Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

H 'Ενωση Ηπειρωτών Περιστερίου, πανηγύρισε τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.



21 Φεβρουαρίου 2013. Τα πήραμε τα Γιάννενα. Η Ηπειρος ελεύθερη από τον Τουρκικό ζυγό.

21 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Με την δέουσα λαμπότητα, η Ήπειρος, και με τις καθιερωμένες γιορτές στην πόλη των Ιωαννίνων και στο Μπιζάνι, αλλά και η Ήπειρος της Αποδημίας, οι Ηπειρώτες  όπου γης, πανηγυρίζουν την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Απελευθέρωση  της Ηπείρου. Από την Αυστραλία μέχρι την Σουηδία και από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής μέχρι το Μόντεαλ και το Τορόντο του Καναδά, έχουν αναγάγει σε σημαντική μέρα, οι Ηπειρώτες όπου γης, την 21 Φεβρουαρίου, ημέρα Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων απο τον Εθνικοαπελευθερωτικό  Ελληνικό Στρατό και την ενσωμάτωση της στην Ελληνική επικράτεια.

Από αυτές τις γιορτές, δεν μπορούσε να απουσιάζει και η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, που κάθε χρόνο την 21 Φεβρουαρίου προβαίνει σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.


Φέτος, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου οι Ηπειρώτες του Περιστερίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Ζήκο Κόντη, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου εψάλει δοξολογία, αμέσως από την Θεία Λειτουργία. Η  Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Δήμητρα Θωμά εκφώνησε καταχεροκροτούμενη από τους παριστάμενους τον πανηγυρικό της ημέρας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης συνοδευόμενους από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. Χριστόφορο Ευθυμίου, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, σύσσωμο το Δ.Σ της ΄Ένωσης Κρητών Περιστερίου, εκορόσωποι αποδημικών ετεροδημότικων συλλόγων και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της πόλης.




Κατόπιν έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Δήμου Περιστερίου, από τον Δήμαρχο της πόλης και τις Ενώσεις Αποδήμων Ηπειρωτών και Κρητών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση που παρέθεσε η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου στην αίθουσα δεξιώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο.



Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πειστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής και ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης


Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ  Κώστας Κωνής, τόνισε την αξία και την σημασία που αποδίδει το οργανωμένο αποδημικό κίνημα στον εορτασμό της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό. Ακόμη αναφέρθηκε εν συντομία στην αξία της προσφοράς των εθελοντών στον αγώνα αυτό και ιδιαίτερα, της Ηπειρωτικής Εταιρείας, του Ηπειρωτικού κομιτάτου δηλαδή, που λειτουργούσε πανελλαδικά και στην περιοχή, με ένα στόχο και σκοπό, την απελευθέρωση της  Ηπείρου και είχε οργανώσει εθελοντικές μάχιμες οργανώσεις που ρίχθηκαν στις μάχες στις 5  με 6 Οκτωβρίου 1912, όταν η Ελλάδα και οι Σύμμαχοι της κύρηξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, των Κρητών Εθελοντών, που οργανωμένα ήλθαν από την Κρήτη και συνέβαλαν τα μέγιστα, ειδικά τις πρώτες μέρες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και των ερυθροχιτώνων Γαριβαλδινών που με πρωτεργάτη τον Κερκυραίο ποιητή και βουλευτή της Ελληνικής Βουλής Λορέντζο Μαβίλη, έδωσαν το αίμα τους για την Απελευθέρωση της Ηπείρου.


Η εξαιρετική Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, στη συνέχεια, υπό την διεύθυνση του χαρισματικού μαέστρου της Στάθη Πολύζου, με τα ηπειρώτικα  ιστορικά τραγούδια που απέδωσε,  ευόδωσε το ακροατήριο καταχεροκροτούμενη απο τους παρευρισκόμενους που ενθουσίασε, για το άρτιο της μουσικής προσφοράς τους.






























































Κατόπιν, ακολούθησε χορός από τους παρευρισκόμενους με τη συνοδεία μελών των πολυπληθών χορευτικών της Ένωσης.

Και του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: