Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί η Πρέβεζα δεν «πουλάει» τον Μύθο της; Αυτός είναι ο βράχος, στο Αλωνάκι Βαλανιδοράχης, που πέταξε ο Κύκλωπας στον Οδυσσέα



Ο Νομός Πρέβεζας δεν έχει να επιδείξει μόνο φυσικά κάλλη, πλούσια ιστορία και πολιτισμό αλλά και μύθο που δημιούργησε ο αρχαίος ποιητής Όμηρος μέσω της Οδύσσειας.
Ο ποιητής περιγράφει με λεπτομέρειες μέρη της περιοχής μας στο ηρωικό αυτό έπος και ένα από αυτά είναι ο Όρμος του Οδυσσέα που βρίσκεται στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, αυτός ο βράχος που βλέπετε στη φωτογραφία και βρίσκεται στο Αλωνάκι Αμμουδιάς, είναι ο βράχος που κατά τον Όμηρο πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος στο καράβι του Οδυσσέα όταν αυτός τον τύφλωσε.
Μάλιστα ο βράχος αυτός τραυμάτισε τον θεό Ποσειδώνα που προστάτευε τον Οδυσσέα, στο κεφάλι.
Στα μέρη μας λοιπόν προσδιορίζεται και η κατοικία του Κύκλωπα Πολύφημου που ζούσε σε μια σπηλιά.
Και όμως: Όλον αυτό τον μύθο αν τον είχαν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα τον είχαν αναδείξει, θα τον είχαν προβάλλει και θα τον πουλούσαν με χίλιους δυο τρόπους.
Εμείς βέβαια υστερούμε ακόμη και στο να διεγείρουμε την φαντασία των επισκεπτών της περιοχής μας. Την παραπάνω φωτογραφία και την ιστορία του βράχου δεν την έχουμε συμπεριλάβει σε κανένα φυλλάδιο.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως τα περί τουριστικής ανάπτυξης είναι μύθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: