«Αν ο Άκης δεν είχε σπουδάσει στην Γερμανία και δεν είχε δεσμούς με την χώρα αυτή, είναι πολύ πιθανόν σήμερα να μην βρισκόταν στην φυλακή. Άλλοι έχουν βγάλει πολύ περισσότερα από αυτόν, αλλά ζουν και βασιλεύουν.».

Αυτή την παρατήρηση μού έκανε πριν έναν περίπου χρόνο Γερμανός συμφοιτητής του Άκη Τσοχατζόπουλου και μετέπειτα μακρινός φίλος του στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα αινιγματικά λόγια με έβαλαν σε σκέψεις, δεδομένου ότι ο συνομιλητής μου, αν και ευκαιριακός δημοσιογράφος, δεν θέλησε να πει περισσότερα. Αρκέστηκε σε ένα «ψάχτο και θα καταλάβεις».
Τί να ψάξω, όμως; Από πού να αρχίσω; Τελικά μού ήλθαν κάποιες ιδέες στο μυαλό και τις συνέδεσα με την συνεργασία μου επί 25 χρόνια στην ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Εκπομπή που για πολλά χρόνια διηύθυνε ο Κώστας Πετρογιάννης -αντικαταστάτης του Παύλου Μπακογιάννη σε μία εποχή με ιδιαίτερο βάρος για τους ομογενείς μας στην Γερμανία. Επίσης, ο Κ.Πετρογιάννης γνωρίζει και τον Α. Τσοχατζόπουλο και αυτό με βοήθησε να καταλάβω κάποια πράγματα που ίσως μια μέρα γίνουν και βιβλίο. Για να μην πολυλογώ, ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας βλέπω κάποιες πραγματικότητες που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Από το 1990 κα μετά, πολιτικοί και επιχειρηματίες που είχαν σχέση με την Γερμανία πληρώνουν υψηλό τίμημα για το γεγονός αυτό.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993 έχασε την εξουσία από τον αμερικανοσπουδασμένο Αντώνη Σαμαρά. Ο Κώστας Σημίτης μπόρεσε και κρατήθηκε στην εξουσία αναβαθμίζοντας το 1995 στην κυβέρνησή του όλους τους «φιλικούς» προς τις ΗΠΑ υπουργούς του, με πρώτον τότε τον Γιώργο Α. Παπανδρέου. Την ίδια εποχή, ο Σωκράτης Κόκκαλης προσφέρει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ για να αποφύγει τα χειρότερα, λόγω των σχέσεών του με την Ανατολική Γερμανία. Ιδρύει ένα Ίδρυμα, με επικεφαλής την μετέπειτα ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλλα, η οποία είχε αποχωρήσει από την Νέα Δημοκρατία.
Σε επαφές που είχα στις αρχές του 1994 με τον καθηγητή Μάριο Νικολινάκο, μαρξιστή φιλικό προς το ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη, μού επεσήμανε ότι «οι Αμερικανοί φοβούνται την γερμανοποίηση της Ευρώπης και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη». 
Γερμανοτραφής και ο ίδιος, ο Μ.Νικολινάκος είχε ιδρύσει τότε την ΕΜΑΚΕ και εξέδιδε ένα εμπιστευτικό οικονομικό-πολιτικό Δελτίο με τίτλο «Οικονομικά Νέα».
Στο Δελτίο της 30ης Απριλίου 1993 έγραφε:
«Αποστέλλουμε στους αναγνώστες μας εκτάκτως την παρούσα εμπιστευτική έκθεση που μόλις έφθασε στα γραφεία μας από την Ουάσινγκτον, επειδή ρίχνει φως στα γεγονότα που βρίσκονται εν εξελίξει τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ελλάδα.
»Ιδιαίτερα επισημαίνουμε για τους αναγνώστες μας την σε πρώτη άποψη αντιφατική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Σερβία, η οποία όμως ανταποκρίνεται σε μία πραγματικότητα την οποία τα Οικονομικά Νέα είχαν φέρει στην δημοσιότητα όταν, με το Έκτακτο Εμπιστευτικό Δελτίο αρ.16 της 21 Δεκεμβρίου 1992, πληροφορούσαν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Μιλόσεβιτς. Επισημαίνουμε επίσης τις πληροφορίες για τις κινήσεις του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στις ΗΠΑ και τον ρόλο που παίζει η Γερμανία σχετικά, καθώς και τις πιθανολογούμενες σχέσεις του κ. Κ.Μητσοτάκη με τον Γλύξμπουργκ. Σημασία αποκτά επίσης η αναφερόμενη πιθανή σχέση του Γ. Κοσκωτά με γερμανικούς κύκλους. Τέλος, επισημαίνουμε τις πληροφορίες μας ως προς την αναμενόμενη έκρηξη στο Κοσυφοπέδιο, η οποία επιβεβαιώνεται και από την προ ημερών ομιλία του Προέδρου της Αλβανίας κ. Μπερίσσα ενώπιον του Πάπα, στην οποία εξέφρασε τα αλυτρωτικά αιτήματα των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου και των Σκοπίων(!), καθώς και την υπογράμμιση του άξονα Σερβία-Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος και την σημασία που τού δίνουν οι ΗΠΑ.
»Κάτω από τις συνθήκες αυτές είναι περίεργη η κίνηση των τελευταίων ημερών κατά του κ. Κων. Μητσοτάκη με την πρόβα "σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών"!




Επισημαίνεται ότι για παρόμοιο σκάνδαλο είχε κατηγορηθεί και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Αν. Παπανδρέου, ότι το "σκάνδαλο Κοσκωτά" κατά του ΠΑΣΟΚ είχε αποκαλύψει ο κ. Τεγόπουλος, ιδιοκτήτης της Ελευθεροτυπίας, η οποία τώρα προβάλλει και το "σκάνδαλο" κατά του Κ. Μητσοτάκη, ότι με την "σκανδαλολογία" άρχισε η κίνηση πτώσης του ΠΑΣΟΚ το 1989 και με αντίστοιχη κίνηση αρχίζει τώρα κίνηση πτώσης της ΝΔ ενόψει εκλογών.
Το ερώτημα είναι ποιοι κύκλοι και για ποιους λόγους κινούν την στιγμή αυτή, όπου κρίνονται εθνικά θέματα στα Βαλκάνια, τα νήματα εναντίον της κυβέρνησης, γεγονός που συνεπάγεται φθορά και πτώση του ίδιου του κ. Κ. Μητσοτάκη και της ίδιας της ΝΔ και δημιουργεί κλίμα αστάθειας. 
Κατά κάποιες φήμες, αμερικανικοί κύκλοι προωθούν την αντικατάσταση του κ. Κ. Μητσοτάκη, κατά άλλες γερμανικοί κύκλοι επιδιώκουν μέσα από την αναταραχή αυτή να δημιουργήσουν αστάθεια στην Ελλάδα, η οποία θα ευνοήσει μία τουρκική επέμβαση στα Βαλκάνια. Από την άποψη αυτή αποκτά σημασία η προοπτική που περιγράφεται στην παρούσα έκθεση, για την αντίδραση της Τουρκίας στην περίπτωση που κατέπιπτε τουρκικό αεροπλάνο από σερβικό πυροβολικό».
Τί σχέση έχουν όλα αυτά με τον Τσοχατζόπουλο, θα αναρωτιέται ο αναγνώστης. Μεγάλη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πριν ακόμα ανέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, είχε μία γεωπολιτική άποψη για την Ευρώπη. Πίστευε στην πολιτική της ένωση και δεν έβλεπε με πολύ καλό μάτι την Ατλαντική Συμμαχία. Επίσης, ως υπουργός είχε πάντα ταχθεί υπέρ των γερμανικών προμηθειών για το ελληνικό Δημόσιο. Όταν λοιπόν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να «πνίξουν» τις μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές στον αδυσσώπητο οικονομικό πόλεμο που είχαν κηρύξει κατά της Γερμανίας, για τον Άκη ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση.
Κάπου εκεί την πάτησε ο πάλαι ποτε δελφίνος του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν πήρε χαμπάρι αμέσως την έκταση και το βάθος του πολέμου αυτού και, όταν τα συνειδητοποίησε στις αρχές του 2000 ήταν πια αργά. Όπως μάλλον αργά ήταν και για τον Θωμά Λιακουνάκο, επίσης επιχειρηματία με γερμανικές διασυνδέσεις. Το παιχνίδι όμως δεν έχει τελειώσει. Μπορεί σήμερα οι ΗΠΑ να έχουν στην χώρα την πιο φιλική κυβέρνηση, πλην όμως η ασυναρτησία της ίσως αποτελέσει πολύτιμο όπλο για την γερμανική πλευρά.