Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Επιθέσεις λύκων σε κοπάδια αιγοπροβάτων



Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία σε ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής εξαιτίας της αύξησης επιθέσεων από λύκους και άλλα άγρια σαρκοφάγα ζώα. Σε χωριά όπως η Γαλάτιστα, ο Βάβδος, ο Άγιος Πρόδρομος, τα Δουμπιά και η Παλαιόχωρα ο κτηνοτροφικός κόσμος έχει περιέλθει σε απόγνωση εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων.
Ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας από την Παλαιόχωρα, αναφέρει στοhalkidikifocus.gr ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει χάσει συνολικά τουλάχιστον 50 αίγες. "Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι λύκοι εισβάλλουν μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες και κατασπαράζουν τα ζώα", περιγράφει ο κ. Πιτσιόρλας. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι επιθέσεις σημειώνονται τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα αιγοπρόβατα βρίσκονται μέσα στο στάβλο, όσο και τη μέρα όταν βρίσκονται στη βόσκηση. "Στη δεύτερη περίπτωση κινδυνεύουμε κι εμείς ως κτηνοτρόφοι επειδή βρισκόμαστε κοντά στο κοπάδι, παρότι έχουμε και τσοπανόσκυλα",λέει ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος.
"Φυλάμε σκοπιά"
Εκτός από την περιουσία τους οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει και τον ύπνο τους, καθώς αγωνιούν καθημερινά για ενδεχόμενο "χτύπημα" από κάποιο αγρίμι. "Αναγκάζομαι να κοιμάμαι στη στάνη φυλώντας σκοπιά με το όπλο μου μην τυχόν και εμφανιστεί κάποιος λύκος",λέει χαρακτηριστικά στο halkidikifocus.gr ο κτηνοτρόφος από τα Δουμπιά Άγγελος Καραντάκης, ο οποίος πρόσφατα έχασε 15 ζώα. "Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τόσα πολλά κρούσματα. Τώρα μιλάμε για ολόκληρες αγέλες λύκων που με δυσκολία μπορούμε να τις αναχαιτίσουμε", προσθέτει.
"Πήγα το πρωί στην κτηνοτροφική εγκατάστασή μου και αντίκρισα 6 πρόβατα νεκρά και ένα ζυγούρι τραυματισμένο. Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό", δηλώνει από την πλευρά του ο Γεώργιος Καραγκούνης, προβατοτρόφος από τον Άγιο Πρόδρομο. "Ειδοποίησα τον ΕΛΓΑ για να έρθει να καταγράψει το περιστατικό και θα λάβω μέτρα ασφάλειας της μονάδας με κάγκελα και άλλα μέσα για να προστατέψω τα ζώα", προσθέτει.
Με δυσκολία οι αποζημιώσεις
Ο κτηνοτροφικός κόσμος υποστηρίζει ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ εμποδίζει την καταβολή αποζημιώσεων για απώλεια ζωικού κεφαλαίου ύστερα από επίθεση λύκου ή άλλων άγριων σαρκοφάγων. "Οι αρμόδιοι κτηνίατροι πρέπει να διαπιστώσουν ότι ο θάνατος μιας αίγας ή ενός προβάτου προήλθε από πνιγμό που προκλήθηκε κατά την επίθεση. Διαφορετικά δεν αποζημιώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο λύκος αρχίζει να τρώει το νεκρό ζώο με αποτέλεσμα η διαπίστωση της αιτίας να γίνεται με δυσκολία", εξηγεί ο κ. Πιτσιόρλας. "Πολλές φορές οι κτηνίατροι δεν προσέρχονται αμέσως για την καταγραφή με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να απομακρύνουμε τα νεκρά ζώα για λόγους δημόσιας υγείας και φυσικά για αποφυγή της δυσοσμίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Βέβαια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι μας ζητούν να τα τοποθετούμε σε κάποιο ψυγείο, ωστόσο δεν υπάρχει πάντοτε η συγκεκριμένη δυνατότητα", προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο αιγοτρόφο, το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται γύρω στα 90-100 ευρώ ανά ζώο και πρόκειται για ποσό που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr, η διαδικασία για την αποζημίωση προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: ο κτηνοτρόφος ειδοποιεί τον ΕΛΓΑ για το περιστατικό κατασπάραξης ζώων του κοπαδιού του από κάποιο άγριο ζώο. Κτηνίατροι του οργανισμού επισκέπτονται τη μονάδα και λαμβάνουν δείγμα από την τραυματισμένη περιοχή του νεκρού ζώου για εργαστηριακή εξέταση καθώς και φωτογραφίες. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνει τα ενώτια των νεκρών αιγοπροβάτων, τα οποία ουσιαστικά είναι η ταυτότητα του ζώου. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταχώρηση στο μητρώο της εκμετάλλευσης, το οποίο πρέπει να φέρει την κατάλληλη σφραγίδα από δημόσιο κτηνιατρείο. Ο κτηνοτρόφος υποβάλλει δήλωση ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ αφού καταβάλλει σε τραπεζικό υποκατάστημα το σχετικό παράβολο και εφόσον είναι ενεργή η ασφάλιση στον Οργανισμό.
Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από την αναπαραγωγική ηλικία του ζώου και διαμορφώνεται μεταξύ 100-200 ευρώ ανά ζώο. Για παράδειγμα, ένα θηλυκό πρόβατο ηλικίας 2-3 ετών αποζημιώνεται περισσότερο σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο ζώο 6-7 ετών.
Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά από χρονικό διάστημα 6 μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγή: halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: