Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Δήμος Ζηρού. Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που υποχρεούνται να λάβουν μελισσοκόμοι εν όψει αντιπυρικής περιόδου


Επειδή έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια πολιτών που ασχολούνται με την μελισσοκομία, κατά τη διάρκεια που προβαίνουν σε ενέργειες υποκαπνισμού των κυψελών και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τους μελισσοκόμους τα προληπτικά μέσα πυροπροστασίας:

α) Να γίνεται αποψίλωση των ξερών χόρτων και λοιπής βλάστησης περιμετρικά των κυψελών προκειμένου ν’ αποτρέπεται η ταχεία έκταση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

β) Ο υποκαπνισμός των κυψελών θα πρέπει να γίνεται είτε τις πρωινές ώρες, είτε αργά το βράδυ, ώρες δηλαδή που συνήθως δεν επικρατούν υψηλή θερμοκρασία και άνεμος.

γ) Είναι απαραίτητο να υπάρχει εντός του οχήματός τους ή πλησίον των κυψελών, τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης ή επαρκής ποσότητα νερού, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τυχόν κατάσβεση από τον μελισσοκόμο μέχρι την άφιξη της Πυρ/κής Υπηρεσίας.

δ) Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να γίνεται χωρίς καθυστέρηση κλήση της Πυρ/κής Υπηρεσίας (-199-) ακόμη κι αν η φωτιά είναι σε αρχικό στάδιο, προκειμένου η Υπηρεσία της Πυρ/κής να κινητοποιηθεί άμεσα και να φτάσει έγκαιρα στο χώρο προτού η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που θα δυσχεραίνει τον έλεγχό της.

Υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς οφειλόμενη σε ενέργειες μελισσοκόμων κατά τις οποίες επιδείχτηκε αμέλεια, ακολουθείτε η ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια (266 Π.Κ.), σχηματίζεται δικογραφία και οδηγείται ο υπαίτιος πρόκλησης αυτής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για περαιτέρω ενέργειες.



ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: