Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

1ο βραβείο στους μαθητές από την Πρέβεζα, στον Πανελλαδικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών, της ΚΝΕ. Θα βραβευτούν σήμερα στο 40ό Φεστιβάλ στο πάρκο Αντώνη Τρίτση. Δείτε το video.

1ο βραβείο στην Πρέβεζα στον Πανελλαδικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών της ΚΝΕ

Τους νικητές του Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας Μαθητών, που θα βραβευτούν στο 40ό Φεστιβάλ, στην Αθήνα,ανέδειξε η ΚΝΕ.


Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός που είχαν προκηρύξει η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής» ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2013 και συμμετείχαν συνολικά πάνω από 70 ομάδες μαθητών απ' όλη τη χώρα. Σε κάθε πόλη οργανώθηκαν εκδηλώσεις παρουσίασης των συλλογικών εργασιών των μαθητών κι επιλέχτηκαν οι νικήτριες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες παρουσιάστηκαν στα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό τους.

gumnasio2

Από το σύνολο των ομάδων που συμμετείχαν προκρίθηκαν οι 48 καλύτερες ομάδες στον τελικό, και τώρα έχουμε τις τέσσερις νικήτριες ομάδες (μία για κάθε ένα από τα τέσσερα θέματα του διαγωνισμού):
. Στο 1ο θέμα που αφορούσε το διαδίκτυο και είχε τίτλο «κάνεις log in και πιστεύεις πως η ζωή ξεκινά;» νικητές αναδείχτηκαν οι μαθητές από τα Γυμνάσια Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
. Στο 2ο θέμα που έθετε το ερώτημα «"φιλανθρωπία" ή αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους;», νικήτρια εργασία είναι αυτή των μαθητών από τοΕΠΑΛ του Βόλου.
. Στο 3ο θέμα που έθετε το ερώτημα «οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» νικητές αναδείχτηκαν οιμαθητές της Πτολεμαΐδας.
. Στο 4ο θέμα με τίτλο «τόποι αγώνα και μαρτυρίας του λαού και της νεολαίας», το βραβείο του νικητή θα πάρουν οι μαθητές της Πρέβεζας για την αξιόλογη προσπάθεια που έκαναν παρουσιάζοντας την ιστορία του 1ου Γυμνασίου της πόλης τους και της λεγόμενης Παργινόσκαλας.
Οι νικητές θα πάρουν ένα όμορφο αναμνηστικό του 40ού Φεστιβάλ και η βράβευσή τους θα γίνει το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ.

Δείτε εδώ το βραβευμένο video.


Αυτός ήταν ο τρόπος που παρουσίασαν οι μαθητές της Πρέβεζας την εργασία τους:
"Είμαστε η ομάδα που εκπροσωπεί την Πρέβεζα. Φτιάξαμε ένα βίντεο που περιγράφει την ιστορία του 1ου Γυμνασίου της πόλης μας και της λεγόμενης Παργινόσκαλας. Είναι σαν ντοκιμαντέρ, δηλαδή έχει μέσα και σκετς αλλά και φωτογραφίες, αφήγηση, μουσική.

Ήμασταν 5 παιδιά και κάποιοι έψαξαν την ιστορία και έφτιαξαν τα κείμενα, κάποιοι έπαιξαν στο βίντεο και άλλοι βρήκαν την μουσική, τις φωτογραφίες, τις μαρτυρίες που ακούγονται. Βρεθήκαμε αρκετές φορές, κουβεντιάσαμε, κάναμε τα γυρίσματα.
Η ιστορία διαδραματίζεται το 1944 που η Πρέβεζα απελευθερώνεται από τους αντάρτες και τον ΕΛΑΣ, αλλά μέσα στα γλέντια του λαού, οι δυνάμεις των ντόπιων φασιστών, ο ΕΔΕΣ και ο Ζέρβας ξεκινάν επίθεση εναντίον του ΕΛΑΣ.
Στο 1ο Γυμνάσιο οχυρώνεται η υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ Πρέβεζας, αντιστέκεται αλλά στο τέλος «πέφτει». 14 μαθητές ΕΠΟΝίτες οδηγούνται στην Παργινόσκαλα (παραθαλάσσιο μέρος, που λεγόταν έτσι γιατί εκεί μεταφέρονταν τα ψάρια που φέρναν από την Πάργα), και εκτελούνται όλοι. Μαζί και ο γυμνασιάρχης τους Χρήστος Κόντος που ήταν επικεφαλής τους.
Αυτή η ιστορία μας ενέπνευσε για διάφορους λόγους. Επειδή ήταν παιδιά στην ηλικία μας, επειδή ο γυμνασιάρχης ήταν μαζί τους και τους βοηθούσε, επειδή καταλάβαμε ότι δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί αλλά κάποιοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ναζί, επειδή παρότι κάποιοι είμαστε μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο και βρισκόμαστε κάθε μέρα εκεί που έγιναν όλα αυτά, δεν μας έμαθαν ποτέ τίποτα στο σχολείο για αυτά!
Πραγματοποιήσαμε και προβολή του βίντεο σε συμμαθητές μας σε ειδική εκδήλωση αλλά και στα Φεστιβάλ μας και κουβεντιάσαμε για το πώς μπορεί αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της πόλης και του λαού μας, αλλά και να φτιάχνουμε δικά μας πράγματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: