Ελληνικό Γκουαντάναμο που θα μπορεί να φιλοξενεί 500.000 πρόσφυγες (κι όχι 50.000 όπως διαρρέουν για να μην προκληθεί σοκ στους Ελληνες πολίτες) απαιτούν η Μέρκελ και ο Ολάντ για να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζει η Μέρκελ στην Γερμανία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε πολιτικό της τάφο γι΄ αυτό γεμάτη απόγνωση έσπευσε να γελοιοποιηθεί στην χρυσή πολυθρόνα του Ερντογάν.

Στο μεταξύ στην Γερμανία επαναλειτουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Κουπαράνη στην DW, ανάμεσα στους βασικούς στόχους που θέλουν να πετύχουν  τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, πρώτον, μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των «hot spots» (κέντρα πρώτης υποδοχής).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».


Το πρώτο hot spot επί ελληνικού εδάφους ξεκίνησε να λειτουργεί προ ημερών στη ΛέσβοΣε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της ΕΕ δηλώνουν στο Spiegel ότι ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων. Από την άλλη όμως, παραμένει το πρόβλημα ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου. Και αυτό επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν ή ότι θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν ξεπερνούν τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί αύριο τη μετάθεση των κέντρων υποδοχής στην Αττική. Υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».