Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Στις 26, 27 και 28 Μαϊου 2017, το Preveza Jazz Festival, που μετρά 15 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα


                     

Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια Preveza Jazz Festival.Από το μακρινό 2003 άλλαξαν πολλά. Χώροι, καλλιτέχνες, οργάνωση.

Το Festival δοκιμάστηκε και άντεξε. Με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας, των πρεσβειών, των χορηγών αλλά και των εθελοντών και φίλων της καλής μουσικής κατάφερε να είναι από τις μακροβιότερες και πιο αξιόλογες διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις. 
Μόνιμα ανανεούμενο και απροσδόκητο όπως είναι η τζαζ και η δημιουργική μουσική. 
Το φετινό Preveza Jazz Festival θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Μαΐου 2017. Συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί από Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ελβετία, για πρώτη φορά Ιταλία και ελληνικές παρουσίες-έκπληξη. Ίσως το πιο ενδιαφέρον line up των τελευταίων χρόνων αντάξιο της 15χρονης πορείας του Φεστιβάλ της Δυτικής Ακτής.
Η παρουσία του Μουσικού Γυμνασίου έχει και αυτή το νόημά της.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στον παραλιακό πεζόδρομο μπροστά στα δικαστήρια. Ώρα έναρξης: 21.00.
Ραντεβού, λοιπόν, και φέτος από τις 26 έως 28 Μαίου 2017, για ένα τριήμερο γεμάτο καλή μουσική!









Πρέβεζα η πόλη που αγάπησε την Jazz
To ξέρατε ότι υπάρχει στην Ελλάδα πόλη που για 15 χρόνια κάθε καλοκαίρι η τζαζ και η δημιουργική μουσική αποτελεί βασικό πολιτιστικό της γεγονός σε πείσμα των καιρών που οδηγούν σε ευκολίες;  Είναι η Πρέβεζα μια όμορφη μικρή πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδας με πανέμορφες παραλίες, γραφικά στενά στο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο στη θέση που κάποτε άκμασε η Νικόπολη.
Tα τελευταία χρόνια μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής πρόσθεσαν στους σταθμούς των περιοδειών τους και μια μικρότερη από τις γνωστές ελληνικές πόλεις που ήδη τους φιλοξενούσαν μέχρι τότε. 
Έτσι τους Ιταλούς Βraduardi και Tiempo Macante των αρχών της δεκαετίας του 80 και τον Ντέμη Ρούσσο αργότερα, διαδέχονται τα τελευταία χρόνια οι Eric Burdon, Cristina Villalonga (των Gotan Project), Goran Bregovic, Stranglers, Buena Vista Social Club, Dr Feelgood, ο φημισμένος Βέλγος μινιμαλιστής Wim Mertens οι Nouvelle Vague και μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Cristina Branco. Αυτό που δεν είναι γνωστό και είναι αξιοθαύμαστο για ελληνική πόλη μόλις είκοσι χιλιάδων είναι η σχέση που καταφέρνει να διατηρεί αξιοπρεπώς με την σύγχρονη τζαζ.
Στην δεκαετία του ΄80 η τζαζ στην Πρέβεζα αλλά και σε όλη την Ελλάδα ήταν είδος πολυτελείας. Παρόλα αυτά η εμφάνιση στην πόλη του σχήματος Bahti Jazz Quintet, η συναυλία των Swing Messengers του Παντελή Καραγιώργη στις αρχές των '80s και αργότερα η διοργάνωση ενός jazz διήμερου με το συγκρότημα του Γιώργου Τρανταλίδη πλαισιωμένου από τον Ούγγρο σαξοφωνίστα Tony Lakatos, τον Toto Blanke, και Νικο Πολιτη, τους Βαγγέλη Κατσουλη, Μηνο Αλεξιαδη και Γ. Παναγιωτοπουλο, καθως και τους Swing Jazz Messengers στο θαυμάσιο Ρωμαϊκό Ωδείο το 1987 έβαζε τα θεμέλια των μελλοντικών κινήσεων.
Σποραδικές εμφανίσεις σχημάτων και μουσικών που κινούνται στους τζαζ χώρους ή στις παρυφές της όπως οι Γ. Κοντραφούρης, Ν Tουλιάτος, Σ Γιαννάτου, Θ Αναστασίου, Σ Δεκεργιάν, Ε Δασκαλάκη, Ν Γκόφα, οι Apurimac, Aroma Carib,   De Traces, σε συνδυασμό με σχήματα ντόπια ή από τα Γιάννενα ή τη Λευκάδα που αγαπούν τον αυτοσχεδιασμό κρατούν ανοιχτή την επικοινωνία της πόλης με ασυνήθιστα ρεύματα.
Τα τελευταία χρόνια σε παράλληλες εκδηλώσεις εχουν εμφανιστεί ο Δημήτρης Καλαντζής Quintet ο Τάκης Φαραζής με την Ελλη Πασπαλά κα.
Οργανωμένα πάντως και υπό μορφή φεστιβάλ η τζαζ στην πόλη εμφανίζεται το 2003 με ένα διήμερο με σπουδαία ελληνικά σχήματα στο Κάστρο του Παντοκράτορα. Από το 2006 οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης πάντα δωρεάν. Το 2009 καθιερώνεται ο τίτλος “Preveza Jazz festival”.
Tα πρώτα αυτά τα χρόνια οι εκδηλώσεις οργανώνονται με ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας και με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και της τότε Νομαρχίας Πρέβεζας. Μετά τη δημιουργία των Περιφερειών σημαντική είναι η συνεισφορά της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Επίσης  ντόπιοι και πανελλαδικής εμβέλειας χορηγοί συμβάλλουν στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε στην όσο γίνεται καλύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ. Δεκάδες εθελοντές υπηρετούν με ενθουσιασμό το Φεστιβάλ.
Αποφασιστική είναι η συμβολή των πρεσβειών κυρίως Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχθεί να βοηθήσουν την προσπάθεια να διαδοθεί η τζαζ ή ακριβέστερα η  σύγχρονη μουσική στη χώρα μας.


Παρακολουθήστε τα νέα του Preveza Jazz Festival στη παρακάτω διευθύνση

Δεν υπάρχουν σχόλια: