Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στον υπουργό Παιδείας τα 2.000 ονόματα κατόχων πλαστών τίτλων σπουδών που εκδόθηκαν στην Ήπειρο. Ήδη οι κατηγορούμενοι για την απάτη αυτή, με την απόφαση 62/2012 του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άρτας αθωώθηκαν, λόγω «παραγραφής των πλημμελημάτων»


Από αυτούς, μόλις 47 έχουν ανακληθεί.
Η ομοσπονδία εκπαιδευτικών έστειλε τον κατάλογο και στην Κομισιόν

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, απέστειλε στον υπουργό Παιδείας λίστα με 2.000 ονόματα ατόμων που κατέχουν παράνομους τίτλους σπουδών οι οποίοι εκδόθηκαν από ιδιωτικά σχολεία στην Ήπειρο, προ δεκαετίας. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι διορισμένοι στο Δημόσιο ή πρόκειται να διοριστούν, καθώς οι τίτλοι σπουδών τους εξακολουθούν να ισχύουν» μας λέει ο Μ. Κουρουτός.


Όπως υποστηρίζει ο κ. Κουροτός, αν και τα απολυτήρια αυτά έχουν εκδοθεί την περασμένη δεκαετία, μόλις 47 από αυτά έχουν ανακληθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ενώ αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κανονικά σήμερα ως προσόν διορισμού στο δημόσιο, ή πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα!

Όπως ανέφερε στον υπουργό Παιδείας ο κ. Κουροτός, ήδη τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για τα 2.000 «μαϊμού» πτυχία στην Ήπειρο, έχουν αποσταλεί από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και στην Κομισιόν, ώστε να αξιολογήσει η Ε.Ε. την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εκπαίδευση της χώρας και στην αγορά εργασίας.



Διαβάστε την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον εισαγγελέα που στάλθηκε το 2013.

«Κύριε Εισαγγελεύ,

Το 2005 η ΟΙΕΛΕ είχε φέρει στο φως σοβαρότατες καταγγελίες για την έκδοση «πλαστών» τίτλων σπουδών που εξέδωσαν τα ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας «Τομή» και «Σχολές Ευρώπη». Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές με αδιαφανείς διαδικασίες περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με «άριστα», δεδομένου ότι όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων, κυρίως, τεχνικών λυκείων με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Οι «πλαστοί» αυτοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες «απόφοιτους» να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταλαμβάνοντας θέσεις, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους. Στη μηχανή παραγωγής των «πλαστών» αυτών τίτλων ενεπλάκησαν κορυφαίοι τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και της διοίκησης της εκπαίδευσης.

 Με τα στοιχεία που κατορθώσαμε - με πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω της ιδιότυπης σιωπής που είχε κυριαρχήσει στην τοπική κοινωνία - να συλλέξουμε, ανάμεσα στους 2.000 και πλέον «πλαστούς» τίτλους σπουδών περιλαμβάνονται:
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι κατείχαν πολλαπλά μαθητικά μητρώα, ευνοούμενοι με τον τρόπο αυτό σκανδαλωδώς.
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές που είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών που ορίζει ο νόμος.
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές με παράνομη εγγραφή.
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν καν φοιτήσει.
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι παρανόμως υπήρξαν και ..καθηγητές (!) των ΤΕΕ αυτών κατά την ίδια περίοδο και αξιολογούσαν τον εαυτό τους!
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν, αν και δεν υπάρχουν καν πράξεις έκδοσης αποτελεσμάτων της Επιτροπής Εξετάσεων.
. Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές ΤΕΛ - κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είχε συσταθεί αντίστοιχη επιτροπή εξετάσεων - 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.


Φέραμε, επίσης, στο φως της δημοσιότητας γεγονότα που αποδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου, όπως:
. Στο ιδιωτικό ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» παρακολούθησαν το σχολικό έτος 2002-2003 588 εγγεγραμμένοι μαθητές, αν και η ανώτερη χωρητικότητα του σχολείου και στις δυο βάρδιες είναι μόλις 220!
. Ο υιός της ιδιοκτήτριας του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» ήταν διπλοεγγεγραμμένος, κατείχε 3 διαφορετικούς αριθμούς μητρώων και έλαβε πτυχία δύο (!) διαφορετικών τομέων με την ίδια πράξη της Επιτροπής εξετάσεων.
. Ο υιός του Σταύρου Λάμπρου (ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη») κατείχε 3 διαφορετικούς αριθμούς μητρώων, έλαβε 4 πτυχία δυο διαφορετικών τομέων, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και καθηγητής, χωρίς νόμιμα προσόντα, του ενός τομέα αξιολογώντας και αποδίδοντας πτυχίο στον .εαυτό του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν στην ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά από συνεχείς πιέσεις της ΟΙΕΛΕ και παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, όπως και τα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκόμισαν αυτοί που πιστοποιούσαν τους «πλαστούς» τίτλους. Και ενώ στη Θεσσαλία σε αντίστοιχη περίπτωση πλαστογράφησης τίτλων σπουδών, ανακλήθηκε το σύνολό τους, το ΠΥΣΔΕ Άρτας ακύρωσε μόλις 59 από τους 2.000 και πλέον «πλαστούς» τίτλους σπουδών. Περιπτώσεις τίτλων, όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω, εξακολουθούν να ισχύουν και οι κάτοχοί τους υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο τομέα, ή και διεκδικούν (όσοι είναι αδιόριστοι) την πρόσληψή τους στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Οι δε εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην επιτροπή πιστοποίησης των πτυχίων στην ίδια συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ τιμωρήθηκαν με αστείες ποινές (στέρησης μερικών ημερών του μισθού τους), την ίδια ώρα που ο Ανακριτής Πλημμελειοδικών Άρτας είχε παρέμβει (84/2010) απαγγέλλοντας στους εκδίδοντες τους τίτλους βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα.

Πριν από λίγες εβδομάδες η υπόθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άρτας. Με την απόφαση 62/2012 οι κατηγορούμενοι αθωώνονται λόγω «παραγραφής των πλημμελημάτων» (καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι για την πλαστογραφία, την παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία και την ψευδή βεβαίωση έχει παρέλθει η πενταετία). Αν και υπάρχει η παραδοχή ότι η μήνυση «δεν ήταν εντελώς ψευδής» (επομένως δεν επιβάλλει επιβολή δικαστικών εξόδων στους μηνυτές), ζητείται η οριστική παύση της δίωξης των κατηγορούμενων λόγω παραγραφής.

Κύριε Εισαγγελεύ,
Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας με την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο και με το αίσθημα της αδικίας και της αναξιοκρατίας να κυριαρχεί, είναι αναγκαίο, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι θεσμοί επιτέλους να λειτουργήσουν. Επειδή στη συγκεκριμένη υπόθεση βάλλεται βάναυσα το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, καταδολιεύονται οι διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο τομέα και καταστρατηγείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία και ισοπολιτεία, θεωρούμε πως είναι αναγκαία η επαναψηλάφηση της υπόθεσης και η αποκατάσταση της νομιμότητας. Σας έχει αποσταλεί από την Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΠΑ (ΑΠ: 21977/Δ5/15-2-2013) η απόφαση 62/2012 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άρτας, την οποία για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος σας ζητούμε να επανεξετάσετε».


Διαβάστε την ανάρτηση του www.prevezaposto.gr  
 Πρώην υποψήφιος Βουλευτής του Ν.Πρέβεζας, πρωταγωνιστής στα πλαστά πτυχία που μοιράζονταν στην Ήπειρο

Ο Πρόεδρος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε Μιχάλης Κουρουτός

Δύο χιλιάδες πλαστά πτυχία έχουν δοθεί στην Ήπειρο σε άτομα που τα χρησιμοποίησαν και διορίστηκαν στο Δημόσιο κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε Μιχάλης Κουρουτός

Πρώην υποψήφιος βουλευτής του Νομού Πρέβεζας ο οποίος είχε εμφανιστεί εδώ σαν καθηγητής Πανεπιστημίου, είναι ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης επιχείρησης έκδοσης πλαστών πτυχίων που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείει κανείς και την αποκάλυψη και άλλων τέτοιων παράνομων «επιχειρήσεων».

Ο συγκεκριμένος τύπος είχε εμφανιστεί από το πουθενά στην Πρέβεζα (κατάγονταν από την κοινότητα Μελιανά) εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μπήκε και υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπου μάλιστα για λίγες εκατοντάδες σταυρούς έχασε την έδρα από τον Σπύρο Καραμούτσο.
Αρέσκονταν στο να κάνει χειροφιλήματα σε κυρίες και να διανέμει κάρτες όπου αναφέρονταν σαν καθηγητής Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια έφτιαξε ένα ΤΕΕ στην Άρτα και από εκεί τροφοδοτήθηκαν με πλαστά πτυχία δύο χιλιάδες άτομα σε όλη την Ήπειρο, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν και διορίστηκαν στο Δημόσιο.
Με το θέμα αυτό το 2010, ύστερα από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ασχολήθηκε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκηση κ. Ρακιτζής και ανακλήθηκαν 47 πλαστά πτυχία που υπέπεσαν στην αντίληψή του.
Μια νέα καταγγελία όμως τώρα από τον Πρόεδρο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε κ Μιχάλη Κουρουτό δίνει άλλη διάσταση στο θέμα, αφού επισκέφθηκε τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο και του κατήγγειλε ότι τα πλαστά πτυχία στην Ήπειρο φτάνουν τα 2.000, ενώ τίθεται θέμα τιμωρίας όχι μόνο όσων έπαιρναν τα στοιχεία αλλά και αυτών που τα έδιναν.

Ο κ. Κουρουτός σε επιστολή που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ομοσπονδία μας εξακολουθεί, σε πείσμα όσων συμβαίνουν γύρω μας, να πιστεύει ότι οι θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουμε την ελπίδα ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή θα παρέμβετε για να αποκατασταθεί η βαρύτατα πληγείσα νομιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθεί περίτρανα ότι η προσπάθεια η δική σας και της κυβέρνησης για να τιμωρηθούν κάποιοι κάτοχοι πλαστών τίτλων θα είναι στάχτη στα μάτια, αφορμή για να απολυθούν μερικές δεκάδες ανθρώπων, ώστε να βγουν τα νούμερα που απαιτεί η τρόικα. Όμως η κοινωνία δεν χρειάζεται επιδερμικές κινήσεις για το θεαθήναι. Δεν ευθύνεται μόνο ο κάτοχος του πλαστού τίτλου, όπως η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε. Κυρίως ευθύνονται αυτοί που τους εκδίδουν και που η Πολιτεία μέχρι σήμερα αφήνει ανενόχλητους να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Στο χέρι σας είναι να δείξετε ότι έχετε τη βούληση να βάλετε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να τσακίσετε πανίσχυρα συντεχνιακά συμφέροντα που συνεχίζουν ανενόχλητα εδώ και δεκαετίες ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: