Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Tριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου «Καλπάκεια 2015» επ΄ ευκαιρία της επετείου του 'Επους του ΄40. Αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου στις 27 Οκτωβρίου 2015, το απόγευμα, στο μνημείο του Μαχητή

KALPAKIA MNHMEIO

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου «Καλπάκια 2015».
Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο για το έπος του 1940, καθώς η περιοχή του Καλπακίου δέχτηκε, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.
Τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», που ξεκίνησαν το 1995, αποτίουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας, βάζοντας παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό.
Κάθε χρόνο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρους, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου,της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου που «ταξιδεύει» σε κάθε άκρη του πλανήτη.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στους Ιστορικούς χώρους,αγώνες δρόμου, αγώνες σκοποβολής, προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, βραβεύσεις επιζώντων πολεμιστών του ΄40, χορευτικά συγκροτήματα κ.λπ., με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή και θα πάρουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες,γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
«Γιορτάζουμε και τιμούμε ένα μοναδικό κατόρθωμα, στους φυσικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν το ρου στης ιστορίας.
Ο Δήμος Πωγωνίου ένει αναλάβει τη βαριά κληρονομιά και την ιερή παρακαταθήκη να τιμά κάθε χρόνο όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Καψάλης επεσήμανε παράλληλα το χρέος της πολιτείας να αναλάβει την πρωτοβουλία οι κεντρικές εκδηλώσεις για το έπος του '40 να πραγματοποιούνται στο φυσικό τους χώρο.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε και στο θέμα επέκτασης του Πολεμικού Μουσείου. Η μελέτη του νέου μουσείου είναι έτοιμη και ο Δήμος αναμένει την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ. «Ξεκινήσαμε ένα τιτάνιο αγώνα. Αναμένουμε την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ. Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου έχει πειστεί για την αναγκαιότητα καθώς το υπάρχον μουσείο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όλες τις εποχές του χρόνου» δήλωσε ο κ. Καψάλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: