Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Φιλιππιάδα: Απογοητευτική η παρέλαση… Χωρίς φιλαρμονική και μεγάφωνα


Αν κάτι συζητιέται έντονα αυτές τις μέρες στη Φιλιππιάδα δεν είναι το παζάρι που διενεργείται αλλά η οικτρή εικόνα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Για πρώτη φορά η παρέλαση έγινε χωρίς τη συνοδεία μπάντας ή έστω ικανής ηχητικής κάλυψης με μαγνητοφωνημένα εμβατήρια. Οι γυμναστές αδυνατούσαν να κρατήσουν το ρυθμό μόνο με τη σφυρίχτρα κι έτσι το όλο θέαμα έμοιαζε με ασκέρι σε άτακτη περιδιάβαση.
Η απογοήτευση στους κατοίκους της πόλης που δεν θυμούνται ανάλογο προηγούμενο και στους εκατοντάδες επισκέπτες από τα γύρω χωριά ήταν έκδηλη από τα πρώτα λεπτά της παρέλασης.
Εξακολουθεί να εκδηλώνεται ωστόσο σε κάθε σχετική συζήτηση με διόλου κολακευτικά σχόλια για τη δημοτική αρχή αφού είναι αυτή που διέλυσε τελικά τη Φιλαρμονική του δήμου μετά από χρόνια, σταδιακή απαξίωση και παρακμή της. Διαθέτει όμως Φιλαρμονική και μάλιστα αξιόλογη το Θεσπρωτικό και θα μπορούσε μετά την παρέλαση του Θεσπρωτικού να μεταφερθεί στη Φιλιππιάδα για την μεγάλη παρέλαση της πρωτεύουσας του δήμου την οποία λόγω και του παζαριού επισκέπτονται και παρακολουθούν ανέκαθεν εκατοντάδες επισκέπτες.
Ούτε η Φιλαρμονική του Θεσπρωτικού αξιοποιήθηκε, ούτε και τα μέλη του νέου συλλόγου Φίλων μουσικής που έχουν κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. (π.χ λιτανείες). Ούτε βέβαια υπήρχε ηχητική κάλυψη εφάμιλλη αυτής του καρναβαλιού στο οποίο επίσης συρρέει πλήθος κόσμου.
Η δημοτική αρχή αποδέχεται το τραγικό της όλης κατάστασης και το αποδίδει σε κακή συνεννόηση για την ηχητική κάλυψη. Δεν πρέπει όμως να μιλάμε καν για στερεοφωνικό σε παρέλαση πρωτεύουσας δήμου που διαθέτει μάλιστα έμψυχο μουσικό δυναμικό αλλά δεν βρίσκει τον τρόπο να το αξιοποιήσει.
Σε καμιά περίπτωση η εικόνα της 28ης Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στις 25 Μαρτίου έστω κι αν τότε είναι λιγότερος ο κόσμος που παρακολουθεί την παρέλαση. Αν επαναληφθεί το σκηνικό, η Φιλιππιάδα θα χάσει στο μέλλον πολλούς επισκέπτες της-πελάτες της.

Ρούλα Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: