Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ορειβατική διαδρομή, από τη γέφυρα της Κόνιτσας, στη Μονή Στομίου και το Σιάδι Μύγας


























Μια όμορφη ορειβατική διαδρομή που ξεκινάει από τη παλιά γέφυρα της Κόνιτσας (υψόμετρο 600 μ.) και καταλήγει στο «Σιάδι της Μύγας» (υψόμετρο 1460 μ.) που βρίσκεται κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή της Γκαμήλας (2497 μ.) στην Τύμφη.

Από το παλιό γεφύρι του Αώου ακολουθούμε το δρόμο που μας οδηγεί προς το μοναστήρι του Στομίου. Μετά από μια ευχάριστη πορεία περίπου 1 ½ ως 2 ωρών, που στο μεγαλύτερο τμήμα της κινείται δίπλα στις όχθες του ποταμού Αώου, φτάνουμε στη Μονή της Παναγίας Στομίου (υψόμετρο 680 μ.).

Αφήνουμε αριστερά μας το μοναστήρι και ακολουθούμε τον δασόδρομο που ξεκινάει πίσω από την εξωτερική βρύση της Μονής. Ανηφορίζουμε προς το βουνό ακολουθώντας τον παλιό χωματόδρομο. Ο δρόμος μας και αφού προηγουμένως έχουμε περάσει από τη περιοχή «Δέση», μετά από μια μισάωρη πορεία καταλήγει στο ρέμα της «Κερασιάς» όπου και τερματίζει. Λίγα μέτρα όμως πιο πριν συναντάμε τη διακλάδωση με το μονοπάτι που ανηφορίζει προς τη Δρακόλιμνη. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμανση και εμείς ακολουθούμε την ένδειξη της πινακίδας που μας υποδεικνύει τη διαδρομή προς «Σκαμνέλι». Όταν φτάσουμε στο ξερόρεμα (τους καλοκαιρινούς μήνες) της «Κερασιάς» περνάμε στην απέναντι πλευρά του και εκεί συναντάμε και πάλι το μονοπάτι μας.  Από εδώ και πέρα η διαδρομή γίνεται αρκετά πιο ανηφορική ώσπου να φτάσουμε (μετά από πορεία περίπου 1 ώρας) στη θέση «Καλογερικό» (τοποθεσία που παλιότερα εκεί υπήρχαν βακούφικα χωράφια).

























Από το «Καλογερικό» ως και τον τελικό μας προορισμό μας χωρίζει πλέον μια μικρή απόσταση. Η διαδρομή στο τελευταίο αυτό στάδιο της ομαλοποιείται πολύ και έτσι μετά από μια ολιγόλεπτη πορεία 20-30 λεπτών περίπου, φτάνουμε στον προορισμό μας στο «Σιάδι της Μύγας» ή «Πάντε αλ Μούσκα» (pad al muska) όπως ονομαζόταν στα Βλάχικα παλιότερα η περιοχή αυτή.

Το όνομα το σιάδι το πήρε από τις πολλές μύγες που μαζευόταν στο σημείο αυτό, αφού θεωρούνταν και όχι άδικα σαν ένα πολύ καλό βοσκοτόπι. Γι' αυτό το λόγο αυτό συγκεντρωνόταν για να βοσκήσουν εκεί πολλά ζωντανά, φέρνοντας φυσικά μαζί τους και τα ενοχλητικά έντομα.

Το όμορφο αυτό σιάδι βρίσκεται στη καρδιά της Τύμφης, κάτω από τα «Λημέρια των Κλεφτών» και την κορυφή της Γκαμήλας, ενώ η διαδρομή ως εκεί σ' όλο το μήκος της είναι ευδιάκριτη και άριστα σηματοδοτημένη, ενώ χρησιμοποιείται και σε αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Δείτε τα video







Δεν υπάρχουν σχόλια: