Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Αποζημιώσεις ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ – Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κ.Υ.Α.


Δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. (Β’ 1417/25.4.2018) η Κ.Υ.Α. με τις λεπτομέρειες καταβολής αποζημίωσης στους Δημοτικούς Συμβούλους για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Της έκδοσής της προηγήθηκε η κριτική που ασκήθηκε από Αιρετούς στο κοινό Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΝ.ΠΕ. για το γεγονός ότι εννέα (9) μήνες μετά την ψήφιση του αρ.33 του ν.4483/2017 (γνωστού ως “νόμου–σκούπα Σκουρλέτη”) η Κ.Υ.Α. δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί.

Η εφαρμογή της (σημείο 6 των “έχοντας υπόψη”) προκαλεί δαπάνη σε βάρος του π/υ των Δήμων της Χώρας, εξαιρουμένων των Δήμων των εκλογικών περιφερειών Α’ και Β’ Αθηνών και Α’ και Β’ Πειραιά και Α’ Θεσσαλονίκης. Η δαπάνη εκτιμάται κατ' ανώτατο όριο στο ύψος των 6.730.560,00 ευρώ. 

Ο AIRETOS σας υπενθυμίζει ότι η εν λόγω διάταξη έχει κριθεί από την Κ.Ε.Δ.Ε. ως ελλιπής, δεδομένων των εκτενέστατων εξαιρέσεων που ορίζει, χαρακτηριζόμενη από αυτοδιοικητικούς και ως “ψίχουλα”, καθώς ορίζει ότι η αποζημίωση ΔΕΝ καταβάλλεται στους Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέγονται: 

α) στους Δήμους των εκλογικών περιφερειών Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά και Α΄ Θεσσαλονίκης, 

β) στους λοιπούς Δήμους, εφόσον η κατοικία τους απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα που φιλοξενεί την έδρα του Δήμου, 
ενώ η εξαίρεση (α) δεν ισχύει στους νησιωτικούς Δήμους που υπάγονται διοικητικά στις εν λόγω περιφέρειες, στους οποίους εφαρμόζεται η ειδική εξαίρεση (β).

Δείτε λοιπόν κατωτέρω τι ορίζει η Κ.Υ.Α. :

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ – ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει τους δικαιούχους αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του, βάσει των βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας του αρ.279 του ν.3463/2006 που προσκομίζονται και της απόστασης του οικισμού, στον οποίο βρίσκεται η κατοικία, από την Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα του Δήμου. 
Η Απόφαση προσδιορίζει το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση και έως τέσσερις μηνιαίως, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 1% της μηνιαίας αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων. 
Κάθε τροποποίηση του ύψους της αποζημίωσης γίνεται με νέα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει το προαναφερθέν όριο. 

H K.Y.A. διευκρινίζει ότι ως μηνιαία αντιμισθία του Δημάρχου Αθηναίων λογίζονται οι ισχύουσες ακαθάριστες βασικές αποδοχές, χωρίς τυχόν επιδόματα και λοιπές προσαυξήσεις.

Εάν η έδρα του Δήμου βρίσκεται σε οικισμό ή τοποθεσία εκτός του οικισμού που αποτελεί έδρα της Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας, τότε η χιλιομετρική απόσταση υπολογίζεται βάσει του οικισμού ή της θέσης της έδρας του Δήμου.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Εντός των πρώτων επτά (7) ημερών κάθε μηνός, ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διαβιβάζει στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου κατάσταση των δικαιούχων αποζημίωσης με τις ημέρες συμμετοχής εκάστου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τον προηγούμενο μήνα. 
Ως δικαιούχος αποζημίωσης μίας Συνεδρίασης είναι και ο Σύμβουλος που αποχώρησε προ της ολοκλήρωσης αυτής. 
Από το ποσό που καταβάλλεται σε έκαστο Δικαιούχο, αφαιρούνται οι νόμιμες κρατήσεις.
Η καταβολή της γίνεται ανά διαστήματα όπως ορίζονται με την προαναφερθείσα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι υπογράφοντες Υπουργοί Σκουρλέτης – Χουλιαράκης της έδωσαν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ (εδάφιο α’ αρ.3). Δηλαδή η Κ.Υ.Α ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης σε Φ.Ε.Κ. του ν. 4483/2017, που ήταν η 31η Ιουλίου 2017.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της Κ.Υ.Α. ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: