Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Γκόκα στους αρμόδιους υπουργούς ,σχετικά με το σεισμό στην Ήπειρο

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με το Βουλευτή κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με την εγκατάλειψη των πληγέντων της Περιφέρειας Ηπείρου από τον σεισμό στις 21 Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι κατά το σεισμό αυτό προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, όπου οι πληγέντες δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Η Κυβέρνηση περιορίστηκε μόνο στην έκδοση σχετικής ΚΥΑ στις 3 Ιουνίου 2020, στην οποία ορίζονται μόνο οι όροι και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων, χωρίς να υπάρχει καμία συνέχεια.

Επιπλέον τονίζουν τη μεγάλη ανησυχία των πληγέντων κατοίκων, καθώς από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε 402 κτίρια, τα 307 χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και τα 52 κόκκινα, χωρίς να υπάρχει καμία ενέργεια από την Κυβέρνηση για χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, όπως σε άλλες περιοχές, και για καταβολή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να τους απαντήσουν αν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ενέργειες για την αποκατάσταση της αδικίας, καθώς δεν χορηγήθηκε στους σεισμόπληκτους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψει η Κυβέρνηση την έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας, λόγω της αδιαφορίας και της ολιγωρίας της, για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: 1.Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

2.Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

3.Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Θέμα: «Έλλειψη μέριμνας στους πληγέντες της Περιφέρειας Ηπείρου από τον σεισμό στις 21 Μαρτίου 2020 αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και άνιση μεταχείριση»

Κραυγή αγωνίας ενόψει του χειμώνα από τους κάτοικους περιοχών της Ηπείρου και συγκεκριμένα στις  Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αφού μετά τις εκτεταμένες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στις 21 Μαρτίου 2020 σε αυτές τις περιοχές της Ηπείρου, οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης δείχνουν να έχουν ξεχασθεί.  Στις 3 Ιουνίου του 2020 εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ όπου ορίζονται μόνο οι  όροι και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων και έκτοτε δεν δόθηκε καμία συνέχεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Καναλακίου από τις πληγείσες περιοχές οι οποίοι απευθύνουν έκκληση για την άρση της αδικίας καθώς:

ü  Σύμφωνα με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς, δημόσια και λοιπά κτίρια από τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές στις Περιφερειακές Ενότητες της Πρέβεζας Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων 307 χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και 52 Κόκκινα σε σύνολο 402 κτιρίων και επισημαίνουν ότι για αυτούς δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ για 

o   την δέσμευση πίστωσης προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος όπως έγινε άμεσα για τους πληγέντες της Εύβοιας.

o   την καταβολή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα 

o   τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης  στους πληγέντες

όλα τα παραπάνω συνθέτουν αντιμετώπιση άνισης μεταχείρισης, αλλά κυρίως εντείνουν την αγωνία των πληγέντων κατοίκων ενόψει του χειμώνα  που έρχεται χωρίς την επίλυση των προβλημάτων τους.

κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι της Ηπείρου  στους οποίους δεν τους χορηγήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους;

2.      Με ποιο τρόπο θα  επιλύσει η Κυβέρνηση την έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις καθώς για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής το κόστος της οποίων δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των σεισμόπληκτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: