Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Πρόστιμο 208€ σε αρτοποιό που άκουγε ραδιόφωνο στον φούρνο του


Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ένας αρτοποιός κατήγγειλε ένα περιστατικό, το οποίο σίγουρα θα θυμάται για χρόνια. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καταστήματος δέχθηκε πρόστιμο. Το πρόστιμο σε αξία ήταν 208,32 ευρώ. Ωστόσο, το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι άλλο. Το πρόστιμο που δέχθηκε για το φούρνο του, ο αρτοποιός, οφείλονταν στο γεγονός πως άκουγε ραδιόφωνο μέσα στο μαγαζί του.
Μπορεί το συγκεκριμένο γεγονός να φαίνεται πως είναι παράλογο, ωστόσο το πρόστιμο ήταν απολύτως λογικό σύμφωνα με την ΕΥΕΔ. Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων παρέθεσε το συγκεκριμένο πρόστιμο, λόγω παράνομης αναπαραγωγής λόγου και τέχνης.

Τι δήλωσε ο αρτοποιός για το συγκεκριμένο γεγονός:

«Το απόγευμα της 14ης Πέμπτης Ιουνίου και ενώ εργαζόμουν στον φούρνο, άκουγα στο ραδιόφωνο αθλητικές εκπομπές. Όπως κάθε απόγευμα, έτσι κι εκείνο, δέχθηκα την επίσκεψη κάποιας κυρίας Τ.Χ. Μου έδειξε μια κάρτα, με την φωτογραφία της και μου είπε ”είμαστε για τις άδειες”. Μάλιστα, συνοδεύονταν κι από έναν κύριο, συνάδελφο της ή φίλο της. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, διότι δεν μου παρουσίασε κάποιο έγγραφο. ”Ποιες άδειες;”, ρώτησα. Η άδεια του καταστήματος είναι κορνιζαρισμένη στον τοίχο και την βλέπετε.
Είμαστε, από την ΕΥΕΔ, απάντησε. Χωρίς να εξηγήσει τι εστί, ΕΥΕΔ. Ζήτησε μια απόδειξη της ταμειακής, την οποία και έδωσα. Άφησε τη σφραγίδα με τα στοιχεία της και έφυγε. Από τη σφραγίδα και με τη βοήθεια του google διαπίστωσα ότι η ΕΥΕΔ είναι η καινούργια ΑΕΠΙ. Είναι επιφορτισμένη, με την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων. Την Τετάρτη 17 Ιούλίου, ο ταχυδρόμος μου έφερε την λυπητερή. Δηλαδή, 208,32€ για Άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης.

Αρτοποιός: Επικοινωνία με τον κ. Ζ

Το μεσημέρι επικοινώνησα με κάποιον κ.Ζ……, που αναφέρεται στο ειδοποιητήριο. Έδειξε να μην το κατέχει το θέμα. Με καλούσε απλά για να πληρώσω πνευματικά δικαιώματα, γιατί είναι νόμος. Πάντως, το ποιους άφορά ο νόμος, μάλλον δεν το γνώριζε καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: