Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

«75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ». Παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων στη Παλαιά Βουλή από τα ΕΛΤΑ.





Με την έκδοση Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων στην οποία απεικονίζονται πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ, οι τέσσερις από αυτούς εν ζωή, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.



Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με τίτλο«75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ» αποτελείται από πέντε γραμματόσημα αφιερωμένα στους Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο (Λάκη) Σάντα, στα πρόσωπα των οποίων τιμώνται εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες που συσπειρώθηκαν κάτω από τη σημαία μίας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης.
Η επίσημη παρουσίαση της Σειράς πραγματοποιήθηκε την Πρώτη Ημέρα Κυκλοφορίας της, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Νίκου ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, ο Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Γ.Γ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Δημήτρης Τζώρτζης, η κυρία Αικατερίνη Παλιού, εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, η κυρία Τίνα Πισχιτζή, Δ/ντρια Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού καθώς και οι βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες, Μουσταφά Μουσταφά, Κώστας Κατσίκης, Εύη Καρακώστα, Γεράσιμος Μπαλαούρας. 
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι και μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ κ. Γιώργος Βασιλόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ηλίας Μπακέλλας, οι Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές και στελέχη των ΕΛΤΑ, μέλη των οικογενειών των τιμώμενων
προσώπων και πλήθος κόσμου.

  
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος 



των ΕΛΤΑ κ. Κωστής Μελαχροινός υπογράμμισε ότι τα τιμώμενα πρόσωπα αποτελούν "τους εκπροσώπους μίας γενιάς που την χαρακτήριζε η προσφορά. Ήταν γενιά που έδινε και δεν είχε στο μυαλό της τί θα πάρει. Ούτε αυτοί, ούτε οι επίγονοί τους. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε, κάποιοι, απο τις νεώτερες γενιές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους". 


Στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στον κατακτητή.



Ο κ. Μανώλης Γλέζος πρότεινε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία να προχωρήσουν σε εκδόσεις γραμματοσήμων σχετικά με τα ολοκαυτώματα, τις ομαδικές εκτελέσεις και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έχασαν τη ζωή τους «αμνημόνευτοι».



Ο κ. Στέλιος Ζαμάνος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε «Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από αυτό που θεωρούσα καθήκον μου όπως και χιλιάδες άλλοι ανώνυμοι αγωνιστές. Εμείς έτυχε να επιζήσουμε από εκείνα τα φλογισμένα χρόνια και θεωρώ συμπτωματική την επιλογή μας να εικονιστούμε εμείς στα γραμματόσημα».

Ο κ. Κώστας Μαραγκουδάκης, ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία επί κατοχής οι οποίοι βρέθηκαν στους πρώτους που στρατεύτηκαν στον αγώνα ενάντια των κατακτητών.

Η μικρότερη κόρη του Λάκη Σάντα, κα Γεωργία Σάντα στον συγκινητικό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους αγωνιστές του ΕΑΜ, ενθυμούμενη ότι ο Λάκης Σάντας αποκαλούσε «δρακογενειά» τους συντρόφους της γενιάς του. 
Στο τέλος της εκδήλωσης στα τιμώμενα πρόσωπα απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Κωστή Μελαχροινό ειδικές αναμνηστικές εκδόσεις των γραμματοσήμων «75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ», καθώς και παλαιότερη σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση που είχαν κυκλοφορήσει τα ΕΛΤΑ το 1982, φιλοτεχνημένη από τον χαράκτη Τάσσο.


 






Δεν υπάρχουν σχόλια: