Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Δίχως τέλος οι συμφωνίες συνεταιρισμών για απορρόφηση γάλακτος με τιμές κοντά στο 1 ευρώ

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιός που εδρεύει στο Άδενδρο της Θεσσαλονίκης προχώρησε σε συμφωνία για την απορρόφηση της παραγωγής των 35 μελών του τη νέα σεζόν.

Συγκεκριμένα, συμφώνησε με τυροκόμο ο οποίος κάνει και τη διαδικασία της συγκέντρωσης του γάλακτος των μελών της οργάνωσης, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Κούσης, για την απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγει και συγκεκριμένα περίπου 600 τόνους γάλακτος, σε τιμή για το πρόβειο γάλα στα 99 λεπτά το κιλό και για το γίδινο γάλα στα 60 λεπτά το κιλό.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε πρόσφατα, παρήγαγαν πέρσι γύρω στους 400 τόνους γάλα. Οι δε τιμές που εισέπραξαν την περσινή χρονιά ήταν μόλις 88 λεπτά για το πρόβειο γάλα και 55 λεπτά για το γίδινο.

Η νέα αυτή συμφωνία με επωφελείς όρους για τους κτηνοτρόφους επιβεβαιώνει το καλό κλίμα στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, ένα κλίμα που φαίνεται να παγιώνεται λόγω της υψηλής ζήτησης κι άλλων παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων, τις ζημιές σε μονάδες από την κακοκαιρία Ιανός, τις απώλειες από ασθένειες κ.λπ. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους ελπίζουν οι τιμές αυτές να παγιωθούν και γιατί όχι να αυξηθούν έτι περαιτέρω, καθώς την προηγούμενη πενταετία υπέφεραν πολλά.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: