Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Μαθητεία νέων μαστόρων της πέτρας.

Έξι θέσεις για νέους τεχνίτες της πέτρας, προκειμένου να συμμετέχουν σε δίμηνη μαθητεία εξειδίκευσης στην τεχνική της ξερολιθιάς, προκηρύσσει η διεπιστημονική συλλογικότητα «Μπουλούκι», σε συνεργασία με τον Δήμο Β. Τζουμέρκων.
Από 9 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα ένα κλειστό εργαστήριο μαθητείας για την τέχνη της πέτρας, στο οποίο θα συμμετέχουν συνολικά εννέα  νέοι τεχνίτες, εκ των οποίων οι έξι  από την περιοχή των Τζουμέρκων και τρεις  από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Στο διάστημα αυτό, οι νέοι τεχνίτες θα μαθητεύσουν κοντά σε τρεις  έμπειρους μάστορες, οι οποίοι θα τους καθοδηγήσουν στην παραδοσιακή κατασκευή της πέτρινης δόμησης μέσα από ένα συγκεκριμένο έργο: την αποκατάσταση του παλιού μονοπατιού που οδηγεί στο γεφύρι της Πλάκας.
Κατά τη διάρκεια του έργου, οι νέοι τεχνίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην κατασκευή του παραδοσιακού καλντεριμιού και να εξειδικευτούν στη δόμηση ξερολιθικών τοίχων αντιστήριξης και καταστρώματος.
Επιπλέον, θα παρακολουθήσουν έναν κύκλο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων απο καθηγητές και επαγγελματίες της κατασκευής, με στόχο την ευρύτερη προσέγγιση της πέτρινης δόμησης, η οποία θα αφορά την εξόρυξη, τη λάξευση, τα κονιάματα, τους ξύλινους συνδέσμους, τα διαφορετικά είδη δόμησης κ.ά.
Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ισοδύναμη με 30 ευρώ/ημέρα εργασίας, συνολικά 1050 ευρώ καθαρά, όπως επίσης και τα αντίστοιχα ένσημα που αναλογούν στα ημερομίσθια. Το έργο υποστηρίζεται από τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων, το ΜΕ.Κ.Δ.Ε., το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και το Headley Trust.
Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
  • Εντοπιότητα: Μόνιμοι κάτοικοι του Δ. Β. Τζουμέρκων ή του Δ. Κ. Τζουμέρκων
  • Όριο ηλικίας: Κάτω των 45 ετών.
  • Εμπειρία: Η όποια υπάρχουσα εμπειρία σε λιθοδομή ή και άλλο κλάδο της κατασκευής θα συνεκτιμηθεί.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο info@boulouki.org και το 6942037553.

Δεν υπάρχουν σχόλια: