Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα αύριο Tετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, για την υγεία

GIATROI KINHTOPOIHSEIS


Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της υγείας, με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται επί ποδός λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στο ΕΣΥ, αλλά και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την πολύπαθη υγεία, χωρίς φυσικά να λείπει και το μισθολογικό. 

H διαμαρτυρία τους θα κορυφωθεί με ένα διήμερο κινητοποιήσεων. Για αύριο Τετάρτη διοργανώνονται  απογευματινά συλλαλητήρια, ενώ μεθαύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας δημόσια, δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες, στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, καθώς και επαναφορά του μισθολογίου στα προ περικοπών επίπεδα.

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ   
Κάλεσμα στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και οι Σύλλογοι των εργαζομένων στα Νοσοκομεία απευθύνει και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Παράλληλα, το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την απεργία που κήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για μεθαύριο Πέμπτη.

Λείπουν 6.500 γιατροί!
Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τη δημιουργία της Εταιρείας Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. που προβλέπει πρόσφατος νόμος, τονίζοντας ότι αυτή θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ ζητούν άμεσα προσλήψεις στο ΕΣΥ περιγράφοντας μια «τραγική» εικόνα στα νοσοκομεία. Όπως επισημαίνουν, λείπουν 6.500 γιατροί από το ΕΣΥ, ενώ μία στις τρεις οργανικές θέσεις μη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι κενή. Τραγική περιγράφει την κατάσταση και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ελλείψεις στις εφημερίες, ζητήματα για τα οποία θα διαμαρτυρηθεί και στο αυριανό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο.

Αλλάζει το τοπίο στις διαγνωστικές
Την ίδια ώρα και ενώ περικοπές γίνονται παντού, νέο τοπίο για τους ασφαλισμένους αλλά και τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις διαμορφώνεται από αυτή την εβδομάδα, με την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» της πρόσφατης απόφασης Βορίδη. Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το protothema.gr, έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Μέσω του ΗΔΙΚΑ
Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), οι γιατροί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, θα ενημερώνονται για τον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα ανά ασθενή -  κατ' αναλογία με το πλαφόν της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που τους αναλογεί.
Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις μόνο εφόσον αυτές έχουν συνταγογραφηθεί από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό. 
Επιχειρώντας να τιθασεύσει τη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, το Υπουργείο Υγείας περιορίζει δραστικά τη συνταγογράφηση και στους αγροτικούς γιατρούς - ένα στα 10 παραπεμπτικά το 2013 εκδόθηκε από αγροτικό γιατρό και η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις σχετικές εξετάσεις που εκτελέστηκαν ήταν 2,1 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εντάξει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e- prescription) τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.
Σύμφωνα με αυτούς, οι γιατροί υποχρεούνται να εκδίδουν τα παραπεμπτικά σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e-prescription. Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή γιατρό του ΠΕΔΥ, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ και εκτελούνται εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.
Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης. Φρένο μπαίνει και στους γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφούν και να εκτελούν επίσης τις εξετάσεις με εξοπλισμό που διαθέτουν στο ιατρείο τους. Οι λεγόμενες αυτοπαραπομπές, δηλαδή συνταγογράφηση και εκτέλεση από τον ίδιο γιατρό, θα επιτρέπονται μεν, αλλά οι γιατροί θα αποζημιώνονται με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται.
Τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης θα είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα. Έτσι, οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα  και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα. Περιορισμοί μπαίνουν και στους παθολόγους οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.
Φρένο μπαίνει και στους καρδιολόγους, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις και συγκεκριμένα αιματολογικές και βιοχημικές, καθώς και καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.
Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Έχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις. 
Ευρύ πεδίο διαμορφώνεται και για τους παιδιάτρους που μπορούν να γράφουν αγγειογραφία, ακτινογραφία, δερματολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικές, καρδιολογικές, απεικονιστικές κ.ο.κ. ώστε να διασφαλίζουν τον διαγνωστικό και προληπτικό έλεγχο των παιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: