Σάββατο 29 Απριλίου 2017

«Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη, από το Μουσικό Σχολείο Άρτας



Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάζει την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Κάστρου Άρτας, τον «Επιτάφιο» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη. Το δημοφιλές μουσικό έργο θα εκτελεστεί από την ορχήστρα του συνόλου «Μουσικές της Μεσογείου» του Μουσικού Σχολείου με ερμηνευτή έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες τραγουδιστές, τον Ανδρέα Καρακότα, έναν ερμηνευτή με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και συνεργασίες με πολλούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς.

«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω...»

Μια φωτογραφία μιας μάνας που έχει στα γόνατα της το σκοτωμένο παιδί της στάθηκε η αφορμή να εμπνευσθεί ο Γιάννης Ρίτσος τον «Επιτάφιο». Επρόκειτο για ένα φοβερό ντοκουμέντο από τα γεγονότα της 9ης Μαΐου 1936 στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό τύπο. Είκοσι δύο χρόνια μετά, σε μια εποχή νέων λαϊκών αγώνων και οραμάτων, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Παρίσι όπου βρίσκεται, λαμβάνει ένα αντίτυπο του «Επιταφίου» από το Γιάννη Ρίτσο, εμπνέεται με τη σειρά του και το 1958 επιλέγει τμηματικά στίχους του ποιητικού έργου, τους οποίους μελοποιεί.
Ο «Επιτάφιος» αποτελεί ένα έργο ξεχωριστό που εμπεριέχει διαχρονικά το έπος του ελληνικού λαού. Ένα έργο που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, λόγιες μορφές μουσικής και ποιητικού λόγου. Ένα έργο που ήταν η αρχή, το πρώτο βήμα για να γίνει η ποίηση κτήμα του ελληνικού λαού. Να γίνει η Ομορφιά της Ποίησης Ομορφιά της ζωής μας.

Σας περιμένουμε την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στις 20.30 στο Θέατρο Κάστρου.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΖΙΩΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: