Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση στην εκδήλωση ''Προσχολική αγωγή και δημόσια υγεία για το παιδί'' που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών



Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής , με μεγάλη χαρά ,καλωσορίζω όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της οργάνωσής μας για να λάβετε μέρος στη σημερινή ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με την ομοσπονδία γυναικών Ελλάδος με θέμα: Η προσχολική αγωγή και η δημόσια υγεία είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού. Είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη πλευρά του μεγάλου και σημαντικού ζητήματος της Προσχολικής Αγωγής και το οποίο αφορά και την ηπειρώτικη οικογένεια. 

Κυρίες και κύριοι ,η αγωγή και εκπαίδευση του παιδιού στην προσχολική ηλικία είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πάντα επίκαιρο και καυτό και θα εξακολουθεί να είναι όσο η πολιτεία δεν το έχει σε πρώτη προτεραιότητα με αποτέλεσμα ο λαός μας να αγωνίζεται και να προσπαθεί να δώσει λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα.


Είναι επίσης βέβαιο ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια άγριας και βάρβαρης λιτότητας, εξακολουθούμε να βιώνουμε την πιο έντονη κρίση στο σύστημα υγείας. Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε πολίτη και τη βάση για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι που θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους όσοι σχεδιάζουν το μέλλον αυτού του τόπου. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η σημερινή κατάσταση με τους πολίτες να συρρέουν στα Δημόσια Νοσοκομεία ακόμη και για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα συνεχιστεί, όσο συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές. Τα δε Νοσοκομεία ψυχορραγούν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά είναι πιο έντονες από ποτέ 



Εμείς ως Πανηπειρωτική αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει η χώρα ένα δημόσιο, ολοκληρωμένο και ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών, χωρίς εμπόδια και επιβαρύνσεις γιατί πιστεύουμε ότι η υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως ορίζει και το Σύνταγμά μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόρευμα 
.Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια περνούν δύσκολες ώρες. Οι χαμηλοί μισθοί από τη μια , η ακρίβεια από την άλλη, η απειλή της ανεργίας , η ανασφάλεια των ελαστικών μορφώναπασχόλησης , η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας κλπ, δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων. 
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και οι επιταγές της ΤΡΟΪΚΑΣ έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση . Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η χαρά της απόκτησης ενός παιδιού μετατρέπεται σε ένα διαρκές άγχος για το μεγάλωμά του. Τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς οξύνθηκαν σημαντικά από το 2001 από τότε δηλαδή που η προσχολική αγωγή «παραδόθηκε», από την τότε κυβέρνηση χωρίς τους ανάλογους πόρους, στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα παραπλανητικά επιχειρήματα περί «αποκέντρωσης». Η συνέχεια είναι γνωστή και τη βιώνουν οι νέοι γονείς καθημερινά. Επιβολή τροφείων και συνεχείς οι αυξήσεις τους αφού υποχρηματοδοτούνται από το κράτος , μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και προσωπικό , διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό και όπου δεν υπάρχουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί οι γονείς αναζητούν τη λύση στους ιδιωτικούς, βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη τους. Εμείς πιστεύουμε ότι η αγωγή και η φροντίδα των νηπίων και των βρεφών, πρέπει να βρίσκεται στην ευθύνη του κράτους. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά Κρατικούς Σύγχρονους Ασφαλείς και Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για άνετη παραμονή , παιχνίδι φαγητό και ξεκούραση των παιδιών. 


Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των τροφείων (διδάκτρων) και κάθε άλλου ποσού που πληρώνουν οι γονείς και κάλυψή όλων των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος πιστεύουμε ότι η προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του παιδιού σε κάθε επίπεδο (ψυχολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, μαθησιακό κλπ) και το ίδιο συμβαίνει και με την γενική υγεία του , γι΄ αυτό και μιλούμε ότι είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και η δωρεάν διαμονή τους και διατροφή τους σε παιδικούς , βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και η δωρεάν ιατρικές τους κατά περιόδους εξετάσεις από ιατρούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων , αυτό δε αποτελεί κατά την άποψή μας την μεγαλύτερη επένδυση της πολιτείας. Αυτά τα θέματα θα αναπτύξουν οι ομιλητές ο κ. Χατζής και οι κυρίες της ΟΓΕ Ξεκαλάκη και Βασιλοπούλου τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω . Τελειώνοντας καλώ όλους εσάς να συζητήσετε το σημερινό θέμα και όσα από την σημερινή ημερίδα θα αποκομίσετε σε γενικές συνελεύσεις των σωματείων σας , έτσι ώστε συντονισμένα και μεθοδευμένα και με τη βοήθεια της οργάνωσής μας να τεθούν ως θέματα ημερήσιας διάταξης στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια με στόχο την επίλυση των οξύτατων αυτών προβλημάτων.

Γιώργος Δόσης

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: