Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Μειώθηκαν το 2019 οι σφαγές των προβάτων στην χώρα μας και φθίνουσα πορεία στην τιμή του πρόβειου κρέατος στην ΕΕ



Μείωση είχαμε στις σφαγές προβάτων στην χώρα μας (για την παραγωγή κρέατος), σε ποσοστό –2,7%, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για την περίοδο 2018/2019 (μέχρι τον Απρίλιο – Πάσχα), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δείχνοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που αδυνατούν να παράγουν αρνιά για κρέας λόγω του αυξημένου κόστους, με αποτέλεσμα να ακολουθεί φθίνουσα πορεία η ελληνική παραγωγή. Παράλληλα η Κομισιόν αναφέρει ότι μείωση παρουσίασαν, για το 2019, οι μέσες τιμές πρόβειου κρέατος στην ΕΕ (σε σχέση με το 2018), για τα μεγάλου βάρους πρόβατα (άνω των 13 κιλών) σε ποσοστό –7,6% και για τα μικρού βάρους (κάτω των 13 κιλών) σε ποσοστό -1,7%.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών κρέατος αιγοπροβάτων της ΕΕ είχαμε προς την Λιβύη (+45%) κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης περιόδου. Μια μικρή αύξηση είχαμε για την ίδια περίοδο προς την Ιορδανία (+1). 

Από την άλλη μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές στην ΕΕ από Νέα Ζηλανδία (-17%) και Αυστραλία (-8%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές από Λατινική Αμερική, Αργεντινή (5%) και Ουρουγουάη (11%), κάτι που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ με Mercosur.

Πάντως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, κατέχει το 9% της παραγωγής πρόβειου κρέατος στην ΕΕ, και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην τέταρτη θέση, μετά από τη Μεγάλη Βρετανία (28%), την Ισπανία (20%) και τη Ρουμανία (13%), ενώ μετά την χώρα μας είναι η Γαλλία (8%).

Όσον αφορά την παραγωγή κατσικίσιου κρέατος, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ (33%) και την ακουλουθούν η Ισπανία (23%), η Ρουμανία (16%) και η Γαλλία (12%).


Δεν υπάρχουν σχόλια: