Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο αθλητισμός στην αρχαία Αμβρακία. Δείτε το video

arx amvrakia


Στην Αμβρακία δεν έχει εντοπιστεί Στάδιο, Γυμνάσιο ή άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, παρόλο που είναι γνωστή από τις αρχαίες πηγές η σχέση της περιοχής με τον αθλητισμό. Ο Παυσανίας, άλλωστε, αναφέρει τον Αμβρακιώτη ολυμπιονίκη Λέοντα, που νίκησε στην 96η Ολυμπιάδα, το 396 π.Χ.
Αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κάποιος χώρος αθλητισμού, εντούτοις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας παρουσιάζεται σειρά σχετικών ευρημάτων. Αυτά ακριβώς τα ευρήματα επέλεξε να προβάλει στο πλαίσιο της δράσης «Έκθεμα του Μήνα» για τον Οκτώβριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί να δει κανείς μικρά αγγεία, όπως αρύβαλλους, αλάβαστρα ή μυροδοχεία. Όπως είναι γνωστό, πριν από την προπόνηση και τους αγώνες οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με άμμο και λάδι, που μετέφεραν σε τέτοιου τύπου αγγεία. Τα αγγεία αυτά τα γέμιζαν με την αρύταινα, μία μικρή χάλκινη κουτάλα.
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει στλεγγίδες από την αρχαία Αμβρακία, δηλαδή σιδερένιες ή χάλκινες ξύστρες με λαβή, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι αθλητές μετά τον αγώνα για να καθαριστούν. Στη συνέχεια πλένονταν με σπόγγο και αλείφονταν με αρωματικά έλαια.


 Γενική επιμέλεια: Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας). Επιμέλεια: Σωτήρης Ραπτόπουλος (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: