Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Αυξημένες τιμές στο πρόβειο γάλα δίνουν τελευταία οι βιομηχανίες λόγω ζήτησης, κινήσεις αναμένουν από τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι


Κάτι φαίνεται να κινείται τελευταία στην εγχώρια αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών προετοιμάζουν τους παραγωγούς για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος. Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμα και στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια, μήνα με το μήνα, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, τα τιμολόγια για το γάλα που παρέδωσαν, έχουν τιμές αυξημένες. Παράλληλα, οι παραγωγοί περιμένουν πρωτοβουλίες από το ΥπΑΑΤ για τη διασφάλιση της Φέτας και όχι μόνον.
Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Σάκης Λουκμακιάς, από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης «κάθε μήνα που περνάει οι τιμές που δίνουν οι εταιρείες στο αιγοπρόβειο γάλα είναι αυξημένες 1-2 λεπτά, γεγονός που δημιουργεί ένα κάποιο θετικό κλίμα και μας δημιουργεί προσδοκίες για το ερχόμενο φθινόπωρο, ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις και να ισορροπήσουν οι τιμές πάνω από τα 80-85 λεπτά στο κιλό στο πρόβειο. Η ζήτηση για γάλα είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γιουρούκης, προβατρόφος από την περιοχή της Θεσσαλονίκης μας είπε ότι «οι τιμές στο πρόβειο κυμαίνονται από 67 έως 78 λεπτά το κιλό και στο γίδινο από 42 έως 50 λεπτά το κιλό, αυτές τις ημέρες. Από τότε που έγινε ελεύθερος επαγγελματίας χρεώθηκε ο κτηνοτρόφος πιστεύω, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξής του. Πρέπει να πω όμως ότι τυπικά και με βάση τα νούμερα σαν βασική τιμή, αυξήθηκε όσον αφορά στο πρόβειο. Με την περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες όμως, ό, τι θέλουν κάνουν οι βιομηχανίες. Σε κατεβάζουν όσο θέλουν στην τιμή. Βέβαια στην καλή ποιότητα δίνουν συν 0.02 ευρώ το κιλό, ενώ για χαμηλότερη ποιότητα σε κατεβάζουν και 10 λεπτά το κιλό. Μείζον θέμα για μας είναι οι αναλύσεις. Πρέπει να υπάρχει χαρτί υπογεγραμμένο από χημικό».
Παράλληλα, όπως μας είπε ο Χρήστος Λαφιάς, κτηνοτρόφος από την Αμφιλοχία «εδώ έχουμε τιμές στο πρόβειο ακόμα και στα 68 λεπτά το κιλό. Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες στο γάλα που παραδίδουμε, μας δίνουν ή μας παίρνουν χρήμα».
Στην περιοχή αυτή όπως μας είπαν κτηνοτρόφοι το πρόβειο αγοράζεται σε τιμές από 72 έως 75 λεπτά το κιλό ανάλογα την εταιρεία, ενώ στα Γιάννενα παίζουν και τιμές από 85-95 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Λαφιά, «η νέα σεζόν φαίνεται πως θα φέρει αυξήσεις στις τιμές, αφού ήδη υπάρχει εταιρεία που έδωσε χαρτί στους παραγωγούς με τιμές αυξημένες 4 λεπτά το κιλό. Το καλό είναι ότι ψάχνουν για πολύ γάλα».
Οι παραγωγοί ευελπιστούν, τέλος, το καλό αυτό κλίμα να περάσει στην αγορά και Νοέμβριο, οπότε πέφτει στην αγορά το περισσότερο γάλα.

Παρέμβαση Καχριμάνη για τη Φέτα
Στο θέμα του γάλακτος και της προστασίας της Φέτας επανήλθε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα τόνισε με ανάρτηση - δήλωση ότι «την Φέτα ΠΟΠ που δίνει ένα αντίδωρο στους παραγωγούς την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με παραγωγή μαϊμού φέτας από εισαγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα αλλά και με την παρασκευή τυριού εκτός Ελλάδας με χρήση του ελληνικού κωδικού. Επιτέλους τέλος, δεν πάει άλλο. Αναμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες. Δεν έχει αύριο ο τόπος έτσι. Μεγάλη η ευθύνη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επαναφέρει τη νομιμότητα όταν ειδικά στη Θεσσαλία είναι η κορυφή του παγόβουνου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: