Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2014. Για την Ήπειρο η τουριστική ανάπτυξη θα επιτευχθεί με σύνθετες δράσεις



 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και η Ήπειρος κάνει τον δικό της απολογισμό: Από τη μία υπάρχει διαπιστωμένη αύξηση επισκεπτών, ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων, αύξηση κρουαζιερόπλοιων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου. 

Από την άλλη είναι εμφανές το πρόβλημα που υπάρχει στην ενδοχώρα και στις  περισσότερες  ορεινές  περιοχές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίζονταν στον εσωτερικό τουρισμό,  που τα τελευταία πέντε χρόνια  έχει τεράστια κάμψη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 
Την περίοδο που διανύουμε φαίνεται ότι κάτι αλλάζει σε ορισμένους ορεινούς προορισμούς, καθώς οργανωμένες μονάδες στο Πάπιγκο, στο Μέτσοβο κ.α., άρχισαν και πάλι να υποδέχονται σημαντικό αριθμό επισκεπτών. 
Το στοίχημα ωστόσο- όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο «Πρωινός Λόγος» - είναι να αποκτήσει η Ήπειρος ενιαία έκφραση, ενιαία τουριστική προβολή, να λειτουργήσουν δηλαδή όλοι οι φορείς «ως μια γροθιά», ώστε να επιτευχθεί το «πάντρεμα» και η αλληλοσύνδεση του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό.  Πρόκειται για «συνταγή» που είναι απόλυτα επιτυχημένη στο εξωτερικό  και τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα,  με την κάθε γεωγραφική περιφέρεια να επιδιώκει στη δημιουργία δικής της τουριστικής ταυτότητας, κάτι στο οποίο άλλωστε στοχεύει και η κεντρική τουριστική πολιτική της χώρας μας.



Αποσπασματική πολιτική 
Η προσπάθεια, ειδικά στην Ήπειρο, αποδεικνύεται αρκετά  δύσκολη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που επιδιώκεται αποσπασματική πολιτική, προσωπικές πολιτικές, τοπικιστικές προσεγγίσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Φ. Φίλιου να δράσει αποσπασματικά στον τομέα της τουριστικής προβολής της πόλης των Ιωαννίνων. Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και χθες με το νέο Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να καλεί σε συνάντηση τους οκτώ δήμους του Νομού Ιωαννίνων.  Ακόμη και αν η χθεσινή συνάντηση, υπέκρυπτε ίσως και προεκλογικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου στις οποίες φέρεται να είναι υποψήφιος ο κ. Μπέγκας, το ζήτημα που άνοιξε δεν παύει να προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό.


Ενιαία Ήπειρος 
Το μήνυμα που έστειλε ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω επίσημης ανακοίνωσης, είναι «οχτώ Δήμοι, ένας νομός, μια στρατηγική για τον τουρισμό», που  έρχεται  σε πλήρη αντίθεση με τη λογική «18 Δήμοι, μια περιφέρεια και μια ενιαία στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης». Όσο και αν οι Δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους που παραβρέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, πάνω στην αγωνία τους για προσέλκυση τουριστών, συμφώνησαν σε γενικές και αόριστες αρχές η πολυδιάσπαση που επιχειρείται για επικοινωνιακούς λόγους της σημερινής Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, οδηγεί σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. 
Μάλιστα προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η τοποθέτηση του Δημάρχου Θ. Μπέγκα, ο οποίος για να δικαιολογήσει την σύσκεψη και κυρίως την «διάσπαση» από την άλλη Ήπειρο, είπε ότι «άλλα χαρακτηριστικά έχει ο θαλάσσιος κι άλλα ο ορεινός τουρισμός. Άρα πρέπει να λειτουργήσουμε στοχευμένα και εξειδικευμένα». Κι όμως ακριβώς αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα στα οποία έπρεπε και πρέπει να επενδύσουν οι Δήμοι της Ηπείρου και ειδικότερα του Νομού Ιωαννίνων, για το πώς δηλαδή θα αξιοποιήσουν τους τουρίστες που κατά χιλιάδες επισκέπτονται τα παράλια για όφελος του ορεινού τουρισμού. 
Υπέρμαχος της διαφορετικότητας του Νομού Ιωαννίνων σε σχέση με την υπόλοιπη Ήπειρο, εμφανίστηκε επίσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τον τουρισμό και κατά την Δημαρχία Φ. Φίλιου, ακολουθώντας την ίδια πρακτική, με το Δήμο Ιωαννιτών να είναι σχεδόν απών από όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.


Προβληματικές υπηρεσίες 
Οι εκπρόσωποι των Δήμων έθεσαν διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως για το Αεροδρόμιο, τις υποδομές κ.α., ωστόσο εκείνο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι κανένας στρατηγικός σχεδιασμός δεν πρόκειται να πετύχει, αν πρώτα οι ίδιοι δεν δείξουν ενδιαφέρον για τον ευπρεπισμό των οικισμών, την καθαριότητα, τους καθαρισμούς δρόμων που οδηγούν σε μνημεία και σε τουριστικά αξιοθέατα. Και φυσικά αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
Στην αποσπασματική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος Ιωαννιτών, διαπιστώθηκε στην πορεία της χθεσινής συνάντησης, ότι λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του «παζλ», που δεν είναι άλλο από τους πόρους. Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέλαβε την υποχρέωση να επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ώστε να διεκδικήσουν «μερίδιο» από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, το οποίο ωστόσο είναι σε εξέλιξη μέσω ΕΣΠΑ και βάσει συγκεκριμένων κανόνων. Συμφωνήθηκε πάντως οι Δήμοι να αναζητήσουν δικά τους χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της τουριστικής τους στρατηγικής. 
. Στη χθεσινή συνάντηση έδωσαν το «παρών» οι Δήμαρχοι Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Αναστάσιος Γιούνης  και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Θεοχάρης από το Δήμο Δωδώνης και Στέργιος Κασσάρος από το Δήμο Μετσόβου.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  
Και ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών χάραζε τη δική του πολιτική, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναφερόταν τόσο στα θετικά αποτελέσματα της θερινής σεζόν, όσο και στο σχεδιασμό που υπάρχει προς όφελος του συνόλου της Ηπειρωτικής κοινωνίας. Παράλληλα τόνιζε την ανάγκη να δρουν όλοι οι φορείς συντεταγμένα και με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας. 

 «Ο σχεδιασμός μας είναι σε εξέλιξη, έχοντας εντάξει σε αυτόν το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, τα τοπικά προϊόντα και άλλες συνέργειες  με σκοπό να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για πολλούς παραγωγικούς κλάδους της Ηπείρου», υπογράμμιζε, αναφέροντας ως παράδειγμα το έργο των Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα, για να προσθέσει: «Παράλληλα εργαζόμαστε για τη βελτίωση των υποδομών προστασίας  του περιβάλλοντος και άνετης πρόσβασης, αλλά και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν και αναμένεται να δώσουν τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας όλων των περιοχών της Ηπείρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: