Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους άμαχους Πρεβεζάνους που έχασαν τη ζωή τους κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μνημείο για τους άμαχους Πρεβεζάνους που έχασαν τη ζωή τους κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στον άμαχο πληθυσμό της Πρέβεζας, που έχασε τη ζωή του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χρονικό διάστημα από 28-10-1940 έως και 15-9-1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τη Γερμανική κατοχή, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου2015, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.


IMG 8614

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ αμέσως μετά η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα», στον οποίο Σύλλογο ανήκει η πρωτοβουλία για την ανέγερση του Μνημείου, κα Λαμπρινή Σμπόνια μίλησε για αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2005 και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίησή της.

IMG 8607

«Το 2005 ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ» κατασκεύασε με δικές του δαπάνες και τοποθέτησε κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των Πρεβεζάνων πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, καλύπτοντας έτσι ένα διαχρονικό έλλειμμα τόσο της Πολιτείας, αλλά κυρίως των Δημοτικών Αρχών. Λίγο αργότερα αποφάσισε την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα όλων των φονευθέντων κατά τους ανηλεείς σφοδρότατους βομβαρδισμούς της Πρέβεζας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης την 15η Σεπτεμβρίου 1944, καθώς και του άμαχου πληθυσμού, που χάθηκε από άλλες αιτίες πολέμου (εκτελέσεις, νάρκες κλπ) κατά το χρονικό αυτό διάστημα. Μετά από πολύπλευρη, λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα του Πέτρου Αρταβάνη, υποστράτηγου έ.α. στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στα βιβλία του Δήμου Πρέβεζας, καθώς και με την βοήθεια της Δήμητρας Γουβιά, τότε Προισταμένης στα ΓΑΚ Πρέβεζας και της Ελένης Καράμπαλη καταλήξαμε σε κατάσταση θυμάτων. Τον Ιούνιο 2009 η κατάσταση αυτή δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες και αναρτήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου, καθώς και σε κεντρικό σημείο της πόλης, προς τυχόν διόρθωση και συμπλήρωση ή ενστάσεις συμπολιτών μας ως προς την πληρότητα και την ιστορική της αλήθεια» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Σμπόνια και κατέληξε λέγοντας «παραδίδουμε σήμερα στην ιστορία της πόλης το μνημείο για την θυσία του άμαχου πληθυσμού της. Του πληθυσμού, που ξεφόρτωνε τα πολεμοφόδια για το Αλβανικό μέτωπο αδιαφορώντας για τους βομβαρδισμούς και για την αυτοθυσία του οποίου η Πρέβεζα παρασημοφορήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό, που κοσμεί το Δημαρχιακό γραφείο».

IMG 8559

Χαιρετισμό απηύθυνε και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λογοθέτης, ο οποίος εκφώνησε τα ονόματα των πεσόντων, ενώ τη δική του ξεχωριστή νότα έδωσε το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με τραγούδια όπως το ακορντεόν του Μάνου Λοΐζου.

Δείτε τα video



IMG 8609IMG 8609b

Δεν υπάρχουν σχόλια: