Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Αγρότισσα: Γυναίκα από πέτρα και χώμα


Προορισμένες να σκάψουνε το μικρό τους χωραφάκι, ανοίγουν τα λαγούμια της δικής τους ψυχής. Καρτερόψυχες, λεβεντοκόρες, γυναίκες φτιαγμένες από πέτρα και χώμα κρατούν αιώνες τώρα, στα ροζιασμένα χέρια τους το άροτρο. Μ’ αυτό οργώνουν κάθε χάραμα την φτώχεια τους, μ’ αυτό φυτεύουν και τα όνειρα τους. Γυναίκεςπροικισμένες να ονειροπολούν να διαφεύγουν, αποσκιρτούν για λίγο από το πύρινο έδαφος της πραγματικότητας και επιστρέφουν, κουβαλώντας στα πικραμένα χείλη τους το πιο ολόγλυκο ψωμί του κόσμου!

Οι ηρωίδες του πλανήτη μας

Το έτος 1997, με πρωτοβουλία της παγκόσμιας οργάνωσης «Women’s World Sunmit Foundation» και σκοπό την αναγνώριση και την προβολή του έργου της αγρότισσας, καθιερώθηκε η 15η Οκτωβρίου ως παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα της υπαίθρου. Οι ετήσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης αυτής, μεταξύ άλλων, αποβλέπουν και στη βελτίωση της νομικής θέσης της αγρότισσας, διότι όπως είπε και σε ένα λόγο της η Elly Pradervand, συντονίστρια της Διεθνούς Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ενίσχυσης της αγρότισσας: «οι αγρότισσες όλου του κόσμου είναι οι πραγματικές ηρωίδες του πλανήτη μας».

Kαινοτόμες αγρότισσες

«Οι γυναίκες είναι ικανές για εντυπωσιακά πράγματα και διασφαλίζουν την ένταξη της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή», διαπιστώνει η Lotta Folkesson επικεφαλής της γυναικείας επιτροπής της αγροτικής οργάνωσης Copa. Αγρότισσες από όλο το κόσμο, καινοτομούν και λανσάρουν διατροφικές μόδες με νέα προϊόντα. Οι γυναίκες αυτές διαγωνίζονται κάθε χρόνο, για την πρώτη θέση στα βραβεία καινοτομίας. Και μας αποδεικνύουν περίτρανα, πως έχουν τη δύναμη και την όρεξη να αντιμετωπίσουν κάθε νέα προκλήση που θα εμφανιστεί μπροστά τους.

agropost.gr


Αφιερωμένο στις Αγρότισσες γυναίκες  επί τη ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας της υπαίθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: