Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πώς κάηκε το χωρίο Βαλανιδούσα Πρεβέζης στην Γερμανική κατοχή, ένας από τους τελευταίους επιζώντες μας διηγείται.


Ένα τζιπ με Γερμανούς αξιωματικούς ανέβαινε τις στροφές του Μπονταρίου την περίοδο της κατοχής σε ένα σημείο ,της διαδρομής από το χωρίο Κορυφούλα δέχθηκε επίθεση από μακριά με αποτέλεσμα ενός Λοχαγός που επέβαινε να τραυματιστεί σοβαρά.


Πάνω στην ταραχή του ο Αξιωματικός έκανε λάθος και υπέδειξε το δίπλα χωρίο ως το σημείο που δέχθηκε επίθεση,συγκεκριμένα αντί να πει αριστερά είπε δεξιά.

Από αυτό το συμβάν και μετά άρχισε το μαρτύριο για τους χωρικούς της Βαλανιδούσας Πρεβέζης (Μποντάρι) . Οι χωρικοί ενημερωμένοι ότι οι Γερμανοί έρχονται για αντίποινα.

Για να σωθούν έφυγαν από το χωριό και μαζεύτηκαν σε μία πλαγιά , εκεί όμως εντοπίστηκαν από Γερμανούς που είχαν ήδη ακροβολιστεί στα τριγύρω υψώματα και παρακολουθούσαν με τα κιάλια.

Έξω από την Βαλανιδούσα προς το χωριό Αηδονιά είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι όπου εκεί δέχτηκαν τον πρώτο όλμο, άλλα ευτυχώς δεν έσκασε και οδηγούμενοι από το ένστικτο της επιβίωσης διαχωρίστηκαν σε δυο ομάδες οδεύοντας σε καλά προφυλαγμένες κρυψώνες η μια νότια του χωριού και η άλλη ανατολικά.


Η τοποθεσία που συγκεντρώθηκαν οι χωρικοί πριν πέσουν οι όλμοι
Ευτυχώς για αυτούς γιατί ήδη ο δεύτερος όλμος έσκασε στο προηγούμενο σημείο και για χρονικό διάστημα λίγων λεπτών γλίτωσαν.



Ήδη ΄στο χωριό διακρίνονταν ο καπνός από τις πρώτες φωτιές


 στα σπίτια , Μια γρια γυναίκα μην ακούγοντας τις προτροπές των συγγενών της να φύγει κάηκε ζωντανή. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς εκτός από ένα σπίτι όπου η φωτιά απλά φλέρταρε με τα εξωτερικά υποστυλώματα

Οι ορδές των Ούννων (Γερμανοί - Ναζί ) δεν σταμάτησαν εκεί. Δείχνοντας στεγνά τον πολιτισμό που θέλανε να μας επιβάλουν καταδίωξαν τον άμαχο πληθυσμό οι οποίοι είχαν προλάβει να κρυφθούν , προφυλαγμένοι από τις σπηλιές και τις χαράδρες , την μορφολογία του εδάφους κλίνοντας ερμητικά τα στόματα των παιδιών για να μην φωνάξουν .


Η κρυψώνα που είχε κρυφτεί η πρώτη ομάδα των χωρικών πίσω από τα βράχια του λόφου
Οι Γερμανοί εφαρμόζοντας κυκλωτική πορεία πέρασαν σχεδόν δίπλα τους χωρίς να τους αντιληφθούν κατόπιν στο χωριό Αηδωνια κάψανε άλλα δυο σπίτια συνεχίζοντας την πορεία τους προς το Χειμαδιό,


Στο βάθος η διαδρομή που ακολούθησαν οι Γερμανοί για να κυκλώσουν την περιοχή

Αρκετές μέρες μείνανε κριμένοι οι κάτοικοι της Βαλανιδούσας , μην έχοντας που αλλού να πάνε και με τον φόβο των Γερμανών και των συνεργατών τους , αργότερα επέστρεψαν και ξανά έχτισαν το χωριό

Ευχαριστούμε τον Κύριο Θανάση Παππά ο οποίος ήταν 12 χρονών εκείνη την εποχή , για την θέληση και την δύναμη που είχε να μας υποδείξει μερικές από τις τοποθεσίες που συνέβησαν τα γεγονότα και να μας διηγηθεί την ιστορία που περιγράψαμε παραπάνω.

Να τονίσουμε ότι οι δύο αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ & ΕΔΕΣ είχαν ήδη εκφραστεί αντίθετα σε κάτι τέτοιο ως μη σκόπιμο.

Λάζαρος Τσάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: