Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου


Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση

Με τα μέλη των Συλλόγων να παρουσιάζουν καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα
φτιαγμένα με λακκιώτικη ελιά και ελαιόλαδο, και με παρουσιάσεις σκευών που χρησίμευσαν στη συλλογή και επεξεργασία της ελιάς, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου η αυλαία του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.


Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής απηύθυνε χαιρετισμό, όπου υπογράμμισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για θεσμοποίηση του Συμποσίου, τονίζοντας τις προοπτικές που δύναται να ανοιχθούν για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμη την αταλάντευτη απόφαση του Δήμου για πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αποκάλυψε ότι στο εξής ο Δήμος στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την οποία επιθυμεί να αυξήσει, θα λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, αρχικά στην Ελλάδα και αργότερα και στο εξωτερικό. Κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν, να οργανώσουν ομάδες αλλά και ν' αναπτύξουν καλές σχέσεις συνεννόησης μεταξύ τους, ώστε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας και να έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα στη δουλειά τους.   
Επανέλαβε και υπογράμμισε ότι “μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συνέργειες θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής και ο δρόμος ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο του γαστρονομικού τουρισμού”. 
Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη των Συλλόγων τους οποίους χαρακτήρισε “ψυχή”  του Συμποσίου, τους παραγωγούς και εκθέτες των τοπικών προϊόντων, τα μέλη της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδας τα οποία για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια, τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού για την ιδέα διοργάνωσης του Συμποσίου αλλά και τη συνδρομή στο συντονισμό της προσπάθειες, τους χορηγούς του Συμποσίου τη Νέα Οδό και την εταιρία Φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη, την ΕΡΤ που είναι ο μεγάλος χορηγός επικοινωνίας, το ART TV που βρίσκεται συνεχώς κοντά στις εκδηλώσεις του Δήμου και τους δεκάδες χορηγούς επικοινωνίας και υποστηρικτές τους οποίους ανέφερε έναν -έναν η παρουσιάστρια της εκδήλωσης δα Αντιγόνη Δήμα



Τη διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στη μαγειρική ανέπτυξε σε ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας ο κ. Τάσος Τόλης ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας κ. Θανάση Βρεττό και  άλλα μέλη της Λέσχης δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τόνο στην εκδήλωση



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας παρουσίασε η επίδειξη που έκανε το συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Λαμπρούσης Αναστάσιος από την Τ.Κ. Άσσου, ο οποίος παρουσίασε την παραδοσιακή διαδικασία, από τη συλλογή της ελιάς με το βέργισμα', μέχρι την εξαγωγή του λαδιού με υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όπως ήταν τα σακιά, τα κοφίνια, οι μπλάντρες, κ.ά.  


Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη


Κατά την έναρξη του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου διαβάστηκε χαιρετισμός της νέας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, που ανέφερε τα εξής:    

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Μας τιμά η πρόσκλησή σας. Πράγματι, η γαστρονομία έχει ευθεία σύνδεση με τον Πολιτισμό. Είναι η Τέχνη της απόλαυσης στην οποία το έδεσμα όχι μόνο παρασκευάζεται  με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα για να αναδείξει την γεύση, αλλά και παρουσιάζεται στο πιάτο με τρόπο τολμηρό, όπου τα χρώματα και τα σχήματα κάνουν τα μάτια να απολαμβάνουν. 
Καθώς βλέπω ότι η κεντρική θεματική  του τρίτου Φεστιβάλ Γαστρονομίας είναι η ελιά, η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και τα παράγωγά της, με κάνετε να σκεφτώ τον ευλογημένο ρόλο που έπαιζε στην διατροφή ακόμη από τα μινωικά χρόνια. Τα υπερμεγέθη πιθάρια στις αποθήκες του ανακτορικού συγκροτήματος της  Κνωσσού αποδεικνύουν ότι το λάδι ήταν βασικό στοιχείο στο τραπέζι της εποχής. Φέρνετε στο νου μου τα συμπόσια των Ελλήνων, όπου ανάμεσα σε οίνο και πλούσια εδέσματα απολάμβαναν τις φιλοσοφικές τους συζητήσεις.
Με συγκινεί βαθύτατα ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας γίνεται στη Λάκκα Σουλίου, μια περιοχή με σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπους του μόχθου.  Με την επιμονή και την εργασία σας προσφέρετε στη μείζονα περιοχή σας, όχι μόνο τη συμμετοχή σε μια απολαυστική διαδικασία, αλλά βοηθάτε τους παραγωγούς να προτείνουν τα προϊόντα τους. Μ’ ένα λόγο προσφέρετε έναν οικονομικό πόρο στην περιοχή σας. Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας. Είναι στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής. 

Σας υπόσχομαι το τέταρτο Συμπόσιο να το εγκαινιάσουμε μαζί. 

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού”.


Το σημερινό πρόγραμμα
Το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου θα ολοκληρωθεί σήμερα (Κυριακή 28 Ιουλίου) με το πρόγραμμα της 2ης Ημέρας το οποίο έχει ως εξής: 
19.30: Έναρξης 2ης ημέρας.
19.45: Ομιλία με θέμα: “Η διατροφική αξία της ελιάς” από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσο.
20.00: Σχολιασμός από τον καρδιολόγο κ. Γιώργο Χρήστου.
20.10: Μαγειρεύουμε με τα παιδιά. 
Παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ζηρού θα παρασκευάσουν εδέσματα με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο και σε συνεργασία με μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα φτιάξουν πρωινό για παιδιά.  
20.30: Παρουσίαση παραδοσιακού πρωινού (κολατσιού) από μέλη συλλόγων. 


21.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους από τον Συλλέκτη λαογραφικών σκευών κ. Αναστάσιο Λαμπρούση
21.30: Συμπεράσματα Συμποσίου.
* Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών. Ευχαριστίες. Βραβεύσεις - Απονομές.
* Κεράσματα.
* Φύτεμα ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο του Συμποσίου.

Θα ακολουθήσει διασκέδαση με το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.

Από μία τόσο σπουδαία διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείψει η ΕΡΤ (μέσω της ΕΡΤ -3 και της ΕΡΤ Ιωαννίνων) η οποία θα είναι και φέτος ο μεγάλος Χορηγός Επικοινωνίας. 

Επίσης μεγάλοι υποστηρικτές είναι οι εταιρίες ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και το πολυβραβευμένο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ. 

Πολύ σημαντικοί χορηγοί επικοινωνίας είναι το τηλεοπτικό κανάλι ART TV, οι εφημερίδες: “Το ΒΗΜΑ της Πρέβεζας”, “Η Πρέβεζα”, “Τοπική Φωνή” η “ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ” και η “Κιβωτός της Ορθοδοξίας”, το περιοδικό STeP, οι ενημερωτικοί ιστότοποι: www.inthecity.gr, www.atpreveza.gr, www.prevezabest.gr, www.mypreveza.gr, www.tzourlakos.com,  www.Hpeiros.gr, EpirusNow.gr, periodikostep.gr, και τα blog: www.romiazirou.blogspot.com, και www.Ziros.blogspot.com













Δεν υπάρχουν σχόλια: