Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Στις… δειγματοληψίες χάθηκε το 4ευρω για εκατοντάδες μικρούς αιγοπροβατοτρόφους που έμειναν απλήρωτοι

Νέα απογοήτευση για μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, κυρίως με μικρό τονάζ, που έχασαν την ειδική ενίσχυση, όπως φάνηκε στα βιβλιάρια των παραγωγών.

Η πληρωμή που έγινε αυτές τις μέρες, βασίστηκε  στο αρχείο της συνδεδεμένης ενίσχυσης  για το αιγοπρόβειο της περσινής χρονιάς, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να αφήσει εκτός  όσους έχασαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2019, επειδή είχαν λιγότερες από τις υποχρεωτικές δειγματοληψίες. Σύμφωνα  με την απόφαση για τη συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο, κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες κατά την παράδοση του γάλακτος στο τυροκομείο, κάτι το οποίο στα μικρά τονάζ ορισμένες φορές δεν γίνεται εφικτό είτε από αμέλεια του τυροκόμου είτε του παραγωγού. Μάλιστα, αρκετοί γαλατάδες δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις απαραίτητες δειγματοληψίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι παραδόσεις γάλακτος από τον κτηνοτρόφο είναι για μικρές ποσότητες και σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, επί τοις ουσίας αυτό οδηγεί αρκετούς σε απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και κατ’ επέκταση και στην απώλεια της ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων δεν αναφέρεται ως υποχρέωση οι 4 διεγματοληψείες (όπως στη συνδεδεμένη), παρά μόνο οι κτηνοτρόφοι να έχουν τουλάχιστον 20 και πάνω θηλυκά ζώα και να έχουν παραδώσει 100 κιλά γάλα τη σεζόν, έχοντας τα απαραίτητα τιμολόγια.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι, σε αυτή τη φάση, ζητούν τουλάχιστον να υπάρχει διαδικασία ενστάσεων, η οποία όμως δεν ορίζεται στην απόφαση ή με πολιτική απόφαση οι αρμόδιοι του υπουργείου και του Οργανισμού Πληρωμών να πάρουν αρχείο από τον ΕΛΟΓΑΚ που να δείχνει ποιοι παραγωγοί έκοψαν τιμολόγια για παράδοση γάλακτος πάνω από 100 κιλά, προκειμένου να συμπεριληφθούν έστω και εκ των υστέρων στην πληρωμή, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τις απαραίτητες 4 δειγματοληψίες του προϊόντος που παρέδωσαν μέσα στη σεζόν.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στα νησιά η πληρωμή φαίνεται να έγινε κανονικά, χωρίς προβλήματα, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν την υποχρέωση της παρτάδοσγς σε τυροκομείο.

Πάντως, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η πίστωση αφορά ποσό ύψους 29.887.590,34 ευρώ το οποίο κατευθύνεται σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Αποκλείονται 1 στους 10 κτηνοτρόφους
Τον αποκλεισμό ενός στους 10 αιγοπροβατοτρόφους καταγγέλει από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον τομεάρχη αγροτικών Σταύρο Αραχωβίτη και την βουλευτή Ολυμπία Τελιγιορίδου να κάνουν λόγο για "επιτελικό μπάχαλο της ΝΔ". 

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χρειάστηκε  6 ολόκληρους μήνες για να δώσει ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αποτέλεσμα της υποτιθέμενης εργώδους αυτής προσπάθειας της ΝΔ, ήταν να εξασφαλίσει ελάχιστα χρήματα τα οποία, ως δια μαγείας, μήνα με το μήνα, γινόταν λιγότερα, όπως λιγότεροι έγιναν εντέλει και οι δικαιούχοι!

 Έτσι, την Δευτέρα 26/10,  δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση 5.584 αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis.

 Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αντίθεση με το ακατάσχετο που ισχύει για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοιό, (C/2020/1863), σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο ποσό.

 Καλούμε τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνουν επιτέλους κάτι χρήσιμο για τους κτηνοτρόφους.

 Ζητούμε να εντάξουν άμεσα στους δικαιούχους όσους αιγοπροβατοτρόφους έμειναν εκτός και να φροντίσουν να επιστραφεί το επίδομα σε όσους κακώς έχει κατασχεθεί.

 https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: