Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

΄Ενα ευχάριστο νέο μέσα στη νέκρα της εγκατάλειψης... της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης  της πολύ δραστήριας Μουργκανιώτισσας Ρούλας Χίνου, από το     Κεφαλοχώρι (Γλούστα) Φιλιατών, με αγνή αγάπη για τον τόπο της και μεγάλη προσφορά σ' αυτόν, το ιστορικό μυθιστόρημα << Ο Κλέφτης του θησαυρού του Αλή πασά >> των Παντελή Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου, εκδόσεις Κέδρος 2010, που τα δύο πρώτα από τα τέσσερα μέρη του έργου διαδραματίζονται στη Μουργκάνα, το Φιλιάτι και τα Γιάννενα,  ενώ ο πρωταγωνιστής είναι Μουργκανιώτης, επιλέχθηκε από το υπουργείο  Παιδείας, ως ένα από τα τέσσερα βιβλία, που θα διαβάσουν φέτος οι μαθητές της ΣΤ δημοτικού στην Ελλάδα, την Κύπρο και στα σχολεία των αποδήμων, μέσω του θεσμού των << Βιβλιοδρομιών >>.

Και αυτό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς ο Μουργκανιώτης ήρωας του βιβλίου δίνει τον δικό του αγώνα κατά των Τούρκων και αναδεικνύεται σε εθνικό ευεργέτη.

Είναι, πράγματι, ένα ευχάριστο νέο, μέσα στη νέκρα της εγκατάλειψης, που βιώνει η περιοχή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο συγγραφείς, δημοσιογράφοι με καταγωγή τη Μεσσηνία, αγαπούν την ορεινή περιοχή της Θεσπρωτίας και συμμετέχουν στις δράσεις της Ομοσπονδίας Μουργκάνας τα τελευταία είκοσι χρόνια.  

Ο κ. Χίνου αναφέρει ότι μέσα από το βιβλίο οι μαθητές "θα γνωρίσουν την ιστορία ενός φανταστικού ταπεινού Μουργκανιώτη, που θα αποδειχθεί ήρωας κατά τη διάρκεια του Αγώνα και θα αναδειχθεί ευπατρίδης εθνικός ευεργέτης στη συνέχεια".

https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: