Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε την Τρίτη η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου για την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα.

Με το νόμο καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και στο ΙΚΑ, πλην των βαρών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η μετάβαση στα νέα όρια συνταξιοδότησης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022.

Οι πίνακες

Κάντε κλικ στους πίνακες για μεγένθυση

Σημειώνεται πως στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με το Βήμα το τελικό σχέδιο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τους δανειστές και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ. «Εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντρομπρόβσκις, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση», σημειώνοντας πως στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Στόχος, όπως είπε, είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως η συζήτηση κινήθηκε κυρίως σε τρεις άξονες: τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις, και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σχετικά με το Ασφαλιστικό, είπε ότι ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο για τις προτάσεις του, ζητώντας και προτείνοντας η εξοικονόμηση πόρων που ζητούν οι δανειστές-εταίροι από τον τομέα των συντάξεων να μην γίνει μέσω νέων περικοπών, αλλά μέσω της εύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Δεν υπήρξαν αποφάσεις, αλλά ανταλλαγή απόψεων μέχρι τη διατύπωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης τον Νοέμβριο, διευκρίνισε ο υπουργός.

Δείτε το ΦΕΚ (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: