Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Γενναιόδωρες οι φετινές αποδόσεις των αρωματικών φυτών


Ρίγανη

Μια καλή χρονιά μετράει φέτος η ρίγανη, που ευνοήθηκε από τις βροχές της καλλιεργητικής περιόδου. Έτσι, οι αποδόσεις κινούνται, ανάλογα με την περιοχή, γύρω από τα 100-120 κιλά ξηρής δρόγης το στρέμμα για τα ξερικά χωράφια και πάνω από 350 κιλά/στρέμμα για τα ποτιστικά, ανάλογα με τη λίπανση και τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχει εφαρμόσει ο παραγωγός. Η τιμή της, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις από τη μια χρονιά στην άλλη, κυμαίνεται από 3 μέχρι 5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί από τον παραγωγό, ενώ το ριγανέλαιο από 70 μέχρι 90 ευρώ το λίτρο. Στον Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή πριν από δέκα ημέρες περίπου στα πιο χαμηλά υψόμετρα, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μια πολύ καλή σεζόν από άποψη παραγωγής.
Οι πολλές βροχές συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αρωματικών φυτών, και τώρα δεν έχουμε βροχοπτώσεις, όπως ακριβώς πρέπει την περίοδο αυτή προκειμένου να αναπτύξουν τα αρώματά τους
μας είπε ο Χάρης Σάββας, καλλιεργητής και μέλος του συνεταιρισμού.
Όπως εξηγεί, το μεγάλο υψόμετρο και το γεγονός ότι η ρίγανη εκεί είναι ξερική δίνει μικρότερες αποδόσεις από άλλες περιοχές, ωστόσο «ακριβώς αυτό το υψόμετρο δίνει το πλεονέκτημα της καλής ποιότητας, άρα και της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο, με πολύ καλή καρβακρόλη με την οποία μετράται η ποιότητα του ελαίου». Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια και μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από της λεβάντας, καθώς στη ρίγανη μπορεί κανείς να κάνει σπορόφυτα, ενώ η λεβάντα είναι μόσχευμα, αγορασμένη». Πέρσι, η τιμή για το ριγανέλαιο διαμορφώθηκε στα 70-75 ευρώ το λίτρο, ενώ για την αποξηραμένη στα 3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.


Λεβάντα

Με αποδόσεις της τάξης των 350 κιλών των στρέμμα, σύμφωνα με τον καλλιεργητή Μπάμπη Βλάχο, από τη Λειβαδιά, η φετινή χρονιά ήταν γενναιόδωρη με τη λεβάντα και σε ποσότητες και σε ποιότητα, που σημαίνει εξαιρετικά αιθέρια έλαια της τάξης των 7-8 λίτρων των στρέμμα. Η τιμή τους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε 80-120 ευρώ το λίτρο, ενώ η αποξηραμένη δρόγη πωλείται προς 1 ευρώ το κιλό.
Με 700 στρέμματα λεβάντας στον Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Βοΐου, οι παραγωγοί που αυτές τις μέρες συγκομίζουν μιλούν με βεβαιότητα για μια πολύ καλή σεζόν. «Στόχος του συνεταιρισμού μας είναι υψηλή ποιότητα στα έλαια και για τον λόγο αυτό επικεντρώνουμε την πρακτική στον τρόπο καλλιέργεια των φυτών μας. Όταν έχεις άριστης ποιότητας λεβάντα δεν την πουλάς αποξηραμένη, γιατί το λάδι θα το πουλήσεις ακριβά. Οι υποδεέστερες λεβάντες μόνο πωλούνται αποξηραμένες. Για εμάς είναι ασύμφορο να βάλουμε ποικιλίες για αποξήρανση», σημειώνει ο Χάρης Σάββας, μέλος του συνεταιρισμού και διευθυντής γραφείου. Η τιμή για το έλαιο, όπως εξηγεί, είναι συνάρτηση της ζήτησης που θα διαμορφωθεί και της παραγωγής που θα έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες, μία από τις οποίες είναι η Βουλγαρία. «Υπήρξαν χρονιές που πουλήσαμε 100 ευρώ το κιλό και άλλες που πουλήσαμε 50», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κόστος καλλιέργειας, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, ανέρχεται σε 200-250 ευρώ το στρέμμα, συνυπολογίζοντας την απόσβεση των δύο πρώτων χρόνων.

Τσάι του βουνού

Στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου μαζεύτηκε το περίφημο για τις ευεργετικές του ιδιότητες τσάι του βουνού. Από την Ομάδα Παραγωγών Τσαγιού του Ολύμπου, η οποία φέτος δραστηριοποιείται για δεύτερη χρονιά, με 45 στρέμματα καλλιέργειας, ο Γιάννης Δεληκάρης μίλησε στην «ΥΧ», υπογραμμίζοντας πόσο καθοριστικό είναι το στάδιο της αποξήρανσης για την εμπορική διάθεση του προϊόντος. «Από τη σωστή αποξήρανση ξεκινάει η καλή τιμή. Αυτή είναι που προσθέτει υπεραξία, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση και τη διατήρηση των ελαίων του φυτού».
Με έμφαση στην εξωστρέφεια ήδη από την πρώτη περσινή συγκομιδή, η ομάδα διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στη Γαλλία και φέτος αναζητά και άλλους προορισμούς. «Εστιάζουμε στη χονδρική και εντάσσουμε στη διαδικασία που κάνουμε και τη μεταποίηση, ξεκινώντας από τη φυσική αποξήρανση, τον καθαρισμό από ξένα σώματα ή ξένα μέρη, τα κόβουμε ώστε να έχουμε ομοιογένεια και τα συσκευάζουμε», ανέφερε ο κ. Δεληκάρης.

Δεντρολίβανο

Στα τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συλλογής του δεντρολίβανου και ακολουθεί το δεύτερο το Σεπτέμβριο. Όπως μας εξηγεί ο Παναγιώτης Τζαχρήστας πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών αρωματικών φυτών «Ακαρνανική Γη» από τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, «οι καλλιέργειες των 20 μελών του συνεταιρισμού μας βρίσκονται στο τρίτο έτος φύτευσης. Από τα 150 στρέμματα, τα οποία αποτελούν και το ξεκίνημα της συνεργασίας μας με γερμανική εταιρεία, προγραμματίζουμε την επέκταση των φυτειών στα 500 στρέμματα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αγορά αποξηραμένων φύλλων δεντρολίβανου με 3 ευρώ το κιλό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνεταιρισμού, η ξήρανση των φυτών γίνεται με τεχνητό τρόπο, από τα ξηραντήρια καπνού που προϋπήρχαν. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται περίπου στα 400 κιλά το στρέμμα και από τις δύο συλλογές. Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τηρώντας με αυτό τον τρόπο τις συμβατικές του υποχρεώσεις με τη γερμανική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: