Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Παρδαλίτσα Λάκκας Σουλίου. Δείτε τα video



Δείτε τα video































Παρδαλίτσα

Η Παρδαλίτσα (Τοπική Κοινότητα Παρδαλίτσης - Δημοτική Ενότητα ΣΕΛΛΩΝ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Παρδαλίτσα”. Έδρα του δήμου είναι η Αγία Κυριακή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Παρδαλίτσα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παρδαλίτσης, του πρώην Δήμου ΣΕΛΛΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Η Παρδαλίτσα έχει υψόμετρο 609 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5016209267 και γεωγραφικό μήκος 20,6330033761. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Παρδαλίτσα θα βρείτε εδώ.




























Λάκκα Σουλίου: Ο επίγειος παράδεισος
Η Λάκκα Σουλίου απαρτίζεται από είκοσι έξι χωριά και συνορεύει με την Πρέβεζα. Τα χωριά της είναι χτισμένα στους πρόποδες της οροσειράς του Σουλίου και απέχουν σαράντα πέντε λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων. 

Το νοτιότερο κομμάτι της περιοχής, το Παλαιοχώρι Μπότσαρη, συνορεύει με το Πολυστάφυλλο, τον τόπο καταγωγής της Ολυμπιονίκου μας Κατερίνας Θάνου, και καταλήγει στο Ζωτικό, που οριοθετεί το βόρειο τμήμα της. 

Από το σύμπλεγμα των χωριών ξεχωρίζουν το Ρωμανό και το Σιστρούνι, τα οποία αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις και διαθέτουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς έχοντας χτιστεί στους πρόποδες της Γκούρας και της Βριτζάχας
Παράλληλα, σε αντίθεση με το μέγεθός της, η Αρδοση κερδίζει τις εντυπώσεις με την αμφιθεατρική θέα και τις πολυάριθμες πηγές της, οι οποίες όμως υπήρξαν η αφορμή για διαδοχικές κατολισθήσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να χαθεί η πλατεία του χωριού και να γκρεμιστούν τα υπέροχα πετρόχτιστα κτίριά της, το δημοτικό σχολείο και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. 
Η περιοχή της Λάκκας Σουλίου καλύπτεται από πλούσια βλάστηση και προσφέρει πολλαπλούς προορισμούς με διαδρομές πεζοπορίας για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνον. Επίσης, το μέρος κοσμούν τα υπέροχα μοναστήρια και οι εκκλησίες των παλαιών χρόνων, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών της περιοχής. 
Ενα ακόμα αξιοθέατο του τόπου είναι ο πρόσφατα ανακαινισμένος νερόμυλος του Σιστρουνίου που λειτουργεί καθημερινά, ο οποίος σε συνδυασμό με τη νεροτριβή που βρίσκεται λίγο πιο πάνω εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τη νεροτριβή για να καθαρίζουν τα χαλιά και τις φλοκάτες των σπιτιών τους. Το μοναδικό αυτό σκηνικό συμπληρώνουν οι πηγές που σχηματίζουν τον μικρό Αχέροντα και η Εκκλησία της Παναγίας με τις ξεχωριστές αγιογραφίες της. 
Αξιοπρόσεκτη είναι και η προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου με αγάπη για τον τόπο του, ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο κατασκεύασε ένα υπέροχο καφέ-μπαρ-εστιατόριο και προσφέρει στον επισκέπτη ένα μέρος όπου μπορεί να απολαύσει το τοπίο συνοδεύοντάς το με γευστικό φαγητό και ποτό.
Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους απολαμβάνοντας τη σκιά των θεόρατων πλατανιών αλλά και τη θέα της λίμνης, με τις πάπιες να τριγυρνούν και να ηχούν μελωδικά στα αφτιά των επισκεπτών. 
Τέλος, στην πλατεία γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις με παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο περιλαμβάνει αναπαράσταση της μάχης με τους Τούρκους και παραδοσιακό ηπειρώτικο γάμο. Οι εκδηλώσεις των χωριών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συμπληρώνονται με τα παραδοσιακά πανηγύρια στις 26 Ιουλίου στην Αρδοση, στις 6 Αυγούστου στο Ρωμανό, στις 15 Αυγούστου στην Μπεστιά και, τέλος, στις 8 Σεπτεμβρίου στο Σιστρούνι.






















  Ενδιαφέρουν
Ορεινή περιοχή με χαμηλά βουνά και λόφους (Λίππας, Κουρύλα). Οριοθετείται από τον Τόμαρο (1.974μ.) και τη νότια προέκτασή του στα ανατολικά, από τα Θεσπρωτικά όρη (1.274μ.) στα νότια, από τα όρη Σουλίου (1.615) στα δυτικά και από το νότιο τμήμα των Κουρεντιακών ορέων (1.172μ.) στα βόρεια. Εχει έκταση 286 τετ. χλμ. 
Αποτελείται από είκοσι έξι χωριά: Αγιος Ανδρέας, Αγιος Νικόλαος, Αλεποχώρι, Μπότσαρη, Ανθοχώρι, Αδροση, Ασπροχώρι, Αχλαδέα, Βαλανιδιά, Γεωργάνοι, Δερβίζιανα, Ελαφος, Ζωτικό, Καταμάχη, Κουμαριά, Λίππα, Μπαουσιοί, Μπεστιά, Παλαιοχώρι, Μπότσαρη, Παρδαλίτσα, Πλατάνια, Ρωμανό, Σιστρούνι, Σμυρτιά, Σερζιανά. 
Κύρια παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η γεωργοκτηνοτροφία. Τα μοναστήρι της περιοχής, όπως η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχλαδέας, η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρωμανού κ.ά. έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου. 

Το σουλιώτικο δημοτικό τραγούδι και ο χορός παραπέμπουν σε ένα ηρωικό παρελθόν με μια ιδιαίτερη συμβολική χρήση ως προς τη συλλογική μνήμη της ομάδας, ενώ οι τοπικές
παραδόσεις για τα νερά και τα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία μυθολογία. 
Τι να φάτε
Οι Ηπειρώτες φημίζονται για τις περίφημες πίτες τους. Ετσι, μπορείτε να δοκιμάσετε γαλατόπιτα, κοφτόπιτα, κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα, λαχανόπιτα και, φυσικά, τυρόπιτα. Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πέστροφα και να πιείτε τσίπουρο.
Πως θα πάτε
Οδικώς τα χωριά της Λάκκα Σουλίου απέχουν 45χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Μπορείτε να πάτε οδικώς επίσης και από την Αρτα και από την Πρέβεζα. 




Γιώργος Τζώρτζης.
Ο Γιώργος Τζώρτζης γεννήθηκε το 1953 στην Παρδαλίτσα Ιωαννίνων, ένα χωριό της Λάκκας Σουλίου, όπου και έζησε µέχρι τα 12 του χρόνια, όταν ήρθε στα Γιάννενα. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έκανε µουσικές σπουδές στο Ελληνικό δείο µε το Γιάννη Ιωαννίδη, που συνέχισε στη ∆υτική Γερµανία (Στουτγκάρδη) και στη Γαλλία (Παρίσι). Το 1983 επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει και να τραγουδά σε χώρους ζωντανής µουσικής, κάτι που κάνει µέχρι και σήµερα. Το 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος Παρα-µύθοι Μαργεντίνη (Καθρέφτης), µε µουσική και τραγούδια που έγραψε σε στίχους της Μαρίας Κυριάκη για την οµώνυµη παράσταση του Θεάτρου Στοά. Το 2006 κυκλοφόρησε ο δίσκος Το µυαλό µου ξενιτιά, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, όπου τραγουδά ο ίδιος και η Μαρία Παπαλεοντίου (Καθρέφτης).


Δεν υπάρχουν σχόλια: