Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Παρουσία πολλών Ηπειρωτών από τον γενέθλιο τόπο του Ήρωα, ο Δήμος Σαλαμίνας, σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 191 χρόνια από τον σκοτωμό του, τίμησε την μνήμη του Γ. Καραϊσκάκη, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας, εντός της οποίας και ο τόπος ταφής του







Δείτε τα βίντεο





Με την πρέπουσα λαμπρότητα, όπως αρμόζει στον αρχιστράτηγο ήρωα του 1821, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα 22 Απριλίου 2018, ημέρα θανάτου του ηρωϊκού νεκρού, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ''Καρασκάκεια 2017''.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλεως της Σαλαμίνας, εντός του οποίου είναι και ο τάφος του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ξεκίνησαν με  πανηγυρική θεία Λειτουργία, και επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του ήρωα του Γένους μας, Γεωργίου Καραΐσκάκη, με αφορμή  και την συμπλήρωση 191 χρόνων από την επέτειο του θανάτου του.





Ακολούθησαν ομιλίες, από τη Δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου-Νάννου, που αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για το νησί, η καταγραφή του γεγονότος της ταφής του Καραϊσκάκη εκεί. Τον  Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας Κωνσταντίνο Μαριδάκη,  κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, που στην άρτια ιστορική του ομιλία αναφέρθηκε σε πτυχές της ζωής του ήρωα, υπέρ του αγώνα της Ελευθερίας της πατρίδας μας. Εστίασε ιδιαίτερα στην καταγωγή του Ήρωα, από τη Σκουληκαριά της Άρτας, επικρίνοντας παράλληλα και όλους αυτούς, που παραποιώντας την ιστορική αλήθεια, τον εμφανίζουν ως γεννηθέντα σε άλλη περιοχή της χώρας  και στο πόσο αρνητικός ήταν ο σκοτωμός του, στην εξέλιξη της επικράτησης της Επανάστασης του 1821, ως και τις ήττες που σισώρευσε στο πεδίο των μαχών η απουσία του στατηγικού μυαλού του Καραϊσκάκη. Τον Δήμαρχο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας Περικλή Μίγδο, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύσφιξης περισσότερο των δεσμών του Δήμου με τον Δήμο Σαλαμίνας. Τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σκουληκαριτών Αθήνας Δημήτρη Κραμπή, που κατέθεσε ιστορικές μνήμες για τον Καραϊσκάκη, όπως αυτές έχουν διασωθεί από γεννιά σε γεννιά.


Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ήρωα που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού. Στεφάνια κατέθεσε η Δήμαρχος Σαλαμίνας, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοϊκονόμου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής από κοινού με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σκουληκαριτών Αθήνας Δημήτρη Κραμπή, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας Γεώργιος Κουρτέσας και εκπρόσωπος του Συλλόγου θύμησης ιστορικής μνήμης Γεωργίου Καραϊσκάκη.


Ακολούθησαν Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας, και τον Πανελλήνιο χορευτικό όμιλο "Αρίων".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Δήμαρχος  Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου-Νάννου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη 'Αρτας Περικλής Μίγδος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αιμίλιο Αντωνάκη και δημοτικούς συμβούλους, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΝ και πρώην ΥΦΕΘΑ  Δημήτρης Ελευσινιώτης, η βουλευτής της Β Πειραιά από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Ανώτεροι αξιωματικοί του Π.Ν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας Γιώργος Κουρτέσας συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Άννα Λάϊου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκουληκαριτών Αθήνας Δημήτρης Κραμπής συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ελάτης Άρτας Νικόλαος Χούσος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου, εκπρόσωπος της Αδελφότητας Χελώνας Άρτας, αντιπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Σωματείων, όπως και πλήθος κόσμου.



Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων η Δήμαρχος δεξιώθηκε τους προσκεκλημμένους της, σε παραθαλάσσια ταβέρνα, προσφορά των επαγγελματιών της πόλης της Σαλαμίνας.

Και του χρόνου.
Ακολουθεί μεγάλο
φωτογραφικό αφιέρωμα, 660 φωτογραφιών, στο σημερινό οδοιπορικό της αποστολής των Ηπειρωτών στη Σαλαμίνα































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Φωτο- βίντεο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blopgspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: