Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

O Καραμανλισμός του Αλέξη, ή όταν ο Τσίπρας εκθείαζε τον ...Καραμανλή

KARAMANLIS

Στις 11 το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2015  στον χώρο του ιδρύματος στην Φιλοθέη θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ήδη έχουν σταλεί προσκλήσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ωστόσο όπως τονίζεται από το ίδρυμα η παρουσία όσων επιθυμούν να παραστούν είναι ανοικτή.
Το βέβαιο είναι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και δεκάδες στελέχη του κόμματος.
Μια φήμη ωστόσο που κυκλοφορεί εδώ και μια εβδομάδα περί πιθανής παρουσίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έδωσε τροφή σε πολλά σενάρια και έκανε αρκετούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο αναζητώντας την αλήθεια.
Ανεξαρτήτως ωστόσο της σχετικής φημολογίας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο αυτό που πολλοί πολιτικοί αναλυτές ονοματίζουν ως τον "Καραμανλισμό του ...Τσιπρά".
Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε σε ιδιωτικές συζητήσεις να μιλήσει για το «πολιτικο ταλέντο» του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο μάλιστα σε ανύποπτη στιγμή είχε συμβουλεύσει ότι «τώρα είναι πρόεδρος κόμματος, αρχηγός θα γίνει όταν κάνει την πρώτη του διαγραφή...»
Την απάντηση πάντως στο ερώτημα «τι κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Τσίπρας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή» την είχε δώσει πριν δυο χρόνια ο ίδιος ο νυν Πρωθυπουργός, με μια ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.
Τότε ήταν και η πρώτη φορά που ο κ.Τσίπρας είχε απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο, που παραδοσιακά ανήκει στο χώρο της ΝΔ, που δεν χαρακτηρίστηκε η παρέμβαση του από μία επίθεση στην κυβέρνηση και δεν περιελάμβανε άκομψες αντιστίξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ...
Αντιθέτως, περιελάμβανε την φράση, αδιανόητη σε άλλες αποχές, ότι «από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα».
Η αίσθηση πάντως που κυριάρχησε τότε στο πολυπληθές ακροατήριο, ήταν ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στην εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και τώρα» με μία «πολιτικά έξυπνη ομιλία». Αυτό ψιθυριζόταν μόλις ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του και λίγο αργότερα σχολιαζόταν στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής, από πολιτευτές, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. 
Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στο θέμα «Καραμανλής και κράτος», με στοιχεία από την πολιτική δράση του ιδρυτή της ΝΔ ότι ο Καραμανλής «είχε συλλάβει πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση».
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του εμφανίστηκε να «υιοθετεί» πολλές από τις θεμελιώδεις αποφάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπονοώντας ότι κάτι ανάλογο επιδιώκει και ο ίδιος και ταυτόχρονα αφήνοντας κάποιες αιχμές για τις τελευταίες κυβερνήσεις.
Είχε πει μεταξύ των άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτης εντολών, ούτε παρατηρητής των συσχετισμών. Διέθετε αξιόλογα πολιτικά προσόντα, χαρακτήρα, προσωπικότητα, κι αυτό που λέμε πολιτικό τσαγανό. Θα του ταίριαζε νομίζω ένας χαρακτηρισμός από πρώτη ματιά παράδοξος: Ο Καραμανλής υπήρξε Ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του».
Αυτά για τη ιστορία, γιατί αν επιβεβαιωθούν οι φήμες περί παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της ΝΔ έχοντας στο πλευρό του τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τότε σίγουρα δεν θα πρόκειται για κακόγουστο αστείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: