Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Άνοδο σημειώνουν οι εξαγωγές ιχθυηρών από την Ήπειρο


Διπλασιάστηκαν σε αξία την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές ιχθυηρών από την Ήπειρο, οι οποίες διαγράφουν σταθερά άνοδο με υψηλό μέσο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι η «βαριά βιομηχανία» της περιφέρειας, με κατεξοχήν εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων αντιπροσώπευαν το 68% των συνολικών της περιφέρειας για το 2014.

Σημαντική, της τάξης του 17%, είναι και η συνεισφορά των γαλακτοκομικών στο καλάθι εξαγωγών της Ηπείρου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Άρτας.
Ειδικότερα η Άρτα, συμμετέχει με μερίδιο 12,5% στις εξαγωγές της περιφέρειας και η πορεία των εξαγωγών του νομού βαίνει αυξανόμενη, με υψηλό μέσο ρυθμό, της τάξης του 13%, στο διάστημα 2010-2014. Σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι είναι διαχρονικά οι νωποί καρποί και φρούτα (μερίδιο 26%) και τα γαλακτοκομικά (20%), ενώ από το 2013 μεγάλη κίνηση καταγράφεται στις εξαγωγές ζωντανών ζώων (μερίδιο 13%). Βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Αλβανία (μερίδιο 30%), η Ιταλία (12%), ο Καναδάς (10%), το Ουζμπεκιστάν (7%) και οι ΗΠΑ (6%).
Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διεύρυνση των εξαγωγών, ιδρύεται παράρτημα του ΣΕΒΕ στο κτήριο του Επιμελητηρίου Άρτας.
Έτσι, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν αμεσότερα και στενότερα σε θέματα εξωστρέφειας, με στόχο α) την προώθηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής κουλτούρας στους επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων, β) την 
εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γ) τη διοργάνωση εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων.
«Για την υλοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας οι δύο φορείς θα προχωρήσουν σε αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων, προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων, αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών και εξωστρέφειας γενικότερα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.
«Η κρίση δεν φέρνει μόνο προβλήματα, αλλά γεννά και ευκαιρίες» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, και ανέδειξε την ανάγκη η χώρα να γίνει παραγωγική και να εξάγει.
«Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Άρτας (νωπά φρούτα, ιχθυηρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζώντα ζώα κ.ά.) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες εξαγωγών και ο ΣΕΒΕ με την τεχνογνωσία και τις επαφές του σε όλες τις χώρες στόχους, θα βοηθήσει ουσιαστικά τις εταιρείες που έχουν πραγματικές δυνατότητες να εξάγουν σε όλο τον κόσμο» ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν επαρκές μέγεθος για να κάνουν εξαγωγές, θα πρέπει να στραφούν σε συνεργασίες με άλλες ομοειδείς, ώστε να το αποκτήσουν. «Πρέπει να στηριχθούμε σε συνεργασίες» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Άρτας, Χρήστος Παπάζογλου, χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας ως «ακόμη ένα, αλλά εξαιρετικά σημαντικό βήμα» για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρεφή πορεία της Άρτας και των Αρτινών επιχειρήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: