοβο...
Ακολούθησαν κι άλλες δηλώσεις από τους Αλβανόφωνους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ενώ στο χορό μπήκαν και οι Αλβανοί των Σκοπίων... Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος», για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου.
Εκ μέρους της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση στον Αλβανικό εθνικισμό, οργισμένες όμως και συνεχείς είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους της Σερβίας.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και θα αναλάβει το καλοκαίρι τα νέα του καθήκοντα) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».
Όπως σημειώνει στην γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας «σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».
Έντονες ήταν και οι διεθνείς αντιδράσεις με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κότσιαντσιτς να αναφέρει πως δηλώσεις οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις θα πρέπει όλοι στην περιοχή να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε μεταρρυθμίσεις και συνεργασία, ανέφερε.
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Πρίστινα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσόβου και της Αλβανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως αναβιώνει το «σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως είναι σε εξέλιξη υπονόμευση των θεμελίων της σταθερότητας και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και υποδαυλίζεται από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μπροστά του τις εκλογές του Ιουνίου αλλά καλείται να αντιμετωπίσει το κύμα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που απειλεί ότι δεν θα κατέβει στις κάλπες και μαζί το μπαράζ αποκαλύψεων και καταγγελιών για την πλήρη κάλυψη των χασισοκαλλιεργητών της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: