Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Κορωνόπουλο Φαναρίου Πρέβεζας. Δείτε τα video


Δείτε τα video


Κορωνόπουλο Φαναρίου Πρέβεζας
Τo Κορωνόπουλο (Τοπική Κοινότητα Κορώνης - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Κορωνόπουλον". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Κορωνόπουλο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κορώνης, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Το Κορωνόπουλο έχει υψόμετρο 38 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2698274896 και γεωγραφικό μήκος 20,5622214057. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Κορωνόπουλο θα βρείτε εδώ.


Αρχαία Πανδοσία, αποικία των Ηλείων, στο λόφο  Καστρίου πάνω από το Κορωνόπουλο

Η Αρχαία Πανδοσία ήταν αποικία των Ηλείων, και βρίσκεται στo λόφο Καστρίου πάνω από το χωριό Κορωνόπουλο ΔΔ. Φαναρίου του Δήμου Πάργας Ν. Πρέβεζας. Η ακρόπολη αυτή δεσπόζει σε όλη την περιοχή, και η επίσκεψη εκεί μας χαρίζει καταπληκτική θέα. Την ίδια εποχή της ίδρυσης της Πανδοσίας τον 7ο ή 8ο πΧ αιώνα, ιδρύονται από τους Ηλείους οι πόλεις Αρχαίο Βουχέτιο (σημερινή Νέα Κερασούντα), Αρχαία Ελάτρεια (σημερινός παλαιός Ωρωπός), και Αρχαίες Βατίες (Βατίαι) (σημερινό Ριζοβούνι Θεσπρωτικού). Στη θέση όπου ιδρύθηκε η Αρχαία Πανδοσία τον 7ο πΧ (ή κατ’ άλλους τον 8ο αιώνα πΧ), φαίνεται να προϋπήρχε μια τοπική μικρή πόλη οικισμός άγνωστης ονομασίας. Τα αρχαιότερα σημερινά τείχη της χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα πΧ, και σίγουρα προ του 360 πΧ, αλλά αυτό δεν είναι τεκμηριωμένο. Η προσπέλαση της Αρχαίας Πανδοσίας γινόταν θαλασσίως και μέσω του πλωτού Αχέροντα ποταμού, ο οποίος στο Καστρί απέχει μόλις 100-200 m από την οχυρωμένη πόλη. Στα σημεία αυτά είχαν βρεθεί μεταλλικοί κρίκοι προσδέσεως των σκαφών. [1] [2]. [3] [4]

Περιγραφή Αρχαίας Πανδοσίας

Η περίμετρος των τειχών της Αρχαίας Πανδοσίας είναι 1640 m. και περιβάλλει την κορυφή και τη ΝΔ πλευρά του λόφου ως τους πρόποδες, σε μια έκταση 330 στρεμμάτων. Κατά αποστάσεις ενισχύεται με 22 ορθογώνιους αμυντικούς πύργους, που σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Δύο πύλες διατηρούνται στην ανατολική πλευρά και μια πιθανή πύλη υπήρχε στη ΒΔ πλευρά. Με την εγκατάσταση των περιοίκων Θεσπρωτών ο οικισμός επεκτάθηκε στις ανατολικές πλαγιές και περιτειχίστηκε μ' ένα νέο πολυγωνικό τείχος, του οποίου λείψανα διατηρούνται στη Β και ΒΑ πλευρά. Έτσι η συνολική περίμετρος του κάστρου φτάνει τα 2.300 m. που αντιστοιχεί σε πληθυσμό 9.000 - 10.000 κατοίκων. Εχει γραφεί ότι ένα τμήμα των τειχών είναι της εποχής Ιουστινιανού. Στην Πανδοσία δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές, απλώς έγιναν μετρήσεις. Ανακοινώθηκε το έτος 2008 ότι θα γίνει μια αξιοποίηση του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμος. [5] [6]. [7] [8]
Ιστορία Αρχαίας Πανδοσίας.
 Πάνω από το χωριό Κορωνόπουλο, στο λόφο Καστρίου, ύψους 100μ. περίπου, βρίσκονται τα επιβλητικά ερείπια των πολυγωνικών τειχών μιας των μεγαλύτερων και σημαντικότερων αρχαίων ακροπόλεων, της πόλης Πανδοσίας που ήταν αποικία των Ηλείων. Η Πανδοσία ήταν από τις αρχαιότερες και τις σημαντικότερες ηπειρωτικές πόλεις. Το έτος 345 πΧ, ή κατ άλλους το 343/2 πΧ, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος κυρίευσε την Πανδοσία για την χαρίσει μαζί και με τρεις άλλες στο βασιλιά των Μολοσσών Αλέξανδρο, αδελφό της γυναίκας του Μυρτάλης Ολυμπιάδας. Η δωρεά αυτή έγινε διότι το Μαντείο της Δωδώνης είχε δώσει στο βασιλιά Αλέξανδρο το χρησμό να «αποφύγει αυτά τα τείχη γιατί ήταν γραφτό ότι θα πέθαινε κοντά στα τείχη της Πανδοσίας». Γι' αυτό ενήργησε αντ’ αυτού ο γαμπρός του Φίλιππος Β. `Ομως ο Αλέξανδρος δεν μπόρεσε να αποφύγει τη μοίρα του. Κατά σύμπτωση, υπήρχε και στην Ιταλία μια αποικία των Ελλήνων Κροτωνιατών που λεγόταν κι αυτή Πανδοσία, μιά οχυρή πόλη στα σύνορα προς τη Λευκανία. Όταν οι Ταραντίνοι κάλεσαν τον Αλέξανδρο στην Ιταλία κι εκείνος πήγε, ο χρησμός επαλήθευσε αλλά με την άλλη Πανδοσία. Εκεί έχασε τη ζωή του. Λέγεται ότι ένα από τα παλάτια του Βασιλέως Πύρρου Α της Ηπείρου βρισκόταν στην Πανδοσία. Η πόλη Πανδοσία της Ηπείρου καταστράφηκε το 167-168 π.Χ. από τους Ρωμαίους (Αιμίλιος Παύλος), οι οποίοι σε λίγο επέτρεψαν την ανοικοδόμηση ενός μέρους από τα τείχη της στην κορυφή του λόφου (167-148 πΧ). Οι Ρωμαίοι θέλοντας να ενισχύσουν το αποικιακό στοιχείο, που ήταν ανέκαθεν εχθρικό προς τους Ηπειρώτες, όρισαν την Αρχαία Πανδοσία ως έδρα του Κοινού των Ηπειρωτικών φύλων που είχαν αποστατήσει απο τους Ρωμαίους στον Γ' Μακεδονικό πόλεμο (171-168 πΧ) και της παραχώρησαν το δικαίωμα να εκδίδουν χάλκινο νόμισμα. Το Κοινό αυτό τελούσε υπό την εποπτεία του Ηλείου αποίκου Μενεδήμου Αγιάδα. Μετά το έτος 148 π.Χ. η έδρα του Κοινού αυτού μεταφέρθηκε στη Δωδώνη, πάλι υπό την εποπτεία του Μενεδήμου που τώρα έφερε και τον τίτλο του ιερέα. Τελικά η Πανδοσία παρήκμασε, διότι το 31 πΧ με διαταγή του Οκταβιανού οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να συνοικίσουν τη νέα πόλη Αρχαία Νικόπολη μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου εναντίον του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Οπωσδήποτε η ηπειρωτική Πανδοσία, ακόμη και τα χρόνια του Πλίνιου, στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μΧ, ήταν σημαντική πόλη. Φαίνεται όμως ότι η γειτονική της (σε απόσταση 4χλμ.) Αρχαία Εφύρα υπερτερούσε, διότι ήταν πλησιέστερη στη θάλασσα. Τον 15ο αιώνα μΧ η υποτυπώδης υπάρχουσα Πανδοσία κατελήφθη υπό των Βενετών, στους οποίους και οφείλονται, όπως φαίνεται, οι περισσότερες ανακαινίσεις των αρχαίων τειχών της. [9] [10]. [11] [12]


Φωτογραφία του 1910 στην αρχαία Πανδοσία.


Παραπομπές - References

 1. Χαράλαμπος Γκούβας: «Η αρχαία Πανδοσία. Καταγραφή και φωτογραφική απεικόνιση», εφημερίδα Τοπική Φωνή, 2006
 2. Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία Ελληνικού Έθνους», Αρχαία Πανδοσία
 3. Δήμος Φαναρίου: «Η Αρχαία Πανδοσία», Ιστοσελίδα.
 4. Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας" έκδοση 2009, ISBN 978-960-87328-2-7
 5. Χαράλαμπος Γκούβας: «Η αρχαία Πανδοσία. Καταγραφή και φωτογραφική απεικόνιση», εφημερίδα Τοπική Φωνή, 2006
 6. Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία Ελληνικού Έθνους», Αρχαία Πανδοσία
 7. Δήμος Φαναρίου: «Η Αρχαία Πανδοσία», Ιστοσελίδα.
 8. Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας" έκδοση 2009, ISBN 978-960-87328-2-7
 9. Χαράλαμπος Γκούβας: «Η αρχαία Πανδοσία. Καταγραφή και φωτογραφική απεικόνιση», εφημερίδα Τοπική Φωνή, 2006
 10. Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία Ελληνικού Έθνους», Αρχαία Πανδοσία
 11. Δήμος Φαναρίου: «Η Αρχαία Πανδοσία», Ιστοσελίδα.
 12. Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας" έκδοση 2009, ISBN 978-960-87328-2-7
Περιοχή Φαναρίου Πρέβεζας 
Το Φανάρι κατέχει ιδιαίτερη θέση στα βόρεια σύνορα του νομού Πρέβεζας. Περικλείεται από βουνά και θάλασσα αποτελώντας έτσι μια αυτόνομη εδαφική ενότητα με ιδιαιτερότητες στο φυσικό περιβάλλον αφού συνδυάζει θάλασσα, βουνό και μια εύφορη πεδιάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Αχέροντας. Η έδρα του Δήμου είναι η κωμόπολη Καναλάκι. Στην παραθαλάσσια ζώνη του Ιονίου υπάρχουν πευκόφυτα δάση τα οποία καταλήγουν στις πανέμορφες παραλίες του δήμου (Λούτσα, Αλωνάκι, Αμώνι, Κερέντζα, Αμμουδιά κ.α.)
Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελεί 0το Δέλτα του Αχερόντα το οποίο αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών και ζώων. Πάνω στις εκβολές του Αχέροντα είναι χτισμένο το χωριό Αμμουδιά, οι κάτοικοι του οπίου ασχολούνται παραδοσιακά με την αλιεία. Ευχάριστη δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν ου φυσιολατρικές διαδρομές στο πευκοδάσος κοντά στην ακτή ή κατά μήκος του ποταμού μέχρι τις πηγές και μέσα στα στενά του Αχέροντα, όπου μπορεί κανείς να κάνει και μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους αξίζει να περιηγηθεί οπωσδήποτε ο επισκέπτης τόσο για την ιστορική και θρησκευτική τους αξία, όσο και για την ομορφιά τους είναι:
Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στις πλαγιές του οποίου είναι σήμερα χτισμένο το χωρίο Μεσοπόταμος. Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου χτισμένο από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Άγγελο όπως προκύπτει από τα αρχικά που είναι χαραγμένα σε εξωτερικό τοίχο. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κυψέλη. Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μπούντα (περιοχή κοντά στο Καναλάκι, στο δρόμο προς το χωριό Χόχλα). Στο εσωτερικό του υπάρχει ο τάφος της Αγίας και δίπλα του η πέτρα πάνω στην οποία μαρτύρησε, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και δύο μικρές σχισμές από τα ίχνη που άφησαν τα χέρια της. Τα τείχη της Πανδοσίας, πρωτεύουσας του κράτους των Ηλείων, πάνω στο λόφο που είναι χτισμένο το σημερινό χωριό Καστρί. Στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αη-Γιάννη.
Στους περισσότερους οικισμούς θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώρο για κάμπινγκ και ψαροταβέρνες για όλα τα γούστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: