Αύγουστος του 2019. Φιλοξενούσα δύο φιλικά ζευγάρια από την Αθήνα, επισκεφθήκαμε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και το παρακείμενο παραποτάμιο πάρκο αναψυχής. Η πρώτη παρατήρηση ήταν η καθαριότητα που επικρατούσε στους χώρους έξω από το νερο και η δεύτερη τα ξερά κλαδιά πληγωμένων πλατάνων μέσα στην κοίτη του ποταμού. Συνέχισα την πορεία μου κατά μήκος του ποταμού Λούρου,μέχρι την ποτοθεσία "Πλατανάκια" στο Κουκλέσι και παρατήρησα ότι πολλά πλατάνια είχαν αρχίσει ήδη να ξεραίνονται.
Την επόμενη ημέρα συνάντησα στη Φιλιππιάδα τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Δήμου Ζηρού κ.Χρήστο Ρίζο και με πληροφόρησε ότι κατά καιρούς έρχονται συνεργεία της Περιφέρειας, κόβουν τα ξερά κλαδιά τα συλλέγουν και ΑΝΤΙΟ. Αυτή είναι η παρέμβαση στο υπαρκτό εδώ και χρόνια προβλημα της ασθένειας των πλατάνων. Μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι του έκαναν και παρατήρηση γιατί είχε τοποθετήσει πινακίδα στην κορμό ενός πλατάνου που έγραφε: ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ.
Μάλιστα μας είπε ότι εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας είναι αποφασισμένος να φέρει και να φυτέψει με πόρους της κοινότητας, είδος πλατάνου από τον Καναδά που είναι πολύ ανθεκτικά στους μήκυτες και στο μεταχρωματικό έλκος πλατάνου που έχει πλήξει και απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της χώρας μας.
Αύγουστος του 2019 αυτά και Οκτώβριο του 2020 βγήκε η ανακοίνωση ότι αρχίζουν τα πλατάνια στο Λούρο να ξεραίνονται. Βλέπουμε την πληγή, την καθαρίζουμε από το αίμα αλλά δεν κάνουμε κάτι έστω για να κλείσει. Όταν βγάλει πάλι πύον θα την καθαρίσουμε και πορευόμαστε έτσι.....
Ευθυμίου Χριστόφορος
Απόδημος Ρωμιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου