Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ιερομνήμη Πωγωνίου. Απολαύστε τα video



Απολαύστε τα video













Βορειοδυτικά από τα Γιάννενα και 40 χιλιόμετρα μακριά περίπου, βρίσκεται το χωριό Ιερόμνημη. 




Μια γενική άποψη του χωριού 
Είναι κτισμένο στα πόδια της βουνοσειράς του Κασιδιάρη και στο Νοτιοανατολικό μέρος του.












Πάνω από το χωριό υψώνονται τρεις λόφοι ομαλοί και προσιτοί γεμάτοι από μικρά και μεγάλα δέντρα πουρναριού. Ο δίδυμος λόφος Καστρί

 και Μπογιά, ο Γυμνόλοφος και ο λόφος Τουρλί. Στο λόφο Στσέλυμς υπάρχουν ερείπια από αρχαίο κάστρο. Οι Ελυμοί ή Ελυμιώτες ήταν κάτοικοι της αρχαίας Έλυμα , πόλη που κατέστρεψε ο Αιμίλιος Παύλος το 167 π.χ. Πολλοί τοποθετούν την Έλυμα σ' αυτή τη θέση. 






Χειμώνας στην Ιερομνήμη 







Γύρω από την Ιερόμνημη που λέγεται και Γερομνήμη οι δε κάτοικοι Γερομάτες υπάρχουν τα χωριά : ΚουκλιοίΡιάχοβοΓλύζιανη (Καταράκτης)ΛίθινοΒασιλόπουλο (Μπριγιάννιτσα) και η Σιούτιστα (Καστρί). Όλα λέγονται κρομμυδοχώρια γιατί πριν τη δεκαετία του 1960 παρήγαγαν πολλά κρομμύδια, το δε προβάδισμα το είχε η Γερόμνημη. Απόδειξη τούτου το παρατσούκλι του γνήσιου τέκνου της Καπετάν Σπύρου Μήτση (Κρομμύδα). 

 
Καπετάν Σπύρος Κρομμύδας (1868-1922) 
'λλα προϊόντα ήταν το κροκάρι, το αραποσίτι, το λιανό και φυσικά τα μποστάνικα. Τίποτε απ' όλα αυτά σήμερα δεν καλλιεργείται γιατί η εσωτερική μετανάστευση που κορυφώθηκε τη δεκαετία του '60 και '70 ερήμωσε το χωριό. 





















Η Αδελφότητα όμως που εδρεύει στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 1911 φροντίζει και κάνει με έξοδα της και σε συνεργασία με την Κοινότητα έργα υποδομής και εξωραϊσμού στο χωριό, το δε καλοκαίρι οι Γερομάτες με την παρουσία τους δίνουν ζωή στην γενέτειρα τους κάνοντας εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την συνεστίαση με τον πατροπαράδοτο γιαχνί και ρύζι. 


Στις 28-7-1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Ιερομνήμη , που τότε απαριθμούσε 376 κατοίκους , προσαρτίστηκε στην Ελλάδα . Σαν κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1919 και ενώθηκε σ'αυτή ο συνοικισμός Σιούτισμα μαζί με το μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου. 

Κατά καιρούς ο πληθυσμός του χωριού του χωριού διακυμάνθηκε ως εξής : 1920 (403κατοίκους) , 1940 ( 450 κατοίκους) , 1951 (335 κατοίκους) , 1961 και 1981 (232 κατοίκους) και 1991 (224 κατοίκους) και 2001 (215 κατοίκους). 

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: