Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οι χρυσές μπίζνες του Λεβέντ Σαδίκ. Ο γιος του μειονoτικού βουλευτή που έγινε «βαρόνος» του ελληνικού βαμβακιού

Ο γιος του μειονoτικού βουλευτή που έγινε «βαρόνος» του ελληνικού βαμβακιού

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, γιος του μουσουλμάνου βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής του μειονοτικού κόμματος DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον «βαρόνο» του ελληνικού βαμβακιού, που είναι το πρώτο σε αξία εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας με 308 εκατ. ευρώ (2014).


Ο ίδιος αναπτύσσει μια πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, όπου έχει την έδρα του ομίλου του -την DCD Traiding-, και είναι ο μεγάλος «παίκτης» του ελληνικού βαμβακιού. Αγοράζει και διαθέτει κατά βάση στην Τουρκία, από το 50% έως και το 70% της ελληνικής παραγωγής κάθε χρόνο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Διακλαδικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Νίκο Σκοπιανό.
Ο Λεβέντ Σαδίκ, στη διάρκεια επίσκεψης Τούρκων επιχειρηματιών του κλάδου στη Θράκη τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε ότι η εταιρεία του κατά την τελευταία σεζόν αγόρασε το σύνολο της παραγωγής βαμβακιού της Θράκης αλλά και πάνω από το 50% της παραγωγής βαμβακιού της υπόλοιπης Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα μπήκε και στην αγορά των καπνών ανατολικού τύπου (μπασμάς), αποβλέποντας να διοχετεύσει στο εξωτερικό αρχικά την παραγωγή της μειονότητας και να στήσει μια μεταποιητική μονάδα καπνού στη Θράκη.
«Koλοσσός»
Η DCD Traiding, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης βαμβακιού στην Τουρκία, προμηθεύει με ελληνικό βαμβάκι 32 εταιρείες-βιομηχανίες του κλάδου στη γειτονική χώρα, η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ενδυμάτων στον κόσμο και νούμερο ένα στην Ευρώπη.
Αντίθετα, στην Ελλάδα ο μεταποιητικός κλάδος έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα στο σχετικά καλής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι, που αντιπροσωπεύει το 8% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, να μην υπάρχει καμία προστιθέμενη αξία, ακολουθώντας και τη μεγάλη υποχώρηση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας.


Πολυάσχολος και εργασιομανής, ο Λεβέντ Σαδίκ κινείται καθημερινά στις μεγάλες αγορές, από την Κωνσταντινούπολη έως τη Νέα Υόρκη και από το Τόκιο έως την Μπραζίλια, ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμο

Η εικόνα που δίνει στο εξωτερικό ο Λεβέντ Σαδίκ είναι ενός σοβαρού, μορφωμένου, κοσμοπολίτη και μοντέρνου επιχειρηματία, που κινείται καθημερινά στις μεγάλες αγορές από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στην Μπραζίλια κ.α. ενώ συμμετέχει προβεβλημένα στις πιο γνωστές επιχειρηματικές ενώσεις της Τουρκίας και στις οργανώσεις βάμβακος διεθνώς.

Αν και εργασιομανής, απολαμβάνει τη ζωή όταν του δίνεται η ευκαιρία, σε χειμερινά και θερινά θέρετρα, χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και ιδιωτικό αεροσκάφος, ενώ φροντίζει να κρατά μακριά από τα φώτα της


 δημοσιότητας την προσωπική του ζωή. Εν μέσω κρίσης και τεράστιων δυσκολιών, ο Λεβέντ Σαδίκ και οι άνθρωποι της εταιρείας του έρχονται με εξασφαλισμένα κεφάλαια «πληρώνοντας με επιταγές ημέρας», όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. «Είναι ευγενικός, συνεργάσιμος και έμπιστος επιχειρηματίας. Πληρώνει με επιταγές ημέρας και ποτέ δεν έχει ρίξει κανέναν», μας είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ μεγάλος... παίκτης στην ελληνική αγορά, αφού αγοράζει τεράστιες ποσότητες βαμβακιού».
Δίπλα όμως σ΄αυτή την εικόνα του κοσμοπολίτη Τούρκου επιχειρηματία -«του πολίτη των θαλασσών», όπως περιγράφει τον εαυτό του- υπάρχει και εκείνη του σημαντικού παράγοντα της μειονότητας στη Θράκη, ο οποίος φέρει ένα βαρύ όνομα, αυτό του πατέρα του, δηλώνοντας συνεχιστής των ιδεών του και του κόμματός του (DEB), το οποίο στις ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε το 0,71% των ψήφων, με μεγάλα ποσοστά στην Ξάνθη και τη Ροδόπη.
Ο ίδιος παντρεύτηκε και έφτιαξε οικογένεια με μια μουσουλμάνα από τη Θράκη, με την οποία έχει αποκτήσει δύο αγόρια, δηλώνοντας εκτός της Κωνσταντινούπολης και κάτοικος της Φιλύρας Κομοτηνής.


Η οικογένεια του Λεβέντ Σαδίκ με την πρώτη κυρία της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν (οι υψηλές διασυνδέσεις δεν κρύβονται).
Η οικογένεια του Λεβέντ Σαδίκ με την πρώτη κυρία της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν (οι υψηλές διασυνδέσεις δεν κρύβονται).

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο η γυναίκα του όσο και η μητέρα του και η αδελφή του δεν συνηθίζουν να φορούν τη γνωστή μουσουλμανική μαντίλα στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Επίσης, διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, και τον Μάιο του 2011 ήρθε η ίδια η σύζυγος του τελευταίου, Εμινέ, για να παραστεί στην τελετή περιτομής (σουνέτ) το γιου του, που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.


Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή μια περίεργη επίθεση αγνώστων στις 7-8 Δεκεμβρίου στα νέα γραφεία του DEB έξω από την πόλη της Κομοτηνής, οι οποίοι αποχώρησαν κλέβοντας (!) το τρακαρισμένο αμάξι του νεκρού Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο είχε μεταφερθεί εκεί για να αποτελέσει μόνιμο έκθεμα. Η οικογένεια Σαδίκ και κύκλοι της μειονότητας υποστηρίζουν ότι πίσω από το δυστύχημα του 1995 υπήρξε δολιοφθορά αγνώστων, αν και αυτό έγινε όταν το αυτοκίνητο του βουλευτή συγκρούστηκε στον δρόμο Ξάνθης - Κομοτηνής με ένα τρακτέρ το οποίο οδηγούσε ένας 62χρονος αγρότης. Η τουρκική ηγεσία προσπάθησε από τότε μέχρι και σήμερα να «ηρωοποιήσει» τον Αχμέτ Σαδίκ και να τον μετατρέψει σε «σύμβολο», όχι μόνο για τη Θράκη αλλά και την Τουρκία, ενώ η οικογένεια του αποθανόντος βουλευτή που συνέχισε τη ζωή της στην Κωνσταντινούπολη έτυχε μιας σημαντικής οικονομικής στήριξης αλλά και προβολής από το τουρκικό κράτος.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, μετά την πρόσφατη επίθεση στα νέα γραφεία του DEB, διέκοψε αμέσως τις επιχειρηματικές επαφές του στην Αθήνα και με ιδιωτικό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης-Καβάλας για να βρεθεί στην Κομοτηνή. Απευθυνόμενος στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι το περιστατικό της επίθεσης και της κλοπής «μας πλήγωσε βαθιά».
«Πιστεύω στην ευαισθησία του κύριου πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα, διότι ξέρω πως σε όλες τις ομιλίες του καταγγέλλει τέτοια φασιστικά περιστατικά», είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ελλάδα. «Είμαι ένας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρείας που συμβάλλω στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις που κάνω εδώ. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Εμείς θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις εδώ. Αλλά εάν σε κάποια άτομα δεν τους αρέσει αυτό, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει. Η Δυτική Θράκη και η Ελλάδα δεν προστατεύεται έτσι. Η Ελλάδα προστατεύεται με επενδύσεις που γίνονται και με τη διασφάλιση σεβασμού στα δικαιώματα, στις ελευθερίες, στους νόμους και στις διατάξεις», ανέφερε.


Φιλικό προς τον επιχειρηματία δημοσίευμα τουρκόφωνου σάιτ, που αναφέρεται στο περίεργο περιστατικό της κλοπής του τρακαρισμένου αυτοκινήτου του πατέρα του, Αχμέτ Σαδίκ, αλλά και στην επιτυχία του ίδιου. Ο Λεβέντ Σαδίκ συνηθίζει να αναδημοσιεύει στην προσωπική του σελίδα δημοσιεύματα που τον αφορούν.
Φιλικό προς τον επιχειρηματία δημοσίευμα τουρκόφωνου σάιτ, που αναφέρεται στο περίεργο περιστατικό της κλοπής του τρακαρισμένου αυτοκινήτου του πατέρα του, Αχμέτ Σαδίκ, αλλά και στην επιτυχία του ίδιο


Σημαντικός παράγοντας

Η εκτίναξη του Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ από τον γιο ενός γιατρού στην Κομοτηνή σε έναν σημαντικό επιχειρηματία, με έναν τεράστιο κύκλο εργασιών, ο οποίος έχει εξελιχτεί σε έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα στην Τουρκία, συμμετέχοντας στο Δ.Σ. του Συμβουλίου για τις Οικονομικές Εξωτερικές Σχέσεις της Τουρκίας (DEIK), στο Συμβούλιο Γεωργίας, στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας αποτελεί ένα εντυπωσιακό γεγονός.
Σε μία εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στα τέλη Νοεμβρίου στην Προύσα της Τουρκίας, ο Λεβέντ Σαδίκ είχε την ευκαιρία να πει αρκετά για τα επιχειρηματικά του σχέδια, που εκτός της Τουρκίας έχουν επεκταθεί και στις αγορές της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας κ.α. Περιέγραψε τον όμιλό του ως διεθνή και αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων προέρχονται από τη Δυτική Θράκη (σ.σ.: πολλοί από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία). Οπως είπε, σε μια ρευστή αγορά όπως αυτή του βαμβακιού, πρέπει να ανταποκρίνεται 24 ώρες το 24ωρο, και το περασμένο φθινόπωρο, όταν χτύπησε το πόδι του, συνέχισε να δουλεύει και ταξίδεψε το επόμενο πρωί με πατερίτσες στην Αμερική. Κάλεσε ακόμη κι άλλους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Θράκη, «τώρα που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιουργεί ευκαιρίες», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: