Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες για το αιγοπρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι

Διευρύνεται και σε περιοχές που μέχρι πρότινος η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος παρέμενε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το καλό κλίμα στην αγορά, με κάποιες πληροφορίες από τη Λέσβο, να κάνουν λόγο για συζητήσεις περί συμφωνιών στα 90-95 λεπτά το κιλό.

Να μην βιαστούν να κλείσουν τιμή για το γάλα φέτος καλεί τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ενόψει της νέας παραγωγικής χρονιάς που ξεκινά για τους κτηνοτρόφους και επειδή υπάρχει τάση για άνοδο στη τιμή του γάλακτος.

Η αύξηση της τιμής για τον παραγωγό φαίνεται να παγιώνεται λόγω της υψηλής ζήτησης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και της μειωμένης φέτος ποσότητας λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου των ζημιών που υπέστησαν κτηνοτροφικές μονάδες από την κακοκαιρία ή από ζωονόσους ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει και η εντατικοποίηση των ελέγχων όσον αφορά την προέλευση του γάλακτος.

Η προσφερόμενη τιμή φέτος στην ηπειρωτική χώρα «φλερτάρει» με το ένα ευρώ, το πρόβειο και 60 το κατσικίσιο , ενώ σε συνεταιρισμούς στη Λέσβο έγιναν ήδη προτάσεις για 92 λεπτά.

Πέρυσι η τιμή που έδωσαν το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου ήταν από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα 75-80 λεπτά , ενώ στην ηπειρωτική χώρα ήταν 10 λεπτά τουλάχιστον υψηλότερα.

Πάντως είναι νωρίς ακόμα για τις τελικές συμφωνίες, θα προηγηθούν συνελεύσεις των συνεταιρισμών και οι τιμές θα επικυρωθούν τέλος του Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου σημειώνει ότι «διεκδικούμε τιμές για το αιγοπρόβειο γάλα ίσες με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ηπειρωτική χώρα. Η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να συνεχίσει την πάλη της για να κατακτήσει τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους».

 https://voreioaigaio.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: