Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει μπλόκο στις πλαστικές σακούλες

Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει μπλόκο στις πλαστικές σακούλες

Υπερψηφίστηκε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία.



Την υποχρέωση να μειώσουν τη χρήση της κοινής και πιο ρυπογόνας πλαστικής σακούλας θα έχουν οι χώρες της ΕΕ, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας την οποία υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον», δήλωσε η εισηγήτρια κυρία Μαργκρέτε Άουκεν.

Δεσμευτικοί στόχοι για τη μείωση της σπατάλης
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη μέλη  δύο επιλογές:

Είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025

Είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους αγοραστές δωρεάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης τις επιπτώσεις της χρήσης οξο-βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών υλικών στο περιβάλλον (πλαστικά υλικά που διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια). Μέχρι το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την επισήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών.

Ιστορικό
Οι λεπτές πλαστικές σακούλες (με πάχος μικρότερο από 0,05 χιλιοστά) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, και καθώς δεν μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν, μετατρέπονται πιο γρήγορα σε απόβλητα μολύνοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Το 2010, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση πλαστικών σακουλών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Μόνο το 2010, πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μετατράπηκαν σε σκουπίδια στην ΕΕ.

Σύνδεσμοι:
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ
Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (28.04.2015)
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ (28.04.2015, 4 μμ ώρα Γαλλίας)

Βίντεο: Πως λειτουργεί "Ένας ωκεανός από πλαστικά πρέπει να εξαλειφθεί"
Βίντεο: Οι πλαστικές σακούλες, ο εχθρός της φύσης
Ρεπορτάζ: Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τη χρήση πλαστικών υλικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: