Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της (και την Ελλάδα.)


Η παγίδα της Αυστρίας και του Visegrad έπιασε στόχο, τα σύνορα έκλεισαν ήδη στην πράξη, και η προσφυγική κρίση απειλεί τα ίδια τα ευρωπαϊκά θεμέλια ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: 
Με ομήρους την Ελλάδα και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, η Ευρώπη της πάλαι ποτέ αλληλεγγύης παραδίδει τα κλειδιά της στους ακροδεξιούς της Αυστρίας και τους ρατσιστές του Ορμπάν και δίνει προθεσμία δέκα ημερών στον. εαυτό της έως ότου κηρύξει την πλήρη συνθηκολόγησή της.

Είναι μια συνθηκολόγηση που προαναγγέλθηκε σχεδόν ευθέως στην χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών: Με επτά χώρες της Ε.Ε. να έχουν επαναφέρει ήδη τους συνοριακούς ελέγχους, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να απειλεί ανοιχτά
 την Αθήνα με έξωση από τη Σένγκεν και με χιλιάδες πρόσφυγες να καταλύουν στα οδοστρώματα των ελληνικών εθνικών οδών, οι «εταίροι» πλειοδότησαν σε ευχολόγια και δηλώσεις κατανόησης προς την Ελλάδα για να επιδώσουν, εν τέλει, το τελεσίγραφο: 
Εάν εντός δέκα ημερών δεν μειωθούν ριζικά οι προσφυγικές ροές τότε «το όλο σύστημα θα καταρρεύσει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το σχέδιο Μέρκελ και η Τουρκία
Κοινώς, η Ευρώπη εναποθέτει (ξανά) την τελευταία της ελπίδα για διαφύλαξη των ιδρυτικών της αρχών στη. γενναιοδωρία της Τουρκίας.
Πρόκειται για το ύστατο σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ που θα τεθεί στην ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου - ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει να δοθεί στην Άγκυρα η περίφημη «προίκα» των 3 δις ευρώ προκειμένου να κρατήσει στο έδαφός της όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και να ανακόψει την έξοδό τους προς την Ευρώπη.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα δεσμευτούν να δέχονται απ' ευθείας από την Τουρκία στο έδαφός τους συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, με βάση τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης στις οποίες ήδη έχουν ήδη δεσμευτεί.
Όμως η Μέρκελ είναι απομονωμένη, το σχέδιό της είναι αδύναμο και η Τουρκία είναι απρόθυμη. Εξίσου απρόθυμες, δε, δηλώνουν ήδη και οι περισσότερες κεντροευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν απ' ευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.
Το Plan B των κλειστών συνόρων
Ως εκ τούτου, μετά τις 7 Μαρτίου εκείνο που ουσιαστικά θα βρίσκεται στο τραπέζι θα είναι το γνωστό Plan B της Αυστρίας, της Σλοβενίας και των «4» του Visegrad που προβλέπει πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για δύο χρόνια.
Είναι το ίδιο σχέδιο που ανακηρύσσει σε κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα τις «εθνικές λύσεις», απομονώνει την Ελλάδα  και απειλεί να την μετατρέψει σε «αποθήκη προσφύγων» - μια προοπτική που, σύμφωνα με υψηλόβαθμη γερμανική πηγή την οποία επικαλείται ο Guardian, θα πυροδοτήσει αυτομάτως «μείζονα ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη».
Πρόκειται, ωστόσο, για μια κρίση που η ίδια η Ευρώπη προκαλεί, όπως - καθόλου προφητικά - προειδοποίησε στη χθεσινή σύνοδο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Γιάννης Μουζάλας: 
«Κάποιοι», είπε, «συζητούν ήδη για το πώς θα διαχειριστούν μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, την οποία όμως οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να την δημιουργήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: