Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Η Παιδόπολη Ζηρού στο χώρο και στο χρόνο», την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 9.30' πρωινή, στη Παιδούπολη της λίμνης Ζηρού.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας τιμώντας το χώρο στον οποίο στεγάζεται και τους ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτόν, διοργανώνει, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, Ημερίδα με τίτλο: «Η Παιδόπολη Ζηρού στο χώρο και στο χρόνο».
Η Παιδόπολη Ζηρού διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στην εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και τόπος αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν:
  • Νεότερα στοιχεία από την έρευνα, σχετικά με το θέμα, στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.
  • Μελέτη που σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.
  • Το σκεπτικό που οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στο χαρακτηρισμό της Παιδόπολης ως ιστορικού τόπου.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προφορικές μαρτυρίες μαθητών και εργαζομένων της Παιδόπολης Ζηρού οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη ζωή τους στην Παιδόπολη.
  • Τέλος, στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του ΚΠΕ Φιλιππιάδας με τίτλο: «Το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της λίμνης Ζηρού» το δεύτερο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στην Παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος λίμνης Ζηρού.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Ζηρού κος Καλαντζής Νίκος και η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Χουλιάρα Θεοδώρα.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Ζηρού. Ώρα έναρξης 9.30 π. μ.




Πρόγραμμα Ημερίδας ΚΠΕ Φιλιππιάδας
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
« Η Παιδόπολη Ζηρού στο χώρο και στο χρόνο»

09:30-09:45
Προσέλευση
Καλωσόρισμα στο ΚΠΕ, Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας
09:45-10:15
Χαιρετισμοί επισήμων, Δήμαρχος Ζηρού κος Καλαντζής Νίκος, Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Χουλιάρα Θεοδώρα

10:15-10:30

Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας, «To ΚΠΕ Φιλιππιάδας και η Παιδόπολη Ζηρού»
10:30-10:45
Bερβενιώτη Τασούλα, Ιστορικός, «Ο Έρανος της βασίλισσας και οι Παιδοπόλεις. Το ιστορικό πλαίσιο»
10:45-11:15
Κλωντ Νουαρ, Μελετητής αρχείων ΔΕΕΣ, Εγγονός του Ελβετού κατασκευαστή της Παιδόπολης Ζηρού, «Η έρευνα για τις Παιδοπόλεις στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη»
11:15-11:30
Διάλειμμα
11:30-11:45

Λύτρα Αλίκη, Αρχιτέκτ. Μηχανικός Υπηρεσίας Νεωτέρων μνημείων & τεχνικών έργων Ηπείρου, «Ο χαρακτηρισμός της Παιδόπολης Ζηρού ως ιστορικού τόπου»

11:45-14:00
Μαρτυρίες Παιδοπολιτών, πρώην μαθητών και υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού.
(Οικονομίδη-Δούβλη Ελένη, Δήμου Κωσταντίνος, Τσέγκου Παρθενία, Πάζιος Γεώργιος, Γούσης Χρήστος, Ντίμερης Λάζαρος, Παπακωσταντίνου Πολύκαρπος, Τραγανός Κων/νος)


14:00
Λήξη της Ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: